92 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

112 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Yara, Mehmet Rauf'un tiyatro tekniğiyle yazdığı, yer yer dramatik unsurların yer aldığı öyküsüdür. Mehmet Rauf bu eserinde "fedakârlık" temasını işlemiştir. Ağır bir hastalığa yakalanmış genç ve şımarık bir kızın annesinin, kızına karşı yaptığı fedakarlığın, genç kız tarafından anlaşılamaması konu edinilmektedir. Mehmet Rauf bu eserinde, karakterlerin iç dünyalarını başarılı bir şekilde yansıtmıştır. Eserde trajedi ağırlıklı olaylar öykünün genelinde ağırlığını hissettirmektedir.
Yara
YaraMehmet Rauf · Sıradışı Yayıncılık · 2011164 okunma
92 syf.
·
Puan vermedi
Kitab tek kelimeyle muhteşem, kızı tekrar hastalanmasın mutlu olsun diye kendi mutluluğundan vazgeçen bir anne ve bir annenin çocuğu için neleri göze aldığını bir kez daha anlıyorsun...Evlât değil mi? Hangisinden hayır gelmiş ki... Hepsi de keyfinin havasında... Ne ana tanıyan var ne baba... Ne şefkat var ne insaf... Sen kendini o şımarığın heveslerine bağışla, didin, öl... Göreceksin, bak bir para edecek mi?
Yara
YaraMehmet Rauf · Sıradışı Yayıncılık · 2011164 okunma
92 syf.
9/10 puan verdi
Kitap; Yara, Bir Hayat, Hep Onlar İçin, Bir Yiğit başlıkları altında toplam dört hikâyeden oluşuyor. Kitabın adını alan Yara isimli hikâye en uzun olanı. Eşini genç yaşta kaybeden, kızı için tüm fedakârlıkları yapan bir anne, histerik ve şımarık genç bir kız, her şeyi önceden görebilen fakat söz geçiremeyen büyük teyze, hayat felsefesi başkalarının sırtından geçinmek olan serseri bir yeğen ve temiz bir kalbe sahip, aşık bir doktor. Bir annenin hayatını, kızının şımarıklığı yüzünden nasıl kararttığına şahitlik ediyoruz. Bir Hayat, okulunu bırakıp baba mesleği olan hamamcılığa heves eden ve zengin bir adam olan Hüseyin beyin hayat hikâyesi. Kendi hayatını, başkaları uğruna nasıl yaşayamadığını ve kendisini nasıl yalnızlığa mahkûm ettiğini çok güzel işlemiş. Sanırım benim en çok etkilendiğim bölümdü. Yara daha çok sinir bozucuydu. Hep Onlar İçin bölümünde çektiği tüm maddi sıkıntılara rağmen, kızlarına asla hayır diyemeyen bir babanın kısacık bir öyküsüne yer verilmiş. Bir Yiğit hikâyesinde, genç bir teğmenin komutanının şahsi görevlendirmesiyle düşman hattına girmesi ve görevini yerine getirmek için cesurca çabalaması anlatılıyor. Bende Mehmet Rauf'un Eylül kitabının yeri bambaşkadır. Ona rağmen bu kitapta gayet güzel ama sanki başks kalemden çıkmış gibi. Eylül'ü okuduktan sonra, bu kitabı Mehmet Rauf'un yazdığına inanmak biraz güç.
Yara
YaraMehmet Rauf · Sıradışı Yayıncılık · 2011164 okunma

Yazar Hakkında

Mehmet Rauf
Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)  
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.