·841 syf.·
2021 94. kitabı
Merhaba kitap dostları iyi akşamlar dilerim.Bu akşam sizlere James Joyce’un Ulysses isimli eserinden bahsetmek istiyorum.Hakkında milyonlarca makale yazılıp en az bir o kadarda kitap yazilmis bir kitaptir ulysses.Bunun sebebi hic süphesiz Joyce’unbilerek ve isteyerek bu kitabi akademisyenleri en az 100 yil uğraştıracak kadar ayrıntılandırarak çok da açık olmayan göndermeler yapmasi ve sanki dantel işler gibi bütün insanlık tarihi boyunca biriktirilen metaforları metnin içine ustaca yedirmesidir. Dublin’de bitmeyen bir günlerden perşembe evet,Türkçe çeviriyle okumak pek de hoş değil, çeviri gerçekten çok başarılı, kelime oyunları bundan daha iyi aktarılamaz belki, fakat kitabı daha da anlaşılmaz kıldığı çok açık.Ulysses'i okumanın en kolay yolu üçüncü sınıf bir roman okuyormuş gibi okumaktır bence, bu okumada hiç takılmadan, hiç aldırış etmeden okumaya devam etmek gerekir, işte bundan sonra asıl okumaya geçilebilir, zaten metne aşina olunduğundan ikinci okumanın çok keyifli olacağını iddia ediyorum. Okuduğum kadariyla sunu soyleyebilirim ki ulysses'i okudum anladim ben tanri oldum gibi bir kavram yok zaten. Mesele anlamak degil ki. polisiye kitap okumuyoruz ki aha katil usakmis diyelim. Peki napabiliriz kitabi okurken birincisi kanimca detaylari gormezden gelmek lazim. en azindan ben bunu denedim.Karakterler ve dusunceleri bir sure sonra yerlesiyor zaten pek iyi olmasa da. ikincisi onemli olan teknik zaten.Bilinç akışı teknigi deyip duruyoruz da neymis bu diye anlamlandırarak okumak lazım.İyi konsantre olundugunda betimlemeye dayanan bölümler film gibi canlanıyor insanin gözünde.Sokaktan geçen insanlar, diğer yandan akıldaki düsünceler, orda bir yerlerde yürüyen bir kedi vs sanki tiyatro sahnesi haline geliyor ve en sevdigim kısımlar da bu betimlemeye dayanan
2026 39. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 20:51
Evet o zorlu kitabı ben de bitirdim. Bitirdim demenin mutluluğu paha biçilemez gerçekten. En korktuğum kitaplardan idi ve bir de yayinevi puntosu da malum. Eee madem bitti daha da hiçbir kitap beni yıldıramaz! Yazarın kafa yapısı çok değişik cidden. Sen git 18 saatini 841 sf boyunca anlat. Ne yaşadın be Joyce diye diye okudum. Kitapta anlam ve mantık aradıkça okumak güçleşti. Dümdüz akışına kendinizi bırakır iseniz gidiyor bir şekilde ama neyi anlatıyor acaba da diyorsunuz arada işte. Kitapta olaylar var da işte bilinç akışı olduğu için okurken kavramak güç. Başlangıçta ben vay be akıyor diye okudum da bölümler ilerledikçe erken konuşmuşum dedim. Karakterlerin yürümesini, yemek yemesini, düşünmesi, hatırlaması, aşkını falan okuyorsun. 15-20 günümü harcadım ve bu sürede ne kitaplar okurdum dedim. Bunu okuduğuma pişman değilim, erken okuduğum için biraz pişman oldum.
·750 syf.·
2015 43. kitabı
Bazı kitaplar için farklı yaşlarda ya da durumlarda okunduğunda farklı tatlar verir,değişik duygu yoğunlukları yaşatır derler ama Ulysses için her okuduğumda ancak yeni bir bölümünü daha iyi anlamlandırabildim diyebilirim. Kitabı evet evet evet nidalarıyla bitirdim, bir daha bu denli zorlayıcı bir kitapla karşılaşır mıyım(?) bilemiyorum. Kitabın başında daha önce karşılaştığım(Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi) Stephan’ı görünce kitabın ana değişkenini bu karakterin belirleyeceğini düşünmüştüm ama Joyce modern bir destan olarak kurguladığı ve Odysseus’nın yolculuğuna paralel bir şekilde ilerleyen Bloom gibi bir karakter armağan ediyor edebiyata. Gerek bilinç akışının en iyi örneği olması gerekse kullandığı tekniklerle(bir bölümde geçen olayları anlatmak yerine soru cevap olarak ilerletmesi, farklı yüzyıllardaki yazma tekniğini kullanması ki akılıma Tutunamayanlarda yer alan rubailer,nesirler geldi) daha değerli bir hale geliyor Ulysses. Kitaptaki göndermelere; Hristiyanlık tarihi ve ritüelleri, Britanya tarihi, mitoloji, Shakespeare külliyatı.Bu konulara hakim olmadan kitabı okumak hem zorlayıcı hem de kitabın havada kalmasına neden oluyor. Daha önceki yorumda denildiği gibi Ulysses Sözlüğüyle eş güdümlü okunduğunda kitap daha anlamlı hale geliyor.
UlyssesJames Joyce · Norgunk Yayıncılık · 20151,461 okunma
Ulysses
2020 57. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2020 23:22
İrlandalı ünlü yazar James Joyce' un ingilizce olarak kaleme alıp yedi yılda tamamladığı en önemli ve bilindik eseri olan Ulysses romanı, 1922 yılında yaşamış olduğu Pariste basılmıştır. Bilinç akış tekniği denilen yeni bir anlatım biçimi olan tarz, Joyce tarafından geliştirilmiştir. Bu yeni anlatım biçiminde olaylar, geçmiş şu an ve geleceğin iç içe olduğu, hikayedeki kişilerin kendi bakış açılarıyla durumu aktardıkları bir yazım tarzı şeklindedir. Yazarın 1916 yılında kendini anlattığı bir nevi biyografik eser olan " Sanatçının bir genç adam olarak portresi" adlı eserinin devamı niteliğindeki Ulysses romanı 6 Haziran 1904 yılı sabah saat sekizde başlar ve ertesi sabah biter. Dublin'de, 1904 yılında yaşayan ortanın altındaki sınıftan kişileri ele almış, Haziran ayının başlangıcındaki bir gün boyunca, sadece neler yapmış olduklarını değil, neler düşünmüş olduklarını da anlatmıştır. Burada asosyal yapılı Stephan Dedalus' un Dublin' e gelmesi ile başlayan hikâyede üzerinde yoğunlaşılan asıl karakter, normal bir insan olan Leopold Bloom' dur. Kitapla ilgili basım zamanına kadar geçen sürede ki ilk baskısı İrlandada olan iç karışıklıklar ve Joyce' nin dağınık düzensiz ve okunaksız el yazısı yüzünden, Fransada piyasaya çıkmıştır. Yaklaşık 2000 kadar yanlış yazım, satır atlamanın ve ingilizce bilmeyen matbaa redaktörleri dizgicilerden dolayı iyice karışık bir hale dönüşen kitabı, görme yetisi azalan Joyce tarafından eklemeler ve düzeltmeler yapılmaya çalışılmış hatta yazar tarafından bir hata cetvelli okuma kılavuzu bile basılması düşünülmüş ancak göz sağlığının elvermemesi nedeniyle bu girişimden vazgeçmiştir. Bu sebeplerden dolayı dünyada çevirisi yapıldığı halde en fazla üzerinde tartışma yaratan romanlardan biri olmuştur. Ulysses pek çok yazar ve kitap eleştirmenince
UlyssesJames Joyce · Norgunk Yayıncılık · 20151,461 okunma
2022 106. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2022 21:12
Yazıldığı günden bugün e üzerinde bir çok edebiyatçının, yazarın, eleştirmenin çalıştığı, bir çok dile çevrilen, üzerine kitaplar, okuma sözlükleri, okuma rehberleri hazırlanan Ulysses hakkında bir inceleme yazısı yazmak benim haddim değil. Ben sadece bu kitabı son on yılda kaç defa eline alıp, her defasında birkaç bölüm okuduktan sonra “daha değil” diyerek bırakan bir okurum. Taa ki Fuat Sevimay 'ın Benden'iz James Joyce kitabını okuyana dek. Benden iz James Joyce kitabını okuyunca “ne zaman” dedim. Kitabın üç çevirisini, Nevzat Erkmen’in sözlüğünü yıllar önce almıştım. Dante’den Shakespear’e okumuştum. Yazarın diğer kitaplarınıda okumuştum. Kitabın çatısını oluşturan Homeros’un Odysseia sını değişik birçok çevirmenden okumuştum. “şimdi” dedim ve kitaba başladım bugün itibari ile de bitirdim. Burada çok faydalandığım bir arkadaşa teşekkür ederek kendi Ulysses'i okuma serüvenimi sonlandırayım. Erhan Erhan Özdemir arkadaşımızın “Ulysses Hakkında Bir Çok Şey” yazısı ve faydalandığım bloğu ( sacmaninbagladiklari.com/2020/05/14/deme... ) okumamı çok kolaylaştırdı. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum.
UlyssesJames Joyce · Kafka Kitap · 20191,461 okunma
2023 61. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2023 12:26
" Bir gün Dublin ortadan kalkarsa benim kitabıma bakılarak yeniden kurulsun. " Sevgili Joyse böyle diyor ünlü kitabı Ulysses için...Dublin sokaklarında gezen bir adamın yaşadıkları, gördükleri, hissettikleri ve dahası içkonuşmaları konu ediniliyor. Sekiz yüz kırk dört sayfalık bi roman sadece bir günü anlatması bakımından epey ilginç. Tekrar tekrar dönüp okuduğum, bazı bölümlere anlam veremediğim sayfalar oldu. Geneli nesir şeklinde yazılan parçaların yanısıra manzum şekilde yazılan bölümlere de rastlıyoruz. Kitabı okumak, hazmetmek epey zor. Zira hiçbir noktalama işaretlerinin olmadığı dahası cümlelerin bir sözcükmüş gibi kırılmadan tek parça halinde yazıldığı bölümler de vardı. Kitabın başlangıcında "ben nerdeyim?" hissine kapılsam da özellikle son iki bölümde toparlıyor yazar anlattıklarını. Post-modern akımla yazılan kitabı okurken elbette "Tutunamayanlar" aklıma geliyor. Sevgili Oğuz Atay'ın Joyse'dan etkilendiği aşikar. Her iki kitapta da parodiler, pastişler ve metinlerarasılık boy gösteriyor. Kitabı okumak isteyenlere tavsiyem sabır ve zaman konusunda cömert olmalarıdır.