Yaşayan Felsefe

Sıralamalar

Düşünmeyi sevmiyorsanız okumayın
·469 syf.·
2023 3. kitabı
Bu kitabı geçtiğimiz sene Eğitimde Ahlak dersime giren Dr. Mustafa ÖZBAŞ önermişti. Derste "Educare" ve "Educere" kelimeleri hakkında konuşuyorduk ve birden bu kitaptan alıntı gösterdi. Tabii kitap eğitimle ilgili ahlaki yaklaşımlardan çok hayata dair ahlaki yaklaşımları inceliyor. Olaylara felsefi akımların nasıl yaklaştığını açıklıyor. Yazar kitabı yazarken tarafsız olamayacağını baştan söylüyor. O yüzden bunu göz önünde bulundurarak okumalısınız. Yine de sonlardaki kendi görüşleri haricinde yeterince tarafsız olduğunu söyleyebilirim. Bol bol düşüneceğiniz, düşünürken hayatınızı gözden geçireceğiniz, yaşadığınız olayları ahlaki açıdan değerlendirip yaşayacağınız olaylarda vereceğiniz kararların ahlaki boyutunu meçhule götüreceğiniz bir kitap okuyacaksınız... Teşekkür ederim. ------------ ---------------------- ---------------- Bundan sonra okuyacaklarınız kişisel görüşlerimdir isterseniz okumayabilirsiniz: Pandemiden bu yana kafamdaki eğitim sorununun educare ve educere kavramı üzerinde döndüğünü o anda anlamıştım. Günümüzdeki öğrencilerin neden dersle ilgili soru sormayıp "hocam yoklama aldınız mı", "hocam sınav klasik mi olacak çoktan seçmeli mi" gibi sorular sorduğunu daha iyi anladım. Not delileri öğrencilerin, öğretmen olduklarında not delisi öğretmenler olduğu gerçeğini bir kez daha gördüm. Bir de not delisi olup not vermeyi bilmeyenler var. Orayı zaten hiç karıştırmayacağım. Çok açık ve net bir şekilde, tartıya koysanız kilolarca tutacak kitapların altında ezdiğiniz öğrencilerin çaresizliğidir bu eğitim sistemi. Siz daha çocuklarınızı kurslardan kursa, sınavlardan sınavlara koşturmaya devam edin. Başınızdan savmak için öğrencinin sorduğu soruları "git araştır" diyerek savuşturmaya devam edin! Normalde olumlu cümle kurmak daha pozitif bir yaklaşımda
2020 117. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2020 02:47
Eğer bir gün insanlara resmi surette felsefe anlatacak olsaydım kanlı canlı meseleleri işleyen bu kitabı başucu kitabı yapardım. Bu yaşayan meseleler hakkında yazarın yaptığı gibi örnek olaylar karşısında kişilerin düşünsel ufuklarını zorlardım.
2025 37. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2025 00:00
Ray Billington’ın Yaşayan Felsefe adlı eseri, felsefeyi akademik bir disiplinden öte, gündelik hayatın içine taşıyan, canlı ve etkileyici bir ahlak felsefesi rehberi. Kitap, etik kurallarının kökenlerini, ahlaki yaklaşımların pratikteki etkilerini ve felsefenin insan hayatındaki yerini sorgularken, kürtaj, ötenazi, sansür, din, cinsel ahlak gibi tartışmalı konuları vaka çalışmalarıyla ele alıyor. Billington, Kant’ın ödev ahlakı, Mill’in faydacılığı, varoluşçuluk ve Uzakdoğu felsefeleri gibi farklı etik yaklaşımları derinlemesine incelerken, felsefenin kuru ve teknik bir dilden uzak, hayatı kucaklayan, neşe ve umut dolu bir üslupla yazılması gerektiğini savunuyor. Yaşayan Felsefe, okuru sadece düşünmeye değil, aynı zamanda kendi hayatına yön verecek ahlaki seçimler yapmaya cesaretlendiren, erişilebilir ve düşündürücü bir eser.