Ağustos 2019
Monokl Yayınları
Orijinal Adı:
Om sommeren
Ciltli

Önemli olan kim olduğum değil, ben olmam...
·376 syf.·
2023 150. kitabı
"Mevsimler Serisi"nin Son Adımı "Yaz"
Karl Ove Knausgaard
Karl Ove Knausgaard
'ın yeni doğan kızına hitaben yola çıkarak duygusal açıdan günlük hayattaki kayıtların birlikte kısa canlı tanımlayıcı
Külliyat Okumalarım
2019 148. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2019 08:07
“Ad kişinin tüm kimliğini içeren bir torba veya bavul gibi.Öldüğümüzde,kişiliğimize ilişkin tüm duyguları ve düşünceleri içeren bu bavuldan bir şey kalmıyor geri” . Sonbahar,kış,ilkbahar,yaz. Sınıf panosunda,yanyana dizilmiş afişleri hatırlayın.Sonbaharda yerlerdeki yaprakları toplayan çocukların,kışta soba üzerindeki kestanelerin,karla kaplı tepelerin gösterildiği..Knausgaard da bu döngüyü anlatıyor aslında, afişlere değil sayfalara döküyor içindekileri. . Ellisine yaklaşmış bir adamın dördüncü çocuğunu beklemesiyle başlamıştı sonbahar. O adam biraz şaşkındı,korkusu da vardı elbet.Kışın soğukluğuydu belki içindeki.Bahara gelince yeşeren doğaya tutundu,ağaçları geri kalan pek çok şeyden ilginç buluyordu mesela.Sonra yaz geldi. Beklediği çocuğu iki yaşında oldu bile,yazmaya devam etti,gördü ve gördüklerinin bir parçası da oldu o adam.. Knausgaard,huş ağaçlarını anlattı,salyangozları,yuva’yı,dondurmayı.. Knausgaard bir döngüyü anlattı,hepimizin hayatlarındaki gündelik telaş ve gündelik duruluşları.Gelgitleri,büyük fırtınaları,endişeleri de. Yazdan sonra sonbahar yine gelecek.Yeşilliğinde dinlendiği ağaçların yaprakları binbir renge bürünecek. O yine eskiyi anımsayıp yine de yeni zamanın içinde kalmayı başaracak. . Buruk bir okumaydı Yaz. Size hiç ağırlık vermeyen,aksine varlığından mutluluk duyduğunuz bir misafiri uğurlamak gibi.
2020 11. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2020 17:37
Katılır mısınız bilmem ama insanın kendi hakkında yazması üzerine şöyle diyor Karl Ove Knausgaard:”Kişinin kendisi hakkında yazması belli bir bakımdan empatinin tam tersidir,empati dıştan içe hareket ederken kişinin kendi hakkında yazması içten dışa yönelmek anlamına gelir.Yine de iki süreç de aynı şeyi, yakından tanımayı ve böylece anlamayı hedefler.Kendisi hakkında yazan kişi özün dışına çıkıp dışsal bir bakış benimsediğinde aynı zamanda hem içe hem dışsa ait olan tuhaf bir nesnellik oluşur, kişinin kendi özü içinde başkasına aitmiş gibi dolaşabilmesini mümkün kılan işte bu nesnelliktir ve bu hareket empati gerektirdiği için böylece çember kapanmış olur.” syf 125 Karl Ove Knausgaard’ın Mevsimler dörtlemesini bitirirken yukarıdaki cümleler neden Karl Ove Knausgaard okumayı sevdiğimi de anlamamı sağladı.
2022 42. kitabı
Okunma: 25 Mart 2022 01:32
#mart2022okumalarım Karl Ove Knausgaard ve Mevsimler serisi... Sevdiğim bir yazar olduğu için hevesle başladığım bu seriyi de YAZ ile tamamlamış oldum. Bu kitapta da diğerlerinde olduğu gibi canlı cansız birçok şey ('şey'in yerine kullanacak kelimeyi bulamadım) üzerine kaleme aldığı yazılardan oluşuyor ama ailesi ile ilgili anılarını da kaleme almış diger ciltlerde yaptığı gibi. Karl Ove değişik bir adam, fazla açık sözlü ya da normali bu bilemedim. Okurunu tiksindirmeyi, irrite etmeyi falan iyi biliyor. Ama yine de okuyoruz çünkü merak ediyoruz. Yazarın dilimize çevrilen bir eseri kaldı okumadığım. Onu da zamanı gelince okurum elbette #karloveknausgaard #yaz #mevsimlerserisi #monokledebiyat #monoklyayınları #çeviren #haydarşahin #kitapyorumu #tavsiyekitap
2019 100. kitabı
Yazarın kalemi ile ilk kez tanışmış oldum. Okurken zorluk yaşamadım açıkçası ama kitap serinin dördüncü ve son kitabı olduğu için ve bende de ilk üç kitap olmadığı için acaba kopukluk yaşıyor muyum düşüncesi ile okudum biraz. Dil olarak gayet akıcı fakat çok farklı ve değişik buldum kitabı. Genel olarak ise hoşuma gitti. . . Yazar bize kediler, sümüklü böcekler, yaz, kurtlar, sinekler ve daha birçok şeyden bahsediyor. Aynı zamanda da yaz mevsiminin getirdiği düşünceler, hatıralar, özlemler, sanat ve edebiyat deneyimleri eşliğinde bir ailedeki küçük olaylar serisi anlatılıyor. Farklı bir kitap arayanlar için bence gayet ideal bir kitap. . . Kitabın baskısı çok hoşuma gitti. Ciltli ve kuşe kağıda basılmış. Görüntü olarak çok hoş duruyor.
2025 13. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2025 23:48
Karl Ove, bundan yaklaşık 10 yıl önce tanıştığım bir yazar. Kavgam serisinin ilk kitabı 2016'da karşıma çıktığında zaten 2015'in en iyi 50 romanı arasında gösteriliyordu. Serinin ilk 3 kitabını o yıllarda okumuştum. Aradan çok uzun zaman geçtikten sonra 2022 Kasım ayında geriye kalan 3 kitap ile birlikte bu mevsim serisini de aldım. O kadar sevdiğim bir seriydi ki kavgam, yıllar geçmesine rağmen devam kitaplarını okumak çok kolaydı benim için. Beğendiğim yazarların külliyatını tamamlamak isterim ancak mevsim serisi bir tamamlayıcı gibi, bir nasıl olsa bir şeyler yazmam gerekir gibi bir seri olmuş. Özellikle bu son, Yaz kitabı, gitgide düşen ilgimin son halkası oldu. Karl'ın birkaç okumadığım kitabı daha var, ancak onlar da bu minvaldedir diye düşünüyorum. Adam tamamen kendi hayatına dayalı yazıyor. Keza o kadar vurucu bir seriden sonra mevsim serisi çok aşağıda kalmış. Yine de her zaman tavsiye edeceğim, yeri bende çok ayrı bir yazardır Karl Ove Knausgaard. Norveç edebiyatı da karşılaştığım tüm yazarlarıyla beni her zaman memnun etmiştir. Not: Karl'ın eşi de 2 3 kitap yazmış. Belki ilerleyen zamanlarda bir şans, son şans eşine vermek gerekebilir. İyi okumalar.

Karl Ove KnausgaardYazar · 15 kitap
Norveç Oslo'da doğmuş olan yazar Karl Ove Knausgaard, tüm dünyada edebi bir sarsıntı yaratan Kavgam adlı 6 kitaptan oluşan romanlar serisi ile tanınmaktadır. Kavgam'ın ilk kitabı 2009'da basıldıktan hemen sonra beş milyon nüfuslu Norveçte büyük bir sansasyon yaratarak yarım milyonluk bir satış hacmine ulaşmıştır. Serinin etkileri dalga dalga yayılarak Amerika ve Avrupa'yı derinden sarsmıştır. Kavgam kısa bir süre içinde 22 dile çevrilmiş ve Knausgaard'ı dünyanın en sıradışı edebiyat fenomeni haline getirmiştir. Yazar şu an İsveç Österlen'de yine bir yazar olan eşi Linda Boström Knausgaard ve 4 çocuğu ile birlikte yaşamaktadır.