Günlükler ve Deflerler, 1947-1963

Orijinal Adı:
Reborn: Journals and Notebooks, 1947-1963: Journals of Susan Sontag #1

2021 15. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2021 13:01
Kitap 1933 doğumlu Susan Sontag'ın 1947-1963 yılları arasında tuttuğu günlük ve defterlerin oğlu tarafından yapılmış bir derlemesi. Günlük ve defterler diye özellikle belirtilmesi önemli çünkü Tomris Uyar ya da Virginia Woolf'un yayınlanmasını isteyerek ya da yayınlanacağını bilerek titizlikle tuttukları günlükler gibi değil. Hatta çoğu kısım için günlükten ziyade defter notları denebilir. Bu kısımlar ağırlıklı olarak listelerden, kendisi için hatırlatıcı kabilinden fikir parçalarından, okuduğu&okuyacağı kitapların, izlediği filmlerin adlarından ve aforizma işlevi görecek tespitlerinden oluşuyor. İyi bir derleme olmamış fikrimce, Susan hanımın pek çok günlüğü, defteri olduğunu oğlu da söylüyor, bize böyle sonu başı belirsiz, tamamlanmamış, bir yere varmayan müsveddeler yerine, fikirlerini daha çok demlendirdiği, günlük yaşantısı vasıtasıyla 40larda 50lerde Amerika'da bağımsız bir kadın olma yolculuğunu, eşcinselliğin nasıl yaşandığını, nasıl karşılandığını anlayabileceğimiz, kendini yaratım sürecine daha derinlemesine tanıklık edebileceğimiz dolu bir günlük deneyimi yaşama fırsatı verebilirdi. Bu kopukluğa rağmen üstünde düşündürecek önermelerini, yaşantısından izini sürebileceğimiz dönemsel değişimleri yakalamak ve Susan hanımın okuma notlarıyla kendi entelektüel yolculuğumuza feyz almak mümkün ve de keyifli. Ama bunun için bu kitabı yüksek ücretini ödeyip almalı mıyız bilmiyorum, belki bile isteye, yayınlamak üzere yazdığı kendi kitaplarını okumak daha iyi bir seçenek olur. Düşüncelerini daha derli toplu, daha etraflı okuyabiliriz. Fakat 14 yaşında yazdıkları, düşündükleri, gözlemlerinin dürüstlüğü, okudukları, okudukları arasında kurduğu bağlantılar hayret verici. Kıskanmadan edemedim ve hababam kendi o yaşlarımdaki düşüncelerim ve okuduklarımla kıyasladım. Öyle
Yeniden DoğanSusan Sontag · Everest Yayınları · 202179 okunma
2022 29. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2022 21:41
Susan Sontag'ın okuduğum ilk kitabı, hatta yazarı da ilk kez tanıdım bu kitapla.Yazar, eleştirmen, düşünür, sinemacı, tiyatro yönetmeni ve insan hakları savunucusu olan yazar, edebiyata, sanata, düşünmeye tutkuyla bağlı, sıra dışı fikirleri ifade etmekten çekinmeyen, liste yapma üstadı bir entelektüel. Kitap 1947/1963 yılları günlükleri ve defterlerindeki yazılarından oluşuyor. Bu dönemlerde yaşadığı olayları, dönemindeki düşünceyi, ideolojiyi, siyasi hareketleri keskin ve acımasızca eleştirdiği yazılar da diyebiliriz. Kitapta birçok kitap, yazar ve film önerileri vardı. Andre Gide'yi çok sevdiğini çoğu yazısında belirtmişti, benimde daha önce okuyup sevdiğim bir yazar olduğu için diğer tavsiyelerini de okuma listeme aldım. Faşizm ve savaşlara karşı duruşu da çok hoşuma gitti. Not: Kitapta kendi cinsel yaşamını ve yönelimini de anlatan yazıları var, okumak isteyip rahatsız olabileceğini düşünen arkadaşlar için küçük bir uyarı. Keyifliydi okumalar.
Yeniden DoğanSusan Sontag · Agora Kitaplığı · 201379 okunma
2026 7. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 21:15
Merhabalar herkese, "Eksilerek Çoğalmak" diye bir kitap okudum yakın zamanda, çok da sevdim. O kitapta Susan Sontag'tan ve bariz bir kitabından bahsediyordu. Ben de almışken seveceğime emin olarak gittim çoğu kitabını topladım, üzerine günlükleri olarak basılmış kitapların 2 cildini de aldım. Kitap okumak için sayılı dakikalarımın olduğu bu günlerde kıymetli(!) zamanımı ayırıp çapraz okuma için bu ilk günlüğe başladım. Günlük tutmayı, yazı yazmayı, her çeşit kalemi ve kırtasiye malzemelerini çok seven biri olarak yazarların günlükleri olarak basılmış kitapları okumayı çok severim. Ama... İlk defa "bu ne böyle" diyerek okudum. İlk başlarda güzel alıntılar güzel fikir ve düşünceler yakaladım, çok hoşuma gitti ama çok kısa sürdü bu durum. Yahu olmaz olsun böyle günlük tutmak. Sanki birilerinin o günlüğü okuyacağına emin, öyle pozlar kesmiş, öyle rollere girmiş, öyle zorlama şeyler yazmaya çalışmış ki... "Tamam en marjinal, en entelektüel, en farklı(!) sensin abla, en çok kitabı sen okuyorsun, en çılgın yazar sensin bi sakin ol," diye diye okudum. Aldığım için romanlarına şans vereceğim ama şimdi değil, yazara çok sinir oldum uzun süre görmek istemiyorum. Oathbringer okumaya devam edeyim ben, çapraz okuma da neymiş ne gerek vardı şimdi... Okuduğunuz için teşekkürler.
Yeniden DoğanSusan Sontag · Everest Yayınları · 202179 okunma
2026 4. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 22:16
Büyük yazarları her yönüyle tanımak isteği ister iştahlı, sıkı bir okur cephesinden gelsin; isterse bunun tam aksi istikametinde magazinseven, sıkı okur olmayan bir okur cephesinden gelsin; farketmez. İstenilen şey bana göre sözkonusu yazarı ilkel isteklerle üryan kılmayı isteyip, değersizleştirmek anlamı taşıyor. Kaldı ki, bütün bu dolaşıma sokulan defterin içeriğini - bir kısmının kurgu olup olmadığı tartışılır -Susan oluşturmuş olsun, kendisinin bireysel bir kutsalı değil midir bütün bu içerik? Belki de en çok gölgeleri ihanet ediyordur büyük yazarlara. Gölge de çocukları, dostları daha çok. Bana hep banknot mantığını çağrıştırıyor. Yanılma payını neredeyse bırakmak bile istemiyorum. Kitabın üç çeyreğinde neredeyse Susan biseksüel aşklarından bahsediyor. Elbette bahsedebilir, bireysel kutsalı demiştik ama bize neredeyse hiçbir şey söylemeyen detaylar bunlar ve çok hassas çok özel enstantaneler.. Son çeyrekte olanlar ise elbette duygulara, yazarlara, filozoflara, şehirlere, okullara, anneye, sanatın birçok alanına atfettiği düşünceleri var. Son çeyrek keyifliydi yalnızca. Kalan bir yığın kişisel eşeleme, kılıç artığı. Sevmedim diyemem. Sevdim. Sorun çok yönlü bir yazarın, kutsal dağına kirli ayaklarıyla trekking düzenleyen zihniyet, sistem.
Yeniden DoğanSusan Sontag · Agora Kitaplığı · 201379 okunma

Susan SontagYazar · 19 kitap
Sontag, New York'ta, her ikisi de Litvanya ve Polonya asıllı Yahudiler olan Mildred (kızlık soyadı Jacobson) ve Jack Rosenblatt'ın kızı olarak Susan Rosenblatt adıyla dünyaya geldi. Babası Çin'de bir kürk ticareti işletmesi yönetiyordu ve Susan beş yaşındayken 1939'da orada tüberkülozdan öldü. Yedi yıl sonra, Sontag'ın annesi Amerikalı asker Nathan Sontag ile evlendi. Susan ve kız kardeşi Judith, resmi olarak evlat edinilmeseler de üvey babalarının soyadını aldılar. Susan bir yandan mutsuz bir çocukluk geçirirken kitaplara sığındı ve 15 yaşında North Hollywood Lisesi'nden mezun oldu. Şikago Üniversitesi'ne gitti. Felsefe, antik tarih ve edebiyat alanlarında dersler aldı. Sontag, 17 yaşında 10 günlük bir flörtten sonra Chicago Üniversitesi'nde sosyoloji hocası olan yazar Philip Rieff ile evlendi; evlilikleri sekiz yıl sürdü. Çoğunlukla denemeler yazdı, ancak romanlar da yayınladı; 1964'te ilk büyük çalışması olan "Notes on 'Camp" adlı makalesini yayınladı. Sontag, Vietnam Savaşı ve Saraybosna Kuşatması da dahil olmak üzere, çatışma bölgeleri hakkında yazılı ve sözlü olarak veya bu bölgelere seyahat etme konusunda oldukça aktifti. Fotoğraf, kültür ve medya, AIDS ve hastalık, insan hakları ve sol ideoloji hakkında kapsamlı yazılar yazdı. Yazıları ve konuşmaları tartışmalara yol açtı ve "neslinin en etkili eleştirmenlerinden biri" olarak tanımlandı. Yazılarının yanısıra dört film yazıp yönetti ve ayrıca birkaç oyun yazdı. Sontag, 28 Aralık 2004'te 71 yaşında New York'ta akut miyeloid lösemiye dönüşen miyelodisplastik sendromun komplikasyonlarından öldü. Paris'te Cimetière du Montparnasse'ye gömüldü.