Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

840'tan Önce

Uygurlar

Ahmet Taşağıl
arihin derinliklerinden günümüze ulaşma başarısı gösteren Türk boylarından Uygurların devirlere göre farklılık gösteren kaderleri söz konusudur. Önce bozkırlarda büyük bir kağanlık kuran Uygurlar, daha sonra din değiştirdikleri gibi yerleşik hayata da geçerek çok zengin kültür ürünlerinin günümüze kadar ulaşmasını sağladılar. Onların meydana getirdiği maddi kültür Türk tarihinin ilgi çekici bir temelini oluşturur. Uygurlar da Hunlar, Gök Türkler gibi Moğolistan bozkırlarında kağanlıklarını yükselttiler. Önce Türk birliğini sağladılar. Arkasından Çin’i baskı altına alıp vergiye bağladılar. Onların kağanlığı tam anlamıyla bozkır kültürü özellikleri taşıyordu. Bayan Çor Kağan zamanında dikilen Tes, Taryat ve Şine Us yazıtları, içerik bakımından Uygur Kağanlığı’nın Gök Türklerin devamı olduğuna işaret eder. Mani dinine girmeleri sosyal ve siyasi hayatlarını olumsuz etkiledi. Ancak, sonrasında şehir inşa etme ve diğer mimari eserler konusunda hatırı sayılır eserler verdiler. İpek Yolu ve Çin üzerinden elde ettikleri gelir zenginleşmelerini sağladığı gibi sosyal değişimlere sebep olarak rahata alışmalarına da yol açtı. Buna rağmen kağanlıklarını ayakta tutabildiler ve gerçekleştirdikleri Orta Asya hâkimiyeti 840 yılına kadar devam etti. 832 sonrası aralarında başlayan iç çekişmeler durmak bilmedi. Kendi hanedan üyelerinden birinin yol göstermesiyle harekete geçen Kırgızlar tarafından yıkıldılar. Bir kısmı Kansu bölgesine göç ederken, diğer bir grup Turfan civarına gitti. Bundan sonra kaderleri farklı mecralarda akarak günümüze kadar geldi. Bu eserde farklı alan ve zamanlarda kırılma anları yaşayan Uygurların, 840 yılından önce oluşturdukları Ötüken merkezli büyük kağanlık ele alınmıştır.
Yazar:
Ahmet Taşağıl
Ahmet Taşağıl
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: Şubat 2021Yayınevi: Bilge Kültür Sanat
ISBN: 9786257201223Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bir Bozkır Medeniyeti: UYGUR TÜRKLERİ
En eski Türk devletlerinden biri olan Uygurlar Kutluk Bilge Kül Kağan tarafından 744 te kurulmuş, iç karışıklıklar, mani dininin tesirleri, Kırgızlar’ın istilası ile 840 ta yıkılmıştır. Ortaçağda gelişmiş bir uygarlık kuran Uygurlar, önceleri Kuzey Moğolistan’da yaşıyorlardı. Hun İmparatorluğu yıkıldıktan sonra Göktürkler’in buyruğu altına girdiler. Daha sonra da onlara karşı ayaklanarak 740 ta bağımsız bir devlet kurdular. Diğer Türk boylarını egemenlikleri altına alarak güçlendiler. Sonrasında Tibetlilerle Kırgızların saldırısına uğrayarak yıkılan Uygur Devleti ortadan kalkınca, Uygurlar Batıya göç ederek (840) küçük, dağınık devletler kurdular. Doğumundan yıkılışına Moğol bozkırlarında deyim yerindeyse at koşturan ve buralarda kağanlıklarını yükselten, Türk birlik ve beraberliğini sağlayıp, Çin’i bile baskı altına almış ve vergiye bağlamışlardır. Türk kültürünü ve Türklerin bozkır kültürünü tam anlamıyla bize yansıtan bir eserdir. Saygı değer Ahmet Taşağıl Hocamıza bu güzel eseri Türk dünyasına kazandırdığı için teşekkürlerimizi sunarız.
Uygurlar
UygurlarAhmet Taşağıl · Bilge Kültür Sanat · 202171 okunma
Reklam
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
69 günde okudu
Çok fazla okumadım. Zaten içindeki bilgileri lisedeyken görmüştüm. Ha bir gün Uygurlarla ilgili bir şey merak edersem belki açar bakarım. Okumak istiyorsanız okuyabilirsiniz. Yazarıyla şahsen tanışmadım ama sanki bir abimle bu konuları konuşuyormuşum gibi bir sade anlatımı var. Bazı sayfalarında konuyu anlatırken roman yazıyormuş gibi üsluba giriyor bilip yada bilmeden.
Uygurlar
UygurlarAhmet Taşağıl · Bilge Kültür Sanat · 202171 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Eşimin aldığı kitabı çoğu zaman olduğu gibi yine ondan önce ben okudum. O almayı daha çok seviyor, bense okumayı. Bir ara Ahmet Taşağıl'ın Hunlar kitabını okumuştum. O kitap bana biraz ağır gelmişti. Hatta bu kitap bir tarihçi için bile fazla demiştim. Çok fazla isim ve ayrıntı vardı. Bu öyle değil. Daha basit, genel ve sade. Tarihi seven normal bir insan rahatlıkla okuyabilir. Uygurların kökeni, Uygur devletinin diğer Türk devletleri ve Çin ile ilişkileri, Uygur kağanlarının Çin'e yaptıkları yardımlar ve karşılığında Çinli prenseslerle evlenmeleri, Bayan Çor(Moyen Çor) Kağan, Bögü Kağan, Tun Baga Tarkan devirleri, siyasî karışıklıklar, Kansu ve Beşbalık Uygurları, Uygurların kültürel durumu, dinleri, mimarîleri, edebiyatları ve Uygur yazıtları gibi çok çeşitli konu usta tarihçi Ahmet Taşağıl tarafından anlatılmış. Kitap benim hoşuma gitti. Tarihi seven okuyucular beğenecektir.
Uygurlar
UygurlarAhmet Taşağıl · Bilge Kültür Sanat · 202171 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
Uygurlar.
Yerleşik hayata geçip Maniheizm Dini'ni benimseyen Uygurlar Türk Tarihi'nin ilklerine imza atarak Orta Asya'da büyük mücadeler verdi. Çin'in entrikaları sayesinde yine yok olmadı halen Sincan-Uygur Özerk bölgesinde Uygur Kanı Tasiyarak yaşıyor ben gidip onları gördüm. Aynı bizim gibiler İlledikleri illerini arıyorlar.Çünkü Kağadıkları kağanları yok.
Uygurlar
UygurlarAhmet Taşağıl · Bilge Kültür Sanat · 202171 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.