Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve Atatürk

Cezmi Eraslan

Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve Atatürk Gönderileri

Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve Atatürk kitaplarını, Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve Atatürk sözleri ve alıntılarını, Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve Atatürk yazarlarını, Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve Atatürk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cumhuriyet idaresinin halk - devlet ikiliğini ortadan kaldırdığına işaret eden Atatürk; "Doğrudan doğruya, milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir teşkilat-ı devlet ve hükümettir ki, onun ismi Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır.Hükümet millettir ve millet hükümettir. Artık hükümet ve hükümet mensupları kendilerinin milletten gayrı olmadıklarını ve milletin efendi olduğunu tamamen anlamışlardır" dedikten sonra, eski ve yeni idare tarzlarını mukayese ediyordu; "Cumhuriyet fazilet-i ahlakiyeye müstenit bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir. Sultanlık korku ve tehdide müstenid bir idaredir. Sultanlık korkuya, tehdide müstenid olduğu için korkak, zelil, sefil, rezil insanlar yetiştirir" diyen Atatürk, başarı sebebini ise mücadeleyi doğrudan milletin yapmasında görmekteydi; "Milli mücadeleyi yapan doğrudan doğruya milletin kendisidir, miletin evlatlarıdır. Millet analarıyla, babalarıyla, hemşireleriyle mü-cadeleyi kendisine mefkûre ittihaz etti".
Sayfa 264Kitabı okudu
‘’Neden biz adam olamayız,biz yapamayız edemeyiz diyoruz? Ellerimizi bağlayıp oturuyoruz? Biz o yüce himmetli babaların oğulları değil miyiz? Damarlarımızda dolaşan kan bize onlardan kalmış Türk kanı değil mi? Çare, toplumun kendi değerlerine, dinine, ananesine dönüşü olarak verilmiştir. Dünya işlerine tenezzül etmemek, kadın erkek bir bütün olarak toplumun ilim öğrenmeden uzaklaşması en büyük yanlıştır: ‘’ İşte bence en büyük eksikliğimiz: bu dünya için ölmeyecekmiş gibi uğraşan ve kazanıp kendisini tanrısına sevdirenlerin olmamasıdır.’’
Reklam
327 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitap halkçılığın genel bir tarifini yaptıktan sonra halkçılığın ülkeler,bölgeler arasında farklı algılanış ve uygulamaları verdikten sonra Türkiye'de halkçılık hareketlerini yer veriyor. Türkiye'deki halkçılık Rusya'daki gibi halka inme şeklinde uygulamalarla amacına tam olarak ulaşamıyor.Türk halkçılığında Ziya Gökalp'in yeri ve düşüncelerine ayrı bir parantez açılmaktadır.Daha sonra Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün halkçılık anlayışı ve uygulamalarına yer veriliyor. Atatürk'ün halkçılık analıyışına tasir eden Ziya Gökalp etkileri özellikle belirtiliyor.Kitap oldukça değişik bir konuyu ele almış ve bunu oldukça güzel bir sıralama ile anlatmıştır.Kitap konusunun ilgi çekiciliği ile kısa sürede okunmaktadır.Yakın dönem tarihine ilgi duyanların mutlaka okuması gereken bir araştırma eseri olan eser, herkesin kütüphanesinde bir yer bulmalı bence.Mükemmel bir kitap,son yıllarda okuduğum en iyi araştırma eserleri arasında yerini aldı.
Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve Atatürk
Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve AtatürkCezmi Eraslan · Kum Saati Yayınları · 200319 okunma
327 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Giriş bölümünde halkın, halkçılığın tanımları yapılıp, halkçılığın ortaya çıkış zemini, genelde modernleşme problemleri ile yüz yüze gelen toplumları işaret ettiği belirtilmiş. Rus, Amerikan, Kuzey Amerikan, Güney Amerikan halkçılığının karakteristikleri incelenip bunlar arasında mukayese yapılmış. İlk bölümde Osmanlı aydınlarından Atatürk
Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve Atatürk
Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve AtatürkCezmi Eraslan · Kum Saati Yayınları · 200319 okunma