Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yaratılış - Ateş Anıları 1

Eduardo Galeano

Yaratılış - Ateş Anıları 1 Gönderileri

Yaratılış - Ateş Anıları 1 kitaplarını, Yaratılış - Ateş Anıları 1 sözleri ve alıntılarını, Yaratılış - Ateş Anıları 1 yazarlarını, Yaratılış - Ateş Anıları 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
'Benim alt düzey varlığıma ve söyleyişimdeki kabalığa değil, beni bunları söylemeye iten iradeye bakın'
Reklam
381 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
290 günde okudu
Üçlemenin ilk kitabı Ateş Anıları. Amerika yerlilerinin mitleriyle başlıyor, tabii Galeano tarzında bir anlatımla. Sonrasında kıtanın keşfiyle başlayan sömürü tarihi var. 1700 yılında son buluyor. Kısa kısa yazılar, her yazının başında yet ve tarih belirtilmiş, kaynakça da var ve özgün haliyle alıntılanan kısımlar italikle verilmiş. Klasik tarih kitapları gibi değil, Galeano okurları tarzına aşinadır zaten. Hikayeleştirerek yazıyor bazen masalsı, yalnız zulmün masalları. Önemli olaylar, bazen bir kölenin ya da kabilenin yaşadıkları, misyonerlik, insan avcılarının güç kavgaları vs… Uzun bir zamana yayarak okudum, ancak bitti diyemiyorum. Yeri geldikçe dönemi ya da bir ismi araştıracağımda başvuracağım bir kitap. İçindekileri görsellere ekledim. Serinin ikinci kitabında 18. ve 19. yüzyıl var, üçüncü kitapta ise 20. yy. Bu iki kitabı ve Latin Amerika’nın Kesik Damarları’nı okumadım. Birisiyle devam edeceğim, Galeano okumayı seviyorum. Nerden başlamalı derseniz, bence net bir cevabı yok. En çok okunan kitabı Aynalar onunla başlayabilirsiniz ya da biraz daha kişiseline değindiği bir kitap olsun diye düşünürseniz Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri’ne öncelik verebilirsiniz. Sadece bir kitabına şans vermenizi temenni ediyorum. Hayranlık uyandırıcı bir duruş, anlatım Dünyanın vicdanı dendiğini biliyorsunuzdur, aynı zamanda belleği de demiştim.
Yaratılış - Ateş Anıları 1
Yaratılış - Ateş Anıları 1Eduardo Galeano · Sel Yayıncılık · 201699 okunma
381 syf.
9/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Eduardo Galeano’dan bir baş yapıt daha. Latin Amerikan’ın Kesik Damarları kitabında işlediği konuyu şiirsel bir dil ve akıcılıkla, çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Hiç bir edebi türe benzemeyen, bir nevi kolaj çalışması; insanın yüreğine işleyen, Latin Amerika’nın yerlilerinin, kültürünün, doğal zenginliklerinin sömürülmesinin, yok edilmesinin hüzünlü anekdotları…
Yaratılış - Ateş Anıları 1
Yaratılış - Ateş Anıları 1Eduardo Galeano · Sel Yayıncılık · 201699 okunma
Reklam
Kolomb, ırmağın akış yönünün tersine, havanın ağırlı­ğının olmadığı yere doğru ilerleyerek Doğu’nun en öte sınırına ulaştı. Burada , dünyanın bu en güzel ülkelerinde , erkekler zekâ, yaratıcılık, cesaret sergiliyorlar, son derece güzel kadınların tek giysileri ise uzun saçları ve gövdelerinin çevresini saran bol İncili gerdanlıklar.
Akşam Kristof Kolomb, Ozama Irmağının yanında, mek­tup yazıyor. Gövdesi romatizmadan gıcırdasa da yüreği sevinç­le çarpıyor. Kâşif, Katolik Majesteleri için apaçık ortada olan şeyi açıklıyor: Yeryüzü Cenneti bir kadının meme başındadır.
Flüt çalarak aşk ilan edilir ya da avcıların dönüşü bildirilir. Waiwai kızılderilileri flüt nağmeleriyle konuklarını çağırırlar. Tukano’lar için flüt ağlar, Kalina'lar için flüt konuşur,
Mayalara göre daha gök yokken ve toprak daha uyanmamışken zaman doğmuştu ve bir adı vardı. Günler doğudan yola çıkıp yürümeye başladılar, tik gün bağırsaklanndan göğü ve yeri yarattı. İkinci gün yağmurun aşağı inmesi için bir merdiven yaptı. Deniz ve kara çevrimleri ile nesnelerin çokluğu üçüncü gü­nün işiydi.
Reklam
Çok kötü bir tarih öğrencisiydim. Tarih dersleri mumyalar müzesine ya da Ölüler Diyarına gezilere benziyordu. Geçmiş cansız, boş, dilsizdi. Bize içi boşaltılmış vicdanlarla bugüne bo­yun eğmemiz için geçmişi öğretiyorlardı: Tarih zaten yapılıp bit­mişti, biz tarihi yapmayacak, onu kabullenecektik. Zavallı Ta­rih artık soluk almıyordu: bilimsel metinlerde ihanet edilmiş, sınıflarda çarpıtılmış, tarihlere boğulmuş olarak müzelere hap­setmişler, çeîenklerle bronz heykellerin, mermer anıtların altı­na gömmüşlerdi onu
Makiritare Kızılderilileri, Tanrının düşünde yemek görür­se bereket ve yemek verdiğini bilirler. Tanrı yaşam düşü görür­se, doğar ve doğurur.
Mağribiler Hıristiyan İspanyolların sekiz yüzyıldır bura­da yaşayan İslam kültürüne bağlı İspanyollara verdiği ad. Yahu­di kültürüne bağlı binlerce, binlerce İspanyol sürgüne mah­kûm oldu. Mağribiler de aynı şekilde vaftizle sürgün arasında seçim yapmak zorunda kalacaklar. Sahte dönmeleri ise Engizis­yonunun ateşleri bekliyor.
Başpiskopos Cisneros’un buyruğuyla Granada'nın Müslü­man bilginleri hapishaneyi boyluyor. Yükselen alevler, din ve şi­iri, felsefe ve bilimi, İslam kitaplarını, bu topraklan sulayıp bu­ralar da çiçek açmış bir kültürün sözcüklerini yok olmaktan ko­ruyan tek nüsha kitapları yutuyor.
353 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.