Yediler Teknesi

Nisan 2021
Everest Yayınları

2022 38. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2022 00:00
#yedilerteknesi romanını #güncelikeşfet maratonu kapsamında okumuş ve yazarı ile uzun bir söyleşi gerçekleştirmiştik. Çağdaş edebiyatımızda yazarların sık sık denemeler yaptığını ve üslup arayışı içinde olduğunu biliyoruz. Buna ek olarak da var olan güncel meselelerin imgelerle örülüp okura edebiyat aracılığıyla ulaştırılma çabası göze çarpıyor. Yediler Teknesi de bir anlamda güncel bazı meseleleri mitoloji, din ve yakın tarih ile harmanlayarak roman formatında sunmayı deniyor. Eserde baştan sona kurgulanan “tufan” göndermesi ile özellikle Doğu’da yaşanan faili meçhullere dair imgesel bir olay örgüsü yer alıyor. Mitolojik bir canlı olan Kerberos ile ölüler şehrinin kapıları aralanırken bir yandan da farklı karakterlerin gözünden insani birtakım sorunlar irdeleniyor. Bu anlamda Yediler Teknesi yeni şeyler deneyen iyi bir roman. Fakat olayların klişe olarak gerilimli bir rüyayla başlaması, daha sonra aniden ana kurguya geçiş yapılması ve ilerleyen süreçlerde kırılmaların çok hızlı olması eleştiriyi çağıran kısımlar. Özetle Yediler teknesi benim nezdimde çok iyi şeyler deneyen ve çok derin konularla mücadele eden fakat üslup ve final olarak biraz aceleye gelmiş hissi uyandıran bir roman oldu. Tavsiye ederim, #iyikitapkurtlamalar
2021 102. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2021 00:35
Yediler Teknesi kitabında hem   oğlunu kaybetmiş  bir marangozun hem de kabuslarından kurtulmak isteyen bir adamın hikâyesi, ruhanî yolculuğu  var. Nerede gömülü olduğunu dahi bilmediği cesetlerin kemikleriyle bir tekne yapması, bu sayede cenazelerin ruhlarını huzura kavuşturması ve bu tekneye  yolcu  bulması gereklidir. . ✒ Konunun icinde geçtiği ortam ve mevzubahis kişilerin hikayeleri sizi etkiliyor ancak  her şeyin parca parca gibi göründüğü kitap muazzam bir kurguyla sona bağlanmış.  Kitabı okuyanların beni anlayacağını, okumayanlarin da merakının artması gerektiğini düşünüyorum. Okurken her satırın altını cizmek istediğim nadir kitaplardandı.  Başta da söylediğim gibi, keşke yazarımızın kalemiyle daha önce tanışmış olsaydım. .
Yediler TeknesiAbdullah Aren Çelik · Everest Yayınları · 2021310 okunma
herkes birgün günahlarının bedelini öder.
2022 3. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2022 06:23
Yediler Teknesi Abdullah Aren Çelik'ten okuduğum 2. Kitap.Haziran ayında sehrimize geldiğinde imza günü için aldığım bir kitap.Ben her kitabın okunmak için bir zamanı olduğunu düşünüyorum bu kitabında zamanı bugünmüş:) Evet gelelim kitabımıza; kitap bitince kapağını kapattigimda ben ne okudum dedim kendi kendime.Pek az kitap beni bu kadar etkiler.Modern bir Nuh Tufanı hikayesi okuyorsunuz kitapta. Okurken sorgulatan, farklı kurgusu olan bir kitap. Hikaye kitabın baş karakteri Eyüp'ün bir gün kapıda yıllardır haber alamadığı oğlunun ayakkabılarını bulmasıyla başlar. Ayakkabılarla birlikte bir de mesaj iletilir Eyüp'e. Bu mesajla Eyüp hem kendisine dair, hem oğluna, hem de geçmişe dair sorularla başbaşa kalır. Eyüp için tek çıkış yolu günahlarından arınacağı bir yolculuğa çıkmaktır. Yalnız bu zorlu ve ruhani yolculuk için Eyüp'de dahil yedi kişiye ihtiyaç vardır. Kurguya dahil olan karakterlerin hepsi acıyla spesifik olarak tanış olmuşlar. Ama hepsi de hayata bakış ve duyuş noktasında eksiklikleriyle barışık, hemhal olmuş karakterler. Hepsinin bireysel hikayeleri bir bakıma toplumun da hikayesi... Bu yüzden hikaye aslında bir kaçış değil yüzleşme hikayesi…Abdullah Aren Çelik'in kaleminden çıkan Yediler Teknesi akıcı olay örgüsü, şaşırtan sonu ve soluk soluğa okuyacağınız bir kitap. Herkes eninde sonunda hataları ile yüzleşmek ve bedelini ödemek zorundadır.Okurken her sayfada altını cizdigim satırların olduğu, bir süre sonra tekrar okuyabilecegim,hafızamda derin izler birakan bir kitap,mutlaka okunmalı..
2022 31. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2022 00:37
Sevgili Serkan Hocanın #güncelikeşfet maratonu katılımcıları olarak ek okumamız oldu kitap. Vedat Türkali Jüri Özel Ödülü’nü de alınca bayağı bir iştahlandım okumak için. Daha sonrasında yazar ile yaptığımız söyleşi ile okumamız taçlandı. Kendisine ve bilgi birikimine hayran kalmakla beraber, kendisinin de belirttiği gibi yazarın kafasında tam olan hikaye okuyucuya aynı netlikte aktarılabildiği sürece keyifle okunuyor. Bu noktada benim için çok keyifli bir okuma olmadı diyebilirim. #tatkaçıran olabilir Distopik bir atmosferde geçen romanda Eyüp isimli karakter, oğlundan aldığı sürpriz bir mektubun yönlendirmesi sonucunda sahipsiz cesetleri bulup, 7 kişilik bir toplulukla cenaze namazlarının kıldırılması amacıyla harekete geçiyor. Bunu sağlamak için bir gemi yapılması ve de kendisine eşlik edecek 7 kişiyi bulması lazım. Bu yolculuk aynı zamanda Eyüp’ün son bölüme kadar neler olduğu belirtilmeyen günahlarından arınma vesile de olacaktır. Eyüp’ün hikayesi dışında 7 kişinin de, sonu belli olmayan bu yolculuğa çıkma motivasyonlarını kendilerine ayrılmış bölümlerde okuyoruz. Kitap boyunca içeriği aktarılmayan mektup son bölümde veriliyor ve taşlar yerine oturuyor. Kurgu son derece heyecan verici gelse de kitabı özellikle teknik yönden aksak buldum. Öncelikle yazarın oluşturduğu distopyada, olayları sokağa çıkma yasağı, OHAL gibi durumlara getiren süreç, Kule’nin amacı verilmiyor. Bu nedenle altı bir şekilde doldurulmayan bu atmosfer yapay bir tat bırakıyor, zira bu tarz romanlarda görmeye alışkın olduğumuz aşırı baskılar da görünür değil. Hatta ana karakterimiz şehrin muhtelif yerlerinden ceset toplarken hiç karşılaşmadığı polisle sadece şehir girişindeki kontrol noktasında evine dönerken karşılaşıyor. Kaybolan, öldürülen gençler, herkesin dilinde dolaşan bir ‘savaş’
2022 39. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2022 18:34
Bu seneki #güncelikeşfet maratonumuzda, belirlenmiş maraton kitapları haricinde ek okumalarla da güncel yazarların kalemlerini keşfetmeye devam ediyoruz... Bu ay, Vedat Türkali Jüri Özel Ödülü alan Yediler Teknesi ile Abdullah Aren Çelik 'in cümleleriyle tanıştık... . Kitap oldukça etkileyici bir şekilde başlıyor... Kemiklerle... Olay örgüsünün bel kemiği olan, tekne yapımı için kullanılacak olan kemikler... . Bir zamanlar o kemiklerin can bulduğu kişilerin ruhlarını rahata erdirmek için, yedi kişiyle yapılacak bir arınma yolculuğuna çıkıyoruz Eyüp ve yolu Eyüp ile kesişen diğer altı kişiyle... Tekne inşa edilirken aralarda o kişilerin hayatlarına dokunuyoruz... . Yediler Teknesi Nuh Tufanı görünümünde bir distopya... Marangoz Eyüp'ün çevresinde şekillenen güçlü bir kurgu oluşturmuş yazar... İşlediği konular/kişiler genel olarak acılarla yoğrulmuş... Kurgunun içine gömdüğü ciddi eleştiriler mevcut... . Kitapla ilgili şu düşüncem oluştu bitirdikten sonra, güçlü bir distopya evet ama keşke bazı anların daha derinine inebilseydik... İşin arka planını bilmemekle beraber bu sadece bir okur olarak düşüncem tabii...
2022 17. kitabı
Merhabalar. Bu kitap yazarla tanışma kitabım oldu. Ödül de almıştır kitap. Verdiği mesaj, sistem eleştirisi güzeldi. Ama sanki sistem eleştirisi biraz arka planda kalmış. Yemeğin içine fazla tuz katılmış. Tuz dengelenseydi daha iyi olurdu. Ama yemek her haliyle yenilebilir durumda. Yani merak duygusunu kaybettirmiyor size. Okuyun, okunmaya değer. Puanım: 10/7
2024 29. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2024 15:55
Kitabı beğendim. Elimden bırakmadan merakla okudum. Ne kadar distopik yazılmış dense de bende hissettirdiği, gayet gerçekçi olaylar ve sonuçlar oldu. Ezidilere yapılan işkenceler, siyasi karanlıklar... Hepsi yaşandı. Ve dünya evini arıyan mültecilerle doluyken Eyüp gibi nice insanlar, nice hayatlar çaldı.Kalemine sağlık.
2025 37. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2025 09:03
*Kandan Adam* kitabı ile tanıştım yazar Abdullah Aren Çelik ile. Sonra * İlerde Hep Yalnız * kitabı ile devam ettim ve son olarak da *Yediler Teknesi* kitabını da okudum. Yazarın kitaplarının okunmaya değer kitaplar olduğunu düşünüyorum. İlk satırlardan itibaren merakla sayfalarda ilerlemenizi sağlıyor. Karakterlerin arasında ki konuşmalar yine çok iyi. Bir çok karakterin hayat hikayesi de bir o kadar güzel işlenmiş. Başkarakter Eyüp, sabah kapının çalınmasıyla hayatında ilk defa gördüğü iki delikanlının tacizi ile başlıyor. Yıllardır görmediği oğlunun ismi zikredilince neye uğradığını şaşırır. Sürpriz sonlu bir hikaye kitap boyunca çok iyi gizlenmiş. Hadi be dedirten bir son ve son sayfadan sonra himm diyecek ve etkisini bir süre devam ettirecektir. Yazarı okumaya devam edeceğim, keyifli bir okuma oldu. Okunmalı diyorum
2022 23. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2022 00:32
Haziran ayında @kitapdunyam_1 ailemle @abdullah_aren_celikk 'in Vedat Tükali Jüri Özel Ödülü alan #yedilerteknesi romanını okuduk. Hayali bir şehirde, hayali bir nehirde, marangoz Eyüp' ün başından geçen modern bir Nuh Tufanı hikayesi aslında roman. Bir distopya. Eyüp geçmişteki günahlarından arınmak için, kendini oğluna affettirebilmek için zar zor topladığı kendisi de dahil yedi kişiyle ve sahipsiz ölülerin kemiklerinden yapılmış bir tekneyle yolculuğa çıkıyor. Bu yedi kişinin de birbirinden ilginç ve insanın içini burkan hikâyeleri var. Hayali Arın Nehri'nde yapılan bu yolculuk hem arınma hem de bir arayış hikayesi...
2022 52. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2022 16:46
Son derece akıcı, kolay okunan hatta sürükleyici de bir kitap ama karakterler biraz yüzeysel geldi. Keşke karakterler daha derinlemesine anlatılsaydı, benim için daha keyifli bir okuma olurdu. Ama yine de Eyüp ve hikâyesini okumak ilginçti.