Yonca Kız

Kemal Bilbaşar
2015
Can Yayınları

2026 1. kitabı
12 yaşındaydım galiba okuduğumda çocuklar için çok güzel bir kitap.Çocuklara kötülüğe kötülük ile karşılık vermemeleri gerektiğini öğretiyor.Tam olarak merhamet duygusunu aşılıyor.Bence küçük veya büyük herkes okumalı.(Spoiler;Sonu kötü bitecek diye korkmuştum neyseki öyle olmamıştı. )
2017 7. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2017 15:22
Nereden başlıyacağımı veya ilk olarak kitapta hoşlandığım hangi bölümlerinden bahsedeceğim hakkında hiç bir fikrim yok. Ama şunu biliyorum ki bu kitap benim duygularımı değiştirdi. Nasıl mı diyeceksiniz. Şöyle, örneğin Yonca Kızın bir bebek uğruna saçlarının kesilmesi. Kitapta Yonca Kızın saçlarının kesildiği sıra benim da saçlarımın kesildiğini hissettim. Ki bu çok üzücü bir durum. Ayrıca, bununla yatinmeyip, Yonca Kızın kaçırılmasına neden olan kişinin İbrahim Bey olduğunu öğrendim ve bu sırada kitabın şokunu yaşadığımı fark ettim. Çünkü Yonca Kızın kaçırıldığı esnada ona vurulan her kırbaç darbesi benim de canımı yakıyordu. Bu kitaptan anladığım ve hayatıma geçirmek istediğin hususlar ise şöyledir : " İyi insanlar iyiki varlar ve yaşamımız boyunca Yonca Kız gibi cesur ve sırtımızda taşıdığımiz yüklere karşı dik durmalıyız, dertlere boyun eğmemeliyiz."
2022 5. kitabı
Okunma: 26 Mart 2022 21:48
Kasabada doğan, daha sonra ailesi ile İzmir'e göç eden fakat burada babasını kaybeden Yonca Kız'ın öyküsü. Daha sonra bazen sevindiren bazen de üzen olaylarla gelişen bir çırpıda okunabilecek bir kitap. Okumanızı tavsiye ederim :)
2024 27. kitabı
Çocuğa göreligin gözetilmediği bir çocuk kitabı daha. Bu duruma odaklanmadan değerlendirecek olursam güzel, dokunaklı bir eser. Ama çocuk okumalı mı emin değilim.
2024 13. kitabı
İlkokul için hiç uygun olduğunu düşünmüyorum. Ortaokul için ise yetişkin gözetiminde okunmalı tartışılmalı. İçindeki bazı durumlar çocuktaki gelişimi kötü etkileyebilir.
2025 9. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2025 12:11
Bu kitap, çocuklardan çok yetişkinlerin okuması ve üzerine düşünmesi gereken bir eser.Toplumcu gerçekçi romanlar sevenler için değerli bir kaynak olsa da, çocuk edebiyatı kategorisine sokulmaması gerektiğini özellikle belirtmek isterim.
2024 7. kitabı
Yonca kız bir kale kasabasında yaşarken İzmirde gurbette çalışan babasının gelip evlerini İzmire taşımasıyla macerası başlar. Sonradan ortaya çıkacak olan sahte bir kavgayla babasının ölümüyle sonuçlanan olaydan sonra, Babasının teyzesi olan Hatice teyzeleriyle yolları kesişir. Hiç evlenmemiş ve zenginlige sahip olan Hatice teyzesiyle yeni bir aile kuran Yonca kız bir kaçırılma girişimiyle hayatı bir süre yıpratıcı geçsede, sonunda ailesine kavuşan küçük bir kız çocuğunun hikayesi.
Yonca KızKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 2015473 okunma
Çocuk kitapları neleri konu edinebilir?
2024 112. kitabı
Sahaftan aldığım bu kitabın dış kaplamasını ayrı kitabın atmosferini ayrı beğendim. Kitap, 31 Mayıs 1973 tarihli bir kız çocuğunun kitabıydı. Kitap Yonca Kızın hayat hikayesinin bir kısmını konu alıyor. Yonca Kızın hikayesi, köyden kente göç, sosyal uyum, gecekondulaşma, Atatürk ve kültürel sermaye konusunu ele alıyor. Okurken keyif aldım. Okurken sürekli 70'lerde ikinci sınıfa giden kız çocuğunun bunu okuduğu dönem ile şuan ki çocukların durumunu sorguladım. Hikayenin bir kaç yerinde pedagojik anlamda sıkıntılı bölümler vardı. Bu kitap bana çocukların eğitimi konusunda çok steril bir ortam mı oluşturulmalı yoksa olanı mı anlatmalıyız sorusunu sordurdu. Ben ilk okuduğum kitabı hatırlarım da deniz kızı konulu bir hikaye idi. O kitapta da bir çok sıkıntı mevcut olabilir fakat bunun kadar olmayacağını düşünüyorum. Kitapta siyahi vatandaşların evlerde yardımcı olarak çalıştırıldığı, çingenelerin çocuk kaçırdığı, köylülerin aşağılandığı vb. içerikleri var. Okumaktan keyif aldım. Çocuklara okutur muyum? Sanmıyorum. Eğer bununla beraber Bir Yudum Sevgi filmini de izlerseniz çok güzel olacak. Senaryosunu Latife Tekin'in yazdığı bu filmin bazı sahnelerini hatırıma getirdi kitap. Latife Tekin Berci Kristine Çöp Masallarını da önermeden geçmeyelim.
İnsan ve Hayat
2020 10. kitabı
Yonca Kız ve ailesi yaşadıkları yerden heyelan nedeniyle nedeniyle İzmir’e göçerler ve burada Yonca Kız ve ailesinin başlarına gelenler anlatılır. Akici harika bir kitap.
2022 169. kitabı
Yonca Kız, Kale Kasabası’nda, penceresi ovaya bakan, minicik taş bir evde dünyaya gelmiş, kara saçları, pırıl pırıl gözleri, minicik bir ağzı olan bir güzel kızdır. Annesinin adı Gonca, babasının adı Mehmet TORLAK. Bir gün babası, iş aramak için İzmir’e gider, iş bulunca gelip Yonca Kız’la annesi Gonca’yı alıp İzmir’e götürür. İzmir’de Yonca Kız’ın teyzesinin konağına yerleşirler. Babası kapıcılık yapacak, annesi de konakta mutfak işlerine bakacaktır. Evin Şehvar adında çok şımarık bir de kızı vardır. Baba için de, anne için de, Yonca kız için de çok zorlu bir yaşam başlamıştır. Usta yazarımız Kemal BİLBAŞAR’ın çocuklar in yazdığı bu güzel roman, işte bu güzel kızın yaşadığı büyük serüveni anlatıyor. Kemal BİLBAŞAR, 1910 yılında Çanakkale’de doğdu. Ortaöğrenimi 1929 yılında Edirne Öğretmen Okulu’nda tamamladı, iki yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Gazi Eğitim Enstitüsü Tarih-Coğrafya bölümünden 1935 yılında mezun oldu. Nazilli ve İzmir Karakaş Ortaokullarında öğretmenlik yapan BİLBAŞAR 1961 yılında emekliye ayrıldı, bir süre siyasetle uğraştıktan sonra 1966’da İstanbul’a yerleşti. İlk öykülerini İzmir’de Cahit TANYOL ve İlhan İLERİ ile birlikte çıkardıkları Aramak dergisinde yayımladı (1939). Bu dönemde halkevlerinin açtığı öykü yarışmasında ilk ödülünü kazanan yazar, 1945-1952 yılları hariç, sürekli öykü yayımladı, radyo oyunları yazdı, pek çok gazete ve dergide öykü, roman ve makaleleri çıktı. Tiyatro, senaryo ve ders kitapları da yazan BİLBAŞAR, 1939 yılında ‘Budakoğlu’ öyküsüyle Ankara Halkevi Öykü Yarışması’nı, Cemo adlı romanıyla 1967 yılı Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü, 1970 yılında da Yeşil Gölge adlı romanıyla May Roman Ödülü’nü kazanmıştır. Yazar, 21 Ocak 1983 yılında aramızdan ayrıldı.
Yonca Kız

Kemal BilbaşarYazar · 16 kitap
1910 yılında Çanakkale'de doğan Bilbaşar, orta öğretimini 1929 yılında Edirne Öğretmen Okulu'nda tamamlamış, iki yıl ilkokul öğretmenliği yapmıştır. Yüksek öğretimini Gazi Eğitim Enstitüsü Tarih-Coğrafya Bölümünde tamamlamış, 1935 yılında mezun olmuştur. Aynı yılın resim-iş bölümü mezunlarından Bedia Bilge ile evlenmiş, İzmir'e yerleşmiştir. Hayatları boyunca biribirlerinden bir gün olsun ayrılmayan çiftin iki çocuğu olmuştur. Nazilli ve İzmir Karataş Ortaokullarında öğretmenlik yapan Bilbaşar 1961 yılında emekliye ayrılmış, bir süre siyasetle uğraştıktan sonra 1966'da İstanbul'a yerleşmiş, kendini tümüyle yazmaya vermiştir. Yazar 21 Ocak 1983'te ölmüştür. Kemal Bilbaşar edebiyatla ilgilenmeye Gazi Eğitim Enstitüsü'nde başlamış, ilk öykülerini İzmir'de Cahit Tanyol ve İlhan İleri ile birlikte çıkardıkları Aramak dergisinde yayımlamıştır (1939). Bu dönemde Halkevlerinin açtığı öykü yarışmasında ilk ödülü kazanan yazar, 1945-1952 yılları hariç, sürekli öykü yayımlamış, radyo oyunları yazmış, pek çok gazete ve dergide öykü, roman ve makaleleri çıkmıştır. Tiyatro, senaryo ve ders kitapları da yazan Bilbaşar, 1961 den sonra daha çok roman türüne ağırlık vermiştir. Aldığı Ödüller : Bilbaşar 1939 yılında Budakoğlu öyküsüyle Ankara Halkevi Öykü yarışmasını, Cemo adlı romanıyla 1967 yılı Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü, 1970 yılında da Yeşil Gölge adlı romanıyla May Roman Ödülü'nü kazanmıştır.