Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güzel Ahlakın Ölçüsü - Dostluk ve Muhabbet Terazisi - Zafer Meşalesi

Üç Risale

İmam Gazali

Üç Risale Sözleri ve Alıntıları

Üç Risale sözleri ve alıntılarını, Üç Risale kitap alıntılarını, Üç Risale en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sadık arkadaşlar edin ki, gölgelerinde yaşarsın.Çünkü onlar huzurlu zamanlarda süs, meşekkatli zamanlarda silahtır.
Ey insan, kâmil bir mü'min gibi mazereti kabul etmelisin; münafık gibi ayıpları ortaya çıkarmak gibi kötülüklerle uğraşmayasın. Sen nefsine karşı, belki bu konuda bir özrü vardır da benim haberim olmadı demelisin. Bu gibi insanlardan sana iyilik ve hayır gelecek eser ve alâmetleri hakkıyla anlayıp idrak etmedikçe kalbinin sırlarla dolu kapılarını açmayasın. Yoksa senin hâlini öğrenerek asıl ve maksada dair sözlerine değer verip dinlemez, aleyhine düşmanlık göstermekten çekinmez ve hakaret dolu bakışlarını üzerinden kaldırmaz. Bu tür insanlar bir meselede hata ettiklerinde, herhangi bir kimseden onu öğrenerek düşüncelerini düzeltmeye, zihinlerini aydınlatmaya ihtiyaç duymaz ve buna tenezzül etmezler ise onlara meselenin doğrusunu öğretmek gibi bir hataya düşmeyesin. Çünkü o tür insanlar kibirleri nedeniyle bu bapta hem senin ilminden yararlanır hem de bu bapta âcizlik ve cahilliklerinin senin yol göstermen nedeniyle meydana çıktığını düşünerek sana düşmanlık gösterir ve haset ederler.
Reklam
Hazret-i İsa (aleyhissalâtü vesselâm) “Seni kim tedip etti?” diye sorulan suale “Kimse beni tedip etmedi. Cahilin cehaletini gördüm ve ondan ırak durdum.” Cevabını vermiş ve nasihati eklemiştir: “İnsan diğerinde görüp de beğenmediği fiil ve sözlerden kaçınmış olsa, âdâbı, kemâle yakın olması için kendisini tedip edecek kişilere muhtaç olmazdı.”
Müslüman kardeşinin işini, gerçeği anlayıncaya kadar, iyiye yor. Düşmanından uzak dur. Tam manasıyla güvenmediğin dostlarından kaçın. Allah'tan korkmayan kişi güvenilir değildir. Kötülüklerini öğrenmek için bile olsa kötü kişilerle arkadaşlık etme. Onu sırrına ortak etme. İşlerinde Allah'tan korkan kişilerle istişare et.”
Mizana konulanların en faziletlisi güzel ahlaktır. (Müsned,6-448)
Samimi muhabbetle sohbeti arzu edilen kişilerde şu beş hasletin bulunması gerekir: -Akıllı olmak -Güzel ahlâk sahibi olmak -Fasık olmamak -İtikatı sağlam olmak -Dünyaya tutkun olmamak
Reklam
Beden sağlığının mutedil/kararında/ölçülü olmasına “sıhhat”, mutedil olmaktan uzaklaşmasına (ölçüyü kaybetmesine) “maraz” denildiği gibi batıni hâlin mutedil/kararında/ölçülü olmasıyla gerçekleşen güzel ahlâka “sıhhat”, ifrat ve tefriti olan kötü ahlâka 'maraz' denilir. Bedeni hastalıklarda hastalığın ortadan kaldırılmasıyla sıhhat elde edildiği gibi, kötü ahlâk hastalığının iyileşmesi de reddedilen ahlâkın yok edilmesi ve güzel ahlâk ile iyiliklerin elde edilmesiyle olur.
Hilkat ve tabiat değişmez. İnsan zahiri sure. tindeki çirkinliği güzelleştirmeye muktedir olamadığı gibi, batıni suretindeki kötü ahlâkını da güzelleştirmeye muktedir olamaz. Mizaç ve tabiatın gerekliliklerinden olup kendisinden asla ay. rılmayan gazap ve şehvetten insan kurtulamaz, Bu konuda harcanacak çabalar beyhude yere vakit kaybıdır. Bu şekilde düşünerek tembellik eden, kusur ve noksanlarından dolayı tehzib-i ahlâk hususunda riyazet ve mücahede nefislerine ağır gelen bazı kimseler tehzib-i ahlâkın imkânsız oldugunu zannetmişlerdir. Eğer dedikleri gibi tehzib-i ahlâk mümkün olmasa idi, bu bapta olan nasihat, öğüt, güzel söz, vaazlar iptal olurdu. Yalnız bununla kalmaz Hazret-i Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) Efendimiz hazretlerinin “Ahliâkınızı/huylarınızı güzelleştiriniz.” mübarek sözüyle emrettiği ahlâkı güzelleştirme eylemi de beyhude ve hükümsüz olurdu. Fakat böyle imkânsız ve fâidesiz bir şeyle emr buyurulmayacağı gibi vahşi hayvanlar ve yırtıcı kuşların bile ter biye ile hayvani huyları değişerek ürkek ve çekingenlikleri yerini yakınlık ve ünsiyete bıraktığı, zaptı mümkün olamayan atların terbiye ile itaat altına alındıkları görülmüştür. Dolayısıyla insan hakkında da tehzib-i ahlâkın imkânı ortaya cikar.
“Hikmet denilen aklın meyvesi iyi düşünerek yol tutmak, zihin açıklığı, parlak görüşlülük, isabetli zan ve güç işler ile beraber insanda saklı olan kötü hâlleri idrak etmektir.”
Sayfa 30 - Büyüyenay Yayınları
Gazzâli, eserinde Hazret-i Ömer’in yüce gönüllü arkadaşlarından Said bin Müseyyeb’e hitaben emir ve tebliğ buyurduğu hikmet dolu cümleleri uğur ve bereket vesilesi sayarak seslenmektedir. “Sadık arkadaşlar edin ki, gölgelerinde yaşarsın. Çünkü onlar huzurlu zamanlarda süs, meşakkatli zamanlarda silahtır. Müslüman kardeşinin işini, gerçeği anlayıncaya kadar, iyiye yor. Düşmanından uzak dur. Tam manasıyla güvenmediğin dostlarından kaçın. Allahtan korkmayan kişi güvenilir değildir. Kötülüklerini öğrenmek için bile olsa kötü kişilerle arkadaşlık etme. Onu sırrına ortak etme. İşlerinde Allah’tan korkan kişilerle istişare et.” Ve Hz. Ali’den aktardığı şu cümleleri de bereket ve uğur umarak anıyor: “Gerçek kardeşin/dostun seni asla terk etmeyen varsa yoksa kardeşim deyip senin için kendinden vazgeçen Feleğin sillesini yediğin vakit seni toparlamak için kendisini dağıtan kimsedir.”
Büyüyen Ay
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.