Ekim 2024
Orionebula Yayınevi

2025 12. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2025 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Büşra Muratoğlu kaleminden Üç Işık kitabının yorumu ile geldim Ocak ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 207 sayfalık bir kitap •Evi de kendisi gibi garip olan Kaycı Nene her hafta ateşin etrafında toplanan ahaliye tuhaf masallar anlatırdı. Bu hafta ise eski bir arkadaşının verdiği kitaptan bir masal okuyacaktı. "Büyülerin ve büyücülerin var olduğu, iyilik dağıtan ak iyelerin esir, kötülük yaratan kara iyelerin özgür olduğu bir çağda; yerin altında ve göğün üstünde tüm yaratıklar kendi aralarında savaşırken, arkadaş olurken, âşık olurken ve ihanet ederken... Bazısı ölmüş, birazı kalmışken bizim hikayemiz başlamış." •Ordubalık şehrinin, başkumandanın ölümü ile Balgay sayesinde Ediz göreve getirilir. Başkumandan seçilen Ediz, Hatisa’yı Hare şehrinin Altın Dağlarına gönderilen imparator kölelerinin arasına gizli casus olarak girmesini sağlar. Altın Dağlarında yüzünü bile tanımadıkları, kaç yaşında olduğunu, neye benzediğini bilmedikleri bir kadını bulmaları isteniyordu. Çıktıkları bu zorlu görevde Hatisa’yı, İtil, Beyru, Aris, Şara ve Sidal, Kuyaş, Ayas, Alka, Elez, Bileda, Arga, Kuray ve Alkı isimli diğer genç köleleri Altın Dağlarında neler bekliyor dersiniz? Kim bilir belki derisi yüzülmüş, belki de bir ejderha onu bir lokmada yutuvermiştir. Bunu masalın sonunda öğreneceğiz. •Kitaba ismini veren "Üç Ulu Işık Ruhu" nedir, nasıl ortaya çıktığını ve güçlerinin neler olduğu, geniş ve karmaşık bir o kadar da oldukça ilgi çekici fantastik ve mitolojik olan bu evrende, farklı güçler arasındaki çatışmalar, iyi ve kötünün mücadelesi, büyü, sihir, efsanevi mitolojik yaratıklar, gizemli atmosfer ve farklı yeteneklere sahip karakterleri ile sürükleyici bir hikayeye sahip Epik Fantastik türde bir kitaptı. •İlk başlarda kurgu içerisine girmekte
2025 1. kitabı
üç ɪşıᴋ Hani eskilerden anlatılan masalların bir tadı vardı. Dinlerken sizleri diyar diyar dolaştırıp at üstünde cayır cimen gezdiren. Rüzgarı saçında, suyu avucunda hissettiren. Gece olunca yani başında cırcır öten ateş böceğine gözlerini diktiren türden. Bir ateş yakilsada etrafında toplanıp herkes bir heyecanla dinlese bu gecenin heybesinden bizim adımıza düşen hikayeyi dedirtecek bir hikaye ile geldim . Kay nenemizin ateş etrafında toplanan ahaliye , yakinnzamanda bir dostunun kendisine verdiği kitaptan bir hikaye okumasiyla başlıyor aslında destansı gezimiz. Ölmüş bir baskumandanin yerine acilen yenisi seçilir. Ve göreve gelen Ediz baskumandan himayesindeki hainleri bulmak ve casuslarin kimliğini ortaya çıkarmak. Güvendiği muhafi, Hatisa'yi olayların en can alıcı imparatorunun yanina konuşlandirir. Köle bir halkın arasına karışmak hiç te öyle düşündüğünüz gibi kolay değil. Gerek misyonu gerek dış görünüşü ile dikkat çekince de, imparator eliyle Altın Dağlara gönderilir. Dırım dırım dırım..(gerilim müziği var sayin) bizim adamimizin arayıpta bulamadığı şans ayağına gelmiştir. Sizde bundan sonra hikaye nereye evrilir. Her sey hikayenin ana temasını anlayana kadar ondan sonrası tereyağından kıl.ceker gibi geliyor. Severek okuduğum bir hikaye oldu. Ve @kitap_pinari nasılsın bizimle bu hikayeyi bulusturdugu için teşekkürlerimi sunuyorum..
Üç Işık
2025 6. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2025 08:40
Hikaye içersinden hikaye dinlemeye hazır mısınız? #üçışık bizlere bunu sunuyor . Hemde derinden efsanefi bir anlatım ile masalsı diline bir de mitolojik terimler eklenince okumak oldukça keyifli oldu diyebilirim . Kuş Dağı'nda Kay Gecesi ile başlıyor hikayemiz . Ateş başında toplanmış , her yaştan dinleyicilerin soğuğa aldırmadan sabırsızlıkla bekleyip Kaycı Nene'nin efsanevi hikayelerinden birini daha dinlemek için beklemekte ve gün batımı ile başlayan hikayeyi soluksuz dinlemektedir . Geleneksel bir adet haline gelmiş , belli zamanlarda Kay Gecesi ile hep Kaycı Nene'nin masallarına biz de #üçışık ile konuk oluyoruz. Masalımız Ordubalık Şehri'nde başlıyor ki Imparator muhafızlarının Başkumandanı ölüyor. Naşını Karasu Dağlarının eteklerine görevlerini hakkıyla yerini getirmiş muhafız ve askerlerinde bulunduğu kabristana gömülüyor. Tabi ölen öldü, yerine görevi en iyi şekilde yapacak biri seçilmeli ki burası da oldukça etkileyici bir bölüm. Biraz hile , biraz rüşvet , biraz akıllıca hamleler ile işler iyice kızışmış durumda . Balgay ve Deniz 'i burada çok iyi tanıyoruz. Başkumandan Ediz görevine başlar başlamaz ülkenin güvenliği için iç sorunlara yönelir. Başka ülkelerden gelecek her tehlikeye önceden hazırlıklı olmak için dahinace planlar yapar. Bu planlardan biri de ülkeler arasında gezinen köleler arasına casus yerleştirmek olur . Bunun içinde güvendiği en önemli kişiyi bu görev için gorevlendirir. Hare Şehri'nde olan Altın Dağlarına gidecek olan kölelerin içerisine Hatisa 'yı yerleştirir. Lakin bir köle olarak kabul ettiği görev çok tehlikeli ve dönüşü olmayacak bir yoldur. Hatisa bizi Altın Dağların efsanesine götürüyor. Mitolojik terimlerin , tarihi isimlerin yaşanılan olayların heyecanı okurken sizi de saracaktır. Yazım dili sade ve 207 sayfalık bir eser
Epik Fantastik kitaplar
2025 1. kitabı
Evinin derinliklerinde yıllarını geçiren Kaycı Nene masallar, hikayeler anlatmayı severdi. O, eski dostunun verdiği kitaptakilerini okurken etrafta Kaycı Neneyi dinlemeye gelenler büyülenircesine hikayelere dalardı. Kaycı Nene, haftada bir kez okuduklarıyla herkesi bir yolculuğa çıkarırdı. Bu sefer yolculuk Ediz’in başkumandan olarak seçilmesiyle başlıyordu. Kitapta yapılan betimlemeler oldukça güzeldi; özellikle o mistik atmosferi hissetmek beni etkiledi. Yazarın kalemi sade ve anlaşılırdı, bu da okuma deneyimimi kolaylaştırdı. İlk sayfalarda kurguya girmekte biraz zorlandığımı itiraf etmeliyim, bu yüzden başlangıçta yazarın dilinin pek akıcı olmadığını düşündüm. Ancak ilerleyen sayfalarda yazar, beni kurgunun içine çekmeyi başardı ve bir solukta kitabı bitirdim.
2025 16. kitabı
ÜÇ IŞIK Herkese Merhabalar... Bugün sizlere yepyeni bir kitap ile geldim. Öncelikle kapağına görür görmez bayıldığımı söylemem gerek. Okuyunca konusuna ve içeriğine de bayıldım. Ben bu tarz kitapları okumasam da okuyunca sevdiğimi de itiraf etmeliyim. Hatta bu kadar seveceğimi düşünmemiştim. Fazla isim olması ise bu defa asla gözüme batmadı hatta her birini hafızama kaydettim yazar oldukça başarılı bir iş çıkarmış. Çünkü elime alınca bırakmak istemedim ve tıpkı bu kitaptakiler anlatılanları dinleyenler gibi bende ne olduğunu merak ediyor ve devamının gelmesini istiyorum. Kitap içinde kitap olan kitapları sever misiniz ? Ben çok severim ama bu öyle uzun uzun karmaşık değil korkmayın. Başında ve sonunda var sadece... Kay Gecesi ile başlıyoruz. Kaycı nene her aksam orada olan halkı toplayıp türlü türlü masallar anlatır. O gece ise eski bir dostu tarafından ona getirilen bir kitabı okumak istediğin söyler ve başlar. Ordubalık şehrinin muhafizlarinin başkumandanı ölmüş ve töreleri gereği hemen bir seçim yapılması gerekir. İşler biraz karışık olsa da nihayetinde Ediz başkumandan seçilir. Vakit kaybetmeden de görevine başlar. İlk işi ise Abay Ülkesini içlerindeki hainlerden korumak için muhafizlarindan olan Hatisa'yı casus olarak imlaratorun ne yaptığını öğrenmek için görevlendirmesidir. Bu görev oldukça tehlikeli olsa da Hatisa kabul eder ve köle olarak toplanan şehir Hare'ye gider. Gidince ise her şeyin ne kadar farklı olduğunu görür ve orada da talimlere tutulur. İmparator tarafından o ve arkadaşları ise Altın Dağlar'a gönderilir. İşte Ediz'in de asıl öğrenmek istedikleri budur. Umay adında birini bulmaları istenir. Hatisa ve arkadaşları bunu yapmaya mecburdur ama çıktıkları bu yolda öyle şeyler yaşar ve öğreniler ki artık tek amaçları adaleti sağlamak olacaktır... Ama
2025 28. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2025 01:23
Selamlar. Nasılsınız? Ben #istanbul çıkartması yapmadan ne okursam Kardır diyerek sadece okuyorum. Bir ara o kadar çok çapraz kitap okudum ki ne neydi unuttuğumu da fark ettim. O yüzden sayıyı düşürdüm ama okumaya devam. Uzun zamandır okumadığım bir #mitoloji #epik türünde bir kitapla bu sefer karşınızdayım. Yani kitap buram buram tarih kokuyordu ki ben bu detayı sevdim. Kitabın ismi içeriği Türk mitolojisi hakkında olunca başlamadan bayağı yükseldim kitaba. Kitap bir tık oturtana kadar ağır ilerliyor. Lakin tam oturtmadan anlamak ve ilerlemek mümkün değil. Öyle hadi okuyayım da bitsin diyebileceğiniz kitaplardan değil. Sindirmeniz, anlamanız ve araştırmanız gereken çokça detay var. Ben bunu fark edince kitabı bölerek okudum. Hikaye kafamda oturunca bu seferde sardı beni bir merak. Abov! Ne oldu ne olacak diye diye bir baktım kitabın sonuna gelmişim. Karakterler ve gerçekçi - kurgu dengesi güzeldi. Yazarı bu konuda tebrik etmek isterim. Başlarda bie başkomutan seçme ile başlayan kitap sonrasında çok ayrı detaylarla buluşuyor. Ben sanırım en çok yazarın destansı ve hatta bence masalsı anlatım tarzını sevdim. Bu şekilde okuyucu kitaba daha çok bağlanıyor benim gözümde! Zaten hikayede bir masalla hayatımıza dahil oluyor. Ahh ahh #spoiler vermeyeyim diye resmen burda kendimi parçalıyorum. Maalesef ki bu tür kitaplarda hangi detayı verirseniz verin #spoiler oluyor. Ben de bundan kaçınmak için sadece bana hissettirdiklerini anlatmaya çalıştım. Benim için keyifli bir okum oldu. Yazarımızın emeğine sağlık.
2024 Okuma Raporları
Kitap yorumum
2025 3. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2025 00:00
ÜÇ IŞIK Üç Işık kitabının yorumuyla sizlerleyim. Mitoloji ve fantastik türleri içiçe bir okuma oldu. Türk Mitolojisi'nden esintiler vardı. Biraz da fantastik ögeler içermekteydi. Başlarda ufak bir kafa karışıklığı yaşadım. Ama sonra sayfalar ilerledikçe olayları anlamaya başladım. Üç Işık kitabından bahsedecek olursam; Halk, Kuş Dağı'ndan esen soğuk rüzgâra aldırmadan büyük ateşin çevresindeki sedirlere ve minderlere oturmaya başladı. Kaycı Nene'nin bu akşam anlatacağı hikâyeyi dinlemek üzere toplanıyorlardı. Bütün gün evinden çıkmayan bu kadın haftada bir gün hikâye anlatmak üzere meydana geliyordu. Kaycı Nene, eski bir dostunun hediye ettiği hikâye kitabını okumaya başlıyor. İmparator muhafızlarının Başkumandan'ı uçmağa varmıştı. Aynı gün içersinde cenaze töreni düzenlendi. Akşam tüm muhafızlar, keşif birliği, gözcü birliği, gizli soruşturma birliği, demirciler birliği kumandanları ve demir büyücüleri yeni Başkumandan'ı seçmek üzere Toy'a katılacaktı. Demir Büyücüleri arasında anlaşmazlık vardı. Balagay, yeni Başkumandan olması için Ediz'i aday göstermişti. Çünkü sıranın onda olduğu herkes tarafından biliniyordu. Deniz ise gözcü birliği kumandanı Günay'ı aday gösterdi. Ölen başkumandanın yıllardır hasta olduğu herkes tarafından biliniyordu. İki gün süren toy da yapılan oylama sonucu Ediz Başkumandan oldu. Yeni başkumandan Ediz, Hatisa'yı çok gizli bir görev için Altın Dağına gönderiyor. Altın Dağı'nda İmparator'un kölelerle ilgili amacını öğrenmeye çalışacaktı. Hatisa, bu görevin üstesinden gelebilecek mi? Hatisa, aslında on yedi yaşında genç bir kızdı. Muhafız Birliği'nde erkek gibi hareket edebilmek için kılık değiştirerek ordu da yer alıyordu. Şimdi bu zorlu görev de Hatisa tamamen olması gerektiği gibi hareket edecekti. Altın Dağı'na giderken de köleler
Mitoloji
2025 10. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2025 11:35
Merhaba bugün okuduğum çok değişik bir tarzla geldim benim için ilk oldu ve güzeldi yazarımızın emeğine sağlık diyorum. Gelelim kitaba “Büyülerin ve büyücülerin var olduğu, iyilik dağıtan ak iyelerin esir, kötülük yaratan kara iyelerin özgür olduğu bir çağda; yerin altında ve göğün üstünde tüm yaratıklar kendi aralarında savaşırken, arkadaş olurken, âşık olurken ve ihanet ederken.. Bazısı ölmüş, birazı kalmışken bizim hikayemiz başlamış.” Ölmüş başkumandan yerine getirilen Ediz emrindeki hainleri ortaya çıkarmak için güvendiği adamı Hatisa'yı olayların baş kahramanı imparatorun yanında görevlendirir .İmparatorun köleler için planları vardır ve bunları öğrenmesi için görevlendirilen Hatisa kölelerin arasına karışmalıdır bu sanıldığı kadar kolay olmasada şans ondan yanadır. Çok bile anlattım gerisini kitap'da okuyun. Olayları çözerken kafam biraz karışsada bir üre sonra çorap söküğü gibi gelmeye başladı okuması çok keyifli bir kitapdı ilk kez bu tür okumuş olamama rağmen ilk deneyim olarak çok iyi geldi. “Bizimle özgürce yaşamaya mı geleceksiniz yoksa burada mı kalacaksınız?” Büşra Muratoğlu
2025 7. kitabı
Adaleti getirmeye gücüm yetmeyecek belki. Yine de en azından elimin dokunduğu, gözümün gördüğü, sesimin ulaştığı herkesi kurtarmak istiyorum. Bunu yapmak için savaşmaktan başka bir yol göremiyorum." . . "Direnmek yalnızca kaçınılmaz sonlarını biraz daha geciktirecekti... Arga, hayatını tehlikeye atma sebebinin ne kadar belirsiz ve Aslında varlığından bile şüphe ettiği bir şey olduğunu fark etti; umut..." . . Merhabalar sevgili kitap dostlarım Mitoloji sevenler, masal dinlemeye bayılırım diyenler burada mıyız? Sizi şöyle yakınıma alayım. Çünkü Kaycı ninemiz, ateşin etrafında toplanan ahaliye , yakın zamanda bir dostunun kendisine verdiği bir kitaptan bir hikâye okumaya başlıyor... O anlatıyor biz dinliyoruz.. Ve kendimizi destansı bir gezinin tam ortasında buluyoruz. Hazırsanız başlıyoruz . . Ordubalık şehrinin muhafızlarının Başkumandanı ölmüştür ve töreleri gereği hemen yenisi seçilmelidir. Karmaşık ilerleyen süreç Ediz Başkumandan'ın seçilmesiyle sonuçlanır. İlk işi ise , Abay Ülkesini içindeki hainlerden kurtamak için çalışmalara başlamaktır. Bunun için de Hasita'yı İmparatorun ne yaptğını öğrenmek için casus olarak görevlendirir. Ve köle olarak Hare'ye gider. İmparator Hasita ve arkadaşlarını Altın Dağa gönderir ve Umay adındaki birisini bulmaları gerekir... Sonrasında öyle olaylar yaşanır, öyle şeyler öğrenirler ki... Peki, Hasita ve arkadaşları ne öğrenmiştir? Bu hikayenin sonu nereye varacaktır... Aradığımız cevaplar ve fazlası eserimizde der hepinize şimdiden keyifli okumalar dilerim Kitapla Kalın
2025 3. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2025 23:00
"Artık birkaç ay önceki O zavallı kız değildi ve bir daha eskisi gibi olamayacaktı. Eline kan bulaşmıştı. Bir belirsizliğin içinde yaşamak zorundaydı. Ancak bu belirsizlik, verdiği kararın ne kadar isabetli olduğunu ona ispatlayan tek şeydi." Evet, yeni bir yetenekli yazar keşfi! Ve bu keşiften kesinlikle memnun kalan bir ben Yetenek avına çıkmayalım epey oldu sanki1 yıl kadar. Bu işe el attığımdan beri kendime verdiğim sözdü yetenekleri avlamak, popülerliğin dışına çıkmak. Çünkü biliyorsunuz, popücüklerin bir kısmı vasat ya da birbirini ve bir şeyleri taklit edenler. Hikayeyi okumaya başlayınca bir tanıdıklık hissi yakaladı beni. O epik hava, Kadim Türk tarihinin epik havasıydı. Eminim ama kanıtlayamamsadece tarih sevenler anlar bunu bence. Zaten kitabın ismi, içerikteki fantastik unsurlar Türk mitlerinden. Malum bu kısma biraz hakim sayıldığım için bana göre zorlayıcı değildi. Yalnız hikaye biraz yavaştan başlıyor. tabii nedeni de gelişme kısmından önce giriş kısmını hafızaya yerleştirmek. Karakter gelişimleri gayet iyiydi. Evet, mit varlıkları seviyorum ama her yazarın o varlıklara kendince yorum katmasını da seviyorum. Yazar da öyle yaptı, hayal gücü gayet iyi. Mest oldum. Hikaye bir başkomutan seçimiyle başlıyor. Sonra bu komutanın gizemli bir olayı araştırması için Hatisa adlı savaşçısını görevlendirmesiyle devam ediyor. İmparatorun emriyle toplanılan kölelerin, tuhaf bir şekilde kayıplara karışmasını araştırmak üzere Hatisa köle damgası almak zorunda kalıyor. İmparator neden bu köleleri eğitiyor? Ve onları nereye gönderiyor? Altın Dağ'daki gizem ne? Neden oraya gidilmesi yasak? Daha bir sürü şey var. Hatisa' nın arkadaşları, bunların arasındaki çaşıt, sonra gizemli rüyalar gören Aris... Daha anlatmam. Gidin alın okuyun. Benden 10 puan aldı. Epope dehşet

Büşra MuratoğluYazar · 0 kitap
1998 yılında Yozgat'ta doğdu. FSMVÜ Tarih Bölümünden mezun oldu. Çeşitli dergiler ve yayınevlerinde editörlük yaptı. İlk romanı, Türk mitolojisi temalı Üç Işık'ı yayınladı. Şimdilerde ikinci romanı üzerinde çalışıyor.