Bir Polonya Klasiği

2004
Morötesi Yayınları

2023 13. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2023 10:56
Uçan Üniversite, 4-5 yıl önce karşıma çıkmıştı. İncelediğimde çok merak etmiştim Polonyalıların mücadelesini. Kitabı anca okuma fırsatım oldu. Siz benim kadar beklemeyin okumak için. Eğer okuduysanız "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" kitabına benziyor. Savaşlar ve istila altında kalan Polonyalıların düşmanlarına karşı silahları bilim ve sanat. Ülkelerini kurtarmak için başta gençler ve toplum topyekün eğitim programlarına katılıyorlar. Adı zaman zaman değişse de başta gelen kurum Uçan Üniversite oluyor. Adının sebebi rejim tarafından baskın yapıldığında bir evden diğerine "uçması". İnsanlar formüller ezberliyor, şiirler okuyor, gizli gizli dönemin ressamlarının tablolarını inceliyorlar. Polonyalılar çok defa işgal altında kalmış, bu zor şartlarda kalkınacak gücü de kendi özlerinde bulmuş bir ülke. Ben okurken zevk aldım umarım siz de beğenerek okursunuz.
Uçan ÜniversiteÜmit Şimşek · Morötesi Yayınları · 2004260 okunma
2018 14. kitabı
İşgaller altında geçen yıllarda bir ulusun kültürel değerlerine sahip çıkışının muhteşem öyküsü. Yüz sayfalık bu kitap ufkunuzu açacak. Ulus bilincinin "Organik Çalışma" ile her türlü şiddete, sürgüne cezaya rağmen nasıl diri tutulduğunu görüp imrendim. Her yönden kültürel saldırıyla karşılaştığımız ve ortak ulusal değerlerimizin gittikçe yok olduğunu gördüğümüz şu günlerde bu kitap bana umut verdi. Belki dedim belki bize de gerekli olan " Uçan Üniversite" lerdir.
Eğitim
Uçan ÜniversiteÜmit Şimşek · Morötesi Yayınları · 2004260 okunma
2025 7. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2025 13:59
Polonya'nın dört ayrı devletler tarafından farklı zaman dilimlerinde istilâ eden yönetimlerden muhtevasını alıyor. Buna karşın Polonya halkının müstebit durumun lağvedilmesi için verdiği destansı mücadelesi idealleri dile getiriliyor. Kitabın başlığından da anlaşılacağı üzere, Uçan Üniversite halkın şartlar ne olursa olsun emperyalist güçlerden saklanarak gizliden gizliye her nerede olurlarsa olsunlar eğitimi bulundukları yere taşımalarından dolayı bu ismi kazanıyor. Evet, işgal altındalar: dillerini kullanmaları, kültürlerinden bir emmareya rastlanması ve tarihlerini okumalarının yasak olmasına hatta başka bir dilin ve kültürün dayatılmasın karşın, pes etmemelerini konu alıyor... Bu kadar mücadelen sonra ise bağımsızlıklarını kazandıktan sonra Amerikayı taklit etmekten öteye gidemiyor, Amerika'nın idealleriyle idare ediyorlar. Ve onların kültürlerini kendi kültürleri gibi benimsiyorlar. Artık konuştukları dil ingilizce oluyor, oysa ki, bir zamanlar - düşmanın işgali altındayken-Polonya lehçesini bile kullanmayana kızdıkları zamanı çoktan unutmuş gibiler.
İnceleme
2019 5. kitabı
Uçan üniversite kitabı 7' den 70' e her kesin okuması gereken bir eser. Polonyalıların kültürlerini koruma çabasından bahsediyor. 3 kez işgal altında kalan Polonya halkı kendi benliklerini unutmamak için gizliden gizliye eğitim veriyorlar. Kültürlerini yaşatmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Son raddeye kadar çok başarılı bir savunma oluyor ama ne yazık ki dillerini kaybediyorlar. O kadar emeği bir dille zayii etmiş oluyorlar.
2020 17. kitabı
Kitap Polonya halkını ve sömürgeci ülkelere karşı eğitimle direnişlerini anlatıyor. Müthiş bir çalışma ve çaba var. Ümitsizliğe kapılmadan eğitim ve şuur alanında attıkları adımlar, o yıllarda yaşanılan zulüm ve baskıya rağmen kültürlerini ayakta tutma çabaları takdire şayan. Okunmalı.
Puan vermedi·120 syf.·
2024 751. kitabı
Bağımsızlık mücadelesi denince, akla savaş meydanları gelir. Gerçekten de, hemen hemen her milletin tarihinde, kanla yazılmış bağımsızlık destanları vardır. Ancak ilim, irfan, kültür ve sanat alanında bir bağımsızlık mücadelesini, topyekûn bir şekilde ve uzun bir süre omuzlayan milletlere pek sık rastlanmaz. Polonyalılar, bütün millî değerleriyle birlikte yok olma tehlikesini bir değil, birkaç defa atlattılar. Onların ülkelerine ayak basan her sömürgeci, tabiatının gereği olarak, doğrudan bu hedefe kilitlenmişti: Polonya, önce üç komşusu tarafından peş peşe defalarca parçalandı ve paylaşıldı. Arkadan, iki Dünya Savaşının ikisini de bütün şiddetiyle yaşadı. Nazi işgalinden sonra Sovyetler geldi. Ama ne Prusya kaldı ortalıkta, ne Naziler, ne Sovyetler. Polonyalılar ise, kendilerini tarih sahnesinden bütünüyle silmeye azmetmiş düşmanlarını peş peşe tarihe gömmüş bir ulus olarak, bugün hâlâ ayakta: Uçan Üniversite de böyle bir destanın kısa bir öyküsüdür
Araştırma İnceleme Felsefe Düşünce
Spoiler içerir
2020 30. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2020 16:47
Finlandiya'nın eğitim için verdikleri mücadelenin ardından şimdi de Polonyalıların eğitim için verdikleri amansız mücadeleye şahit oldum bu kitapta. Tarih Hitler, Himmel, Gestapo gibi birçok kan emici lidere tanık oldu. Dile kolay yüz binlerce insanın ölümüne neden olan bir savaş... Ümidini asla kesmeyen, silahla savaşamayacaklarını anlayınca eğitimle savaşa karşı çıkıp milletlerini var edebilmeyi düşünüp her türlü işkenceye rağmen öğrenip öğretmeyi hedefleyen Polonya halkı... Düşünün bir kere elinde silah bulunan genci değil de kitap bulunan genci tehdit unsuru olarak gören işgalci devletler Polonyalıların eğitim görmesine engel olabilmek için aklınızın alamayacağı yollara başvurmuşlar. Himmel Polonyalıların eğitimi konusunda " Bir Polonyalı beş yüze kadar saymayı, kendi adını yazmayı, bir de Almanlara itaatin Tanrı buyruğu olduğunu öğrensin, bu kadar eğitim ona yeter." diyor. Fakat tüm bunlar Polonyalıları yıldırmıyor aksine daha da hırslandırıyor . Adreslerinin tam belli olmadığı bir anlık kararlarla belirlenen yerlerde ve genellikle bodrum katlarında eğitim görüyorlar. Uçan üniversiteler... Bireysel eğitim ve okullarda ikili müfredatı tercih ediyorlar. Dilleri asimile edilmeye çalışılıyor, okullarda Polonyalıların kendi dillerini konuşmaları yasak. Çünkü anadilini kaybeden bir millet köksüz ağaca benzer. Onları tarihten silmelerinin en etkili yolu budur. Bunca dökülen kana rağmen dillerinden vazgeçmeyen gizli gizli bu dili konuşmaya devam eden devlet, 2. Dünya savaşından sonra Amarika'nın albenisi, cafcaflı eğlence hayatına, eğitimine kapılıp yavaş yavaş benliklerini yitirmeye başlıyor. Üstelik dilleri uğruna bu derece mücadele vermelerine karşın kendi istekleriyle ingilizceyi 2. Dil olarak öğrenmeye hatta Amerika kültürünü tamamen içselleştirmeleri onları yok
2019 9. kitabı
Polonya'nın üç ülke tarafından işgal edilip dilini, kültürünü yok etmeye çalışmalarına karşılık Polonyalıların yeraltında ki üniversitelerde dillerini, kültürünü korumak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Edebiyat, felsefe, sanat, müzik vb. alanlarda eğitim verildiği gibi pek çok yerde geçersiz olsa bile diploması veriliyordu. İki yüzyıl boyunca bu mücadele devam etti peki sonunda ne oldu dersiniz? Yalta Konferansında Polonya'yı, Rusya'nın ellerine bırakan Amerika elli yıl sonra onları (sözde) kurtarınca Polonyalılar Amerika' dan gelen her şeyi kabul ettiler. Korumak için verdikleri mücadeleyi unutup bilerek, isteyerek yabancı dil öğrendiler, kendi kültürünü unutup onların kültürünü benimsediler. McDonalds'dan Coca Cola ya kadar pek çok şeyi kabul ettiler. İki yüzyıllık bir emek çöp mü oldu dersiniz?
2019 12. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2019 23:46
Polonya halkının bir bütün halinde bu kadar uzun ve çileli bir yolu benimsemesi ve yıllar boyunca titizlikle uygulaması, tarihte eşi pek seyrek görülebilecek bir milli mücadele örneğiydi. Uçan üniversite yeraltında her defasında uçuşa geçmiş, insanlar kitaplara ve kalemlere sarılmışlardı. Küçük işlerle büyük işler başardılar. Ben beğendim sizlere de tavsiye ederim, iyi okumalar
2024 26. kitabı
Bir ülkenin kendi kültürüne, en önemliside diline sahip çıkmasının ne kadar önemli olduğunu ve bağımsızlığı kazanmanın yolunun sadece kan dökerek değil, eğitim ile de mümkün olduğunu anlatıyor harika Bir kitap.

Ümit ŞimşekYazar · 27 kitap
1967’de Bugün gazetesinde gazeteciliğe başladı. Haber, Yeni Asya, Yeni Nesil gazeteleri ile Köprü dergisi, Yeni Asya Yayınları ve Nesil Yayınlarında fıkra yazarlığı,editörlük, başyazarlık ve genel yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. ABD’de, Risale-i Nur’ların İngilizce tercüme ve yayın faaliyetlerinde yer aldı. Yeni Asya Araştırma Merkezini kurdu. İnanç konularını işleyen TV ve video belgesellerinin, bu arada TGRT ve Kanal 7’de yayınlanan Kâinatın Dilinden programlarının metin yazarlığı ile yönetmenliğini yaptı. Sade hayat konusunu Türkiye gündemine taşıyan Özgür ve Bilge dergisini çıkardı. Hâlen kitap çalışmaları yapıyor. Yazar; evli ve iki çocuk babasıdır. ESERLERİ: ARAŞTIRMA: Atom, Big Bang / Kâinatın Doğuşu, Bir Arının Hatıra Defteri, Araştırma Teknikleri, Uzay, Gezegenler, Madde ve Enerji, Dünya, Kur’ân’ımızı Öğrenelim, Kur’ân-ı Kerim ve Açıklamalı Meâli (ortak çalışma), Şeytanla Münazara, Risale-i Nur Işığında Cevşen Meâli, Varlıklardan Allah’a, Binlerce Diliyle İnsan Yüzü (2002), Barla Modeli (2002), Tefekkür Yazıları / Bir Kalp Bir Bakış Bir Dünya (2002), Bir Fiil Yaratmak / Eserden Esmâya (2002), Uçan Üniversite (2003), Allah’ın Övdüğü Kullar (2003), Araştırma Teknikleri (2003). ÇOCUK KİTABI: Bir Arının Hikâyesi (2003).