Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yabancılaşma

Karl Marx

Yabancılaşma Sözleri ve Alıntıları

Yabancılaşma sözleri ve alıntılarını, Yabancılaşma kitap alıntılarını, Yabancılaşma en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
-proletarya da insan, gerçekte kendi kendini yitirmiş ama aynı zamanda da bu yitirmenin teorik bilincini de kazanmıştır.
İnsanın, çalışmasıyla, doğanın sağladığı maddelerin biçimini, kendisine yararlı olacak şekil­de değiştirdiği gün gibi açıktır. Sözgelişi ağacın biçimi, masa yapılarak değiştirilir. Ama gene de masa, o alelade günlük şey olmakta, ağaç olmakta devam eder. Ne var ki, meta ola­rak ilk adımını atar atmaz, tamamen başka bir şey olur.
Sayfa 170 - sol yayinlariKitabı okudu
Reklam
Demek ki insan, kendini nesnel dünyada yalnızca düşüncede değil ama bütün duyu­lar ile de olumlar.
Demek ki insanal gerçeklik, insanın özsel belirlenimleri ve etkinlik­leri kadar çeşitlidir. Marx'ın notu.
Yabancılaşma öteki varlıktır, bilincin ve özbilincin nesnenin ve öznenin karşıtlığıdır.
Sayfa 11 - Sol YayinlariKitabı okudu
Özel mülkiyet bizi öylesine alıklaştırmış ve sınırlı kılmış­tır ki bir nesne ancak ona malik olduğumuz, demek ki [o nes­ne] bizim için sermaye olarak varolduğu, ya da bizim tarafı­mızdan dolayımsız sahip olunduğu, yenildiği, içildiği, giyil­diği, içinde oturulduğu vb., kısacası bizim tarafımızdan kul­lanıldığı zaman bizimdir,
Sayfa 44 - Sol YayinlariKitabı okudu
Reklam
İşçinin mülksüzlüğü, ve canlı emeğin nesneleşmiş emek tarafından sahiplenilmesi, ya da ötekinin emeğinin sermaye tarafından maledinilmesi -ikisi de aynı ilişkinin karşıt ku­tuplardan ifade edilişidir- burjuva üretim tarzının temel koşullarıdır, hiçbir biçimde, onunla ilgisi olmayan raslantı­lar değildir.
Sayfa 155Kitabı okudu
-Sermaye ilişkisi, emekçiyi kendi emeğini maddeleştirdiği araçlarla karşı karşıya koyan iç bağlantıyı, yabancılaşmanın ardına gizler.
Sayfa 186 - Sol YayinlariKitabı okudu
İşçi, sermayenin gereksinimiyle koşullandırılma­mış olduğu ölçüde, gereksiz olarak görünür.
Sayfa 153 - Sol YayinlariKitabı okudu
Duyulara sahip olmak, acı çekmek anlamına gelir. Bu nedenle insan, duyulur nesnel varlık olarak acı çeken bir varlıktır ve acısını duyan bir varlık olarak tutkulu bir var­lıktır.
Sayfa 66 - sol yayinlariKitabı okudu
Reklam
Eleştiri, zincirleri, her yanını örten imgesel çiçeklerden, insan süssüz ve umut kırıcı zincirler taşısın diye değil, ama onları atsın ve canlı çiçeği devşirsin diye arındırdı.
Sayfa 17 - Sol Yayınları
İşçinin kendi nesnesi içinde yabancılaşması, iktisat ya­salarına göre kendini şu biçimde dile getirir: İşçi ne kadar çok üretirse, o kadar az tüketecek nesnesi vardır; ne kadar çok değer yaratırsa, o kadar çok değerden düşer ve saygınlı­ğının azaldığını görür; ürünü ne kadar biçimliyse, işçi o ka­dar biçimsizdir; nesnesi ne kadar uygarsa, işçi o kadar barbardır; iş ne kadar erkliyse, işçi o kadar erksizdir; iş ne ka­dar us işi olmuşsa, işçi ustan o kadar yoksunlaşmış ve doğa­nın o kadar kölesi durumuna gelmiştir.
İnsanı insan yapan din değil, dini yapan insandır. Yani din, henüz kendine erişmemiş ya da kendini çoktan yitirmiş bulunan insanın özbilinci ve özduygusudur.
Yabancılaşma en yüksek biçimine kapitalizmde ulaşır, çünkü kapitalizm, emeğin, nesnel koşullarından kopuşunun doruğudur. İnsanın amacının üretim, üretimin amacının da servet olduğu bu modern dünya, bu nedenle, üretimin amacının her zaman insan olduğu antik anlayış karşısında, aşağılık ve bayağı bir durumda görünür.
Sayfa 12 - Sol Yayınları
İşçi, üretici, kendi etkinliği ile, ona yabancı duruma gelen kendi in­san doğasına yabancılaşır. İşçi olmayana, çalışıp üretmeyen kapitaliste gelince o, bu olgu sonucu insanın, üretmenin ta kendisi olan doğasına ya­bancı durumdadır.
294 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.