Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türkistan'dan Tuna'ya Peçenekler

Muallâ Uydu Yücel
Peçeneklerin Türkistan’dan başlayıp, İstanbul önlerine kadar uzanan tarihlerinde en fazla ilişki kurdukları devletler Slav/Rus Kiyev Knyazlığı ile Bizans İmparatorluğudur. Bu iki devletle yaşanan ilişkilerden çıkan sonuç; Peçeneklerin, Ruslara en büyük idealleri olan Karadeniz’i bir Rus denizi haline getirmelerini engellemeleri, Bizans’a ise uzun süre “Bozkırla Mücadele” ederek, en amansız düşmanları olmalarıdır. Nitekim Peçeneklerin Bizans için ifade ettiği anlamı İmparator Aleksios Komnenos’un Batılı devletlere yardım istemek üzere gönderdiği mektubu açıkça ortaya koymaktadır: “Tanrı ve bütün Hristiyan azizleri adına size, İsa’nın askerleri ya da kim olursanız olun, yalvarıyorum, benim ve Hristiyan Rumların yardımına koşunuz. Kendimizi sizin ellerinize teslim ediyoruz. Dinsizlerin boyunduruğu altına girmektense, siz Lâtinlerin yönetimi altında olmayı tercih ediyoruz. Bırakalım İstanbul Türklere ve Peçeneklere kalacağına size kalsın daha iyi”. Tarih yazımında kuvvetli bir boy teşkilatına sahip oldukları için devlet kuramadıkları ifade edilen Peçenekler, gerçekten de bir devlet teşkilatına sahip olamamışlar mıdır? Bu tarih yazımına baktığımızda, bu yazımın onların ilişki kurdukları milletlerin yazımı olduğunu görürüz. Aslında kaynaklarında en büyük düşmanları olmayı başaran bu güçlü boya devlet kurdurtmayarak, onları güçlü boylar birliği içerisinde göstermeyi tercih etmişlerdir. Bize göre ise Peçenekler, güçlü boy birliğinden devlete giden siyasi ve idari yapılanmayı tamamlayarak çok etkili kağanlık kurmayı başarmış bir Türk boyudur.
Yazar:
Muallâ Uydu Yücel
Muallâ Uydu Yücel
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 41 dk.Sayfa Sayısı: 518Basım Tarihi: 6 Mart 2020Yayınevi: Doğu Kütüphanesi Yayınları
ISBN: 9786052127551Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
518 syf.
10/10 puan verdi
Peçenekler üzerine biraz duygusala mı kaçtı ne?
Genelde Türk muhacereti denince akla gelen Hazar'ın Güney'inden gelen Türk Kitlelerinin Selçukluların yönlendirmesiyle Anadolu'yu yurt tutmalarıdır, bu kitap tam olarak Hazar'ın Kuzey'inden gidenlere Karadeniz'in Kuzey'inden giden boylara ne olduğunu anlatıyor. Başrolde Peçenekler ve peşlerinde kanlıları olan Oğuzların Salur boyunu onlarında arkasından gelen Kıpçakları çok güzel bir akademik dilde sunmaktadır. Osman TURAN'ın kitaplarından önce Nimet KURAT veyahut MUALLA Hoca'dan Peçenek tarihi okunursa 1071'e gelindiğinde birbirini uzaktan gören o iki göçebe kavmin verdiği kolektif tepki belki biraz olsun anlaşılabilir. Beni derinden etkileyen bir olay Peçeneklerin Çaka Bey ile birlikte Trakya'da birleşemeden bizzat bir Türk Kavminin(spoiler olmasın dedim) Bizans'a yardımı sonucu kıyımdan geçirilmeleri olmuştur. Tarihe bu derece duyguyla yaklaşmak elbette doğru değildir ama etkilenmemek de elde değildir! Farklı bir bakış açısı ve belki ilginizi Peçenek tarihine çekebilmek için şunu da eklemek isterim, İlk Haçlı Seferi Peçenekler için yola çıkmıştır diye ortaya atılan bir iddia da okumuştum kitap dışıydı sanırım. Peçeneklerin yok edilişi 1091 Lebunion Muharebesi, ilk Haçlı Seferi 1096. Peçenekler de merkezi bir devlet otoritesi kuramamanın bedelini her Türk Devleti gibi ödemişlerdir, Fatih Sultan Mehmet'in kıymeti ve reformlarının değerinin anlaşılması için ortalamanın biraz üstünde Türk Tarihi bilmek yetecektir.
Türkistan'dan Tuna'ya Peçenekler
Türkistan'dan Tuna'ya Peçenekler
Türkistan'dan Tuna'ya Peçenekler
Türkistan'dan Tuna'ya PeçeneklerMuallâ Uydu Yücel · Doğu Kütüphanesi Yayınları · 20209 okunma
Reklam
518 syf.
·
Puan vermedi
Kuzeybatıda yiten Türkler: Peçenekler.
Peçenekler -eserin adından da anlaşılacağı üzere- Türkistan'dan Tuna'ya kadar geniş bir sahaya yayılmış, yarı göçebe bir Oğuz-Kıpçak Türk halkıydı. Nasıl hem Oğuz hem Kıpçak derseniz bu sorunun cevabı da eserde. 24 Oğuz boyundan biri olarak saydığımız Peçenekler Avrupa'yı sallayan Peçeneklerin Oğuzlar içerisinde eriyen bir tabakası.
Türkistan'dan Tuna'ya Peçenekler
Türkistan'dan Tuna'ya PeçeneklerMuallâ Uydu Yücel · Doğu Kütüphanesi Yayınları · 20209 okunma
518 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Asimile olmuş büyük bir boy
Bu kitabı almamda ve okumamda izlediğim bir dişinin etkisi oldu lakin tarih kitaplarında üstünden hızlıca geçilen bir boy olan Peçeneklerin Orta Asya'dan başlayarak constanopolis önlerine kadar devam eden serüvenini Rus,Macar,Bulgar,Bizans ve Arap kaynaklarından yararlanılarak aktaran güzel bir kitap. Divanı Lugáit-t Türk kitabında sayılan 14 Türk boyundan birisi olan Peçeneklerin boylarin birlesmesi ile kaganlik kurmak suretiyle teskilatlanmalari ve çevresinde bulunan komşuları üzerinde bıraktığı derin izleri çok net bir şekilde anlatılmıştır. Peçenekler daha ziyade savaşçı kimlikleri ön planda olan bir boy olduğu kanaatindeyim.
Türkistan'dan Tuna'ya Peçenekler
Türkistan'dan Tuna'ya PeçeneklerMuallâ Uydu Yücel · Doğu Kütüphanesi Yayınları · 20209 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.