Babür ve Oğullarının Romanı

Ekim 2009
İleri Yayınları

2020 19. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2020 00:01
ennnnnnfes bir tarihî roman! ister istemez türkiye'deki tarihî roman geleneğiyle kıyaslıyorum ve bizim için üzülüyorum. onu da beceremediğimizi görüyorum çünkü. romanın kendisine gelecek olursak üslubu, olayları sırasıyla anlatışı ve karakterlerin birbirine bağlanışı, diyalogları o kadar muazzam ve yerli yerinde ki. babürname'yi romanlaştırmış, olaylar ve kişiler tamamen gerçek ama okurken bunu unutturacak kadar büyülü bir üslubu var. türk dünyası edebiyatından okuduğum ilk romandı ve bundan sonra kesinlikle özbek, azerbaycan ve diğer türk ülkelerinin edebiyatlarına şans vereceğim.
·864 syf.·
2015 259. kitabı
Özbek Klasiği sayılan kitap iki ciltten oluşuyor. Türkiye'de ilk defa Ötüken Yayınevi ''Yıldızlı Geceler'' ismiyle basmış. Sonra eserin orijinal ismi olan Son Timurlu olarak değiştirilmiş. Kitap Babür'ün Andican, Semerkand'dan Hindistan'a uzanan savaş, aşk, ilim ve düşünce hayatını edebi bir dille anlatıyor. Uzunluğuna bakmayın bir oturuşta 200-300 sayfa okuyabilirsiniz, o kadar akıcı bir eser olmuş. Babür'den ve onun yapmak istediklerinden çok etkilendim. Babürname'yi okursanız bunun üzerine ne kadar harika bir devlet adamıyla karşı karşıya olduğunuzu anlarsınız. Kitapta sık sık Babür'ün yazdığı hatıralardan bahsediyor zaten. Şia-Sünni çatışmalarını tarafsız anlatmış yazar bu bakımdan da gözümde değeri yükseldi kitabın. İnsanı bugünden alıp geçmişe götüren, sahne sahne gözümüzde canlandıran bir anlatım var. Ne kadar övsek az. Kitabın arkasında çok güzel bir tanıtım var. ''Türk tarihinde bu milletin kendine özgü bir alfabesi olması gerektiğini ilk düşünen ve hatta Sığnak yazıtlarından faydalanarak bir Türk alfabesi icat eden, ama kara cahiller yüzünden bu amaçla açtığı okulları kapatmak zorunda kalan bir padişahtı Babür. Bugün Pakistan bir İslam ülkesiyse, Pakistanlılar Türkleri çok seviyorlarsa, bunu Babür ve evlatlarına borçluyuz.'' Bu sözlere değinmeden edemedim. Büyük Dedesi Timur'dan aldığı dersleri, gönülleri fethetmek arzusuyla birleştiren Babür, Uluğ Beğ izinde, Ali Şir Nevai öğrencisi ve müthiş bir şairdir. Yine de mütevaziliği elden bırakmamış, Şah İsmail'in şiirlerini beğendiğini duyunca mutlu olmuştur.Hindistan'da insanların gönlünü kazanmak için yaptığı eserler için, aydınlanma dönemi diyebiliriz. Çünkü o hem ilimi ve sanatı yükseltmiş, hem kadınlara değer vermiş, hem kendi özü olan Türkçe'yi diriltmiş, hem de müthiş mimari eserlere öncülük etmiştir.
Son Timurlu
2021 2. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2021 15:48
Okumaya ara verdiğim Son Timurlu kitabını kaldığım yerden okumaya devam ediyorum. Derdim hemen yada herhangi bir zamanda bitirmek değil. Yavaş yavaş, tadını çıkararak, keyfe keder okuyacağım. Çünkü kitabın mükemmelliği alıp başını gidiyor. Bitireceğim diye okursan tat alamazsın.
2019 140. kitabı
SON TİMURLU-994 sayfa 7.8/10 Eski devirlere atfen,günümüzün sıkça söylenen klişelerindendir: ‘O zamanlarda yaşamak vardı:hayat ne kadar basit,insanlar ne kadar samimiymiş’. . Lakin ben,ne zaman dönem romanı okusam ya da tarihi bir olgunun içeriğini araştırsam:onlarca ikilemin, hatta bir o kadar da vicdan muhasebesinin içinde bulurum kendimi.. Peki modern insanın! bu vb. kaygıları yok mu? Hayatlarımız kimi zaman ikilemler sarmalında can çekişmiyor mu? İnsanoğlu varlığını sürdürdüğü sürece:bu soruların cevabı elbette ‘evet’ olacak.. . Eskinin ve yeninin vicdan muhasebesi katmanında aslolan:yönetim şekillerinin mevki sahiplerine yüklediği misyonun ziyadesiyle tekillikten < çoğulculuğa evrilmesidir.. . Peki,günümüz yaşantısının insanlık adına velinimeti sayılabilecek yönetim şekillerimizin değerini ne kadar kavrayabiliyoruz? . Herhangi bir ulus,coğrafya,ırk ya da dinin tarih serüvenindeki tepe noktası kabul edilen çağlara duyulan özlem ve adanmışlık,yüzeysel olarak ele alınan-öğrenilen bilgilerle tepkimeye girdiğinde kaçınılmaz olarak :bir davaya inanmışlık kisvesi altında ‘fanatizm’ ortaya çıkar.. . Sporda fanatizm:iyi oyuna değil ,kazanmaya Aşkta fanatizm: sevgiliye değil, sevgilinin her şartta bağlılığına Tarihisel fanatizm ise: gerçeklere değil, inanmak istediklerine [açlık duyar].. . Vatan,ulus,ülke ya da toplum... Adına ne dersek diyelim: düşen ve düşecek olan her kum tanesine göğüs gerip zamana meydan okuyabilmesi için doğru adımlara,
Son TimurluPirim Kadirov · İleri Yayınları · 200983 okunma
"Son Timurlu(Timur'un torunu Babür Şah ve Oğullarının romanı)"
2022 8. kitabı
Rahmetli 'D. Ahsen Batur Hoca'nın ölmeden önce Özbek Türkçesi'nden Türkiye Türkçesine özenle çevirdiği bir dizi Türk Dünyası Roman Klasikleri arasında yer alan 994 saife'lik "İleri Yayınları"ndan yayımlanan ve çevirmeninin -tarihi seven, fakat akademik kitaplar arasında boğulup kalmak istemeyenler için yazılmıştır- belirttiği gibi, Özbek Edebiyatı'nın tarih romancılığının önemli isimlerinden biri olan 'Pirim Kadirov'un "Son Timurlu(Timur'un torunu Babür Şah ve Oğullarının Romanı)" her Türk'ün kütüphanesinde bulunmalı ve kesinlikle okunmalıdır. Bu romanı okurken insan, bu kutlu kişinin yanında birebir tarihin dehlizlerinde yaşadığına şahit olacaktır... ~Emre Arslan~ Facebook

Pirim KadirovYazar · 2 kitap
Tacikistan&rsquo;ın Şehristan kasabasında 1928 yılında doğan Pirimkul Kadirov, Taşkent Devlet Üniversitesinden mezun olduktan sonra uzun yıllar çeşitli yayınevi, gazete ve dergilerde görev yaptı. Özbekistan Yazarlar Birliği, Özbekistan Bilimler Akademisi'ndeki çalışmalarının ardından, 1990-2000 yıllarında milletvekili seçilen Kadirov, ayrıca Özbekistan Parlamentosu Bilim ve Kültür Komitesi Başkanlığı görevinde de bulundu. İlk kitabı 1950 yılında yayımlanan Kadirov&rsquo;un, Yıldızlı Geceler, Evlatlar Geçidi, Elmas kemer, Kara Gözler, Üç Köken, Emir Timur Siması gibi 100&rsquo;e yakın roman, öykü ve hikayeleri yayımlandı, birçok eseri ise Türkçenin de aralarında bulunduğu çeşitli dillere çevrildi. Yazar ve araştırmacılığın yanı sıra iyi bir mütercim olan Pirimkul Kadirov, ayrıca Lev Tolstoy, Anton Çehov gibi ünlü Rus yazarlarının eserlerini Özbekçeye çevirdi. Özbekistan Halk Yazarı unvanı sahibi Pirimkul Kadirov, "Devlet Ödülü", "Büyük Hizmetleri İçin", "El-Yurt Hürmeti" gibi çok sayıda devlet ödül ve nişanına layık görülmüştü. Özbekistan&rsquo;ın ünlü yazarı, eski milletvekili Pirimkul Kadirov, 82 yaşında Taşkent&rsquo;te vefat etti