Tahmini Okuma Süresi:
6 sa. 7 dk.
Sayfa Sayısı:
216
Basım Tarihi:
Ocak 2015
İlk Yayın Tarihi:
1966
Yayınevi:
Can Yayınları
ISBN:
9789750702686
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

10/10
·216 syf.··
Beğendi
·
2023 288. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 03 Aralık 2023 00:00
Kemal Bilbaşar
Kemal Bilbaşar
'ın ağalık düzenindeki insanları, aşiret törelerini, inançlarını, yaşama biçimlerini olanca gerçekliğiyle yansıtan bir dille yazdığı
Cemo
Cemo
, unutulmaz roman kahramanları arasında yer
Edebiyat
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma
8/10
·232 syf.··
2018 16. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 05 Eylül 2018 16:08
Cumhuriyet'in ilk yillarini Doğu Anadolu insaninin gözünden aktaran bir eser.Eser birçok konuya değinmiş: Ağalık düzeni, aşiret töreleri, inançlar, yaşayış biçimi... Eser Cano, Cemo ve Memo'nun etrafında gelişen olayları sade bir dille aktarıyor. Kitabın en başında bir uyarı var. O uyarıya rağmen yine de şaşırdım. Anadolu insanının hayal gücünün gerçekten de ne kadar coşkun olduğunu görebiliyoruz. Keyifli okumalar...
Edebiyat
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma
1/10
·216 syf.··
2020 20. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 15 Nisan 2020 18:42
Kitap 1966 basımı ve doğuda geçiyor. Kitabı okurken yöresel bir ağızla yazıldığını farkettim. Ben Doğulu'yum ve bölgenin neredeyse bütün şehirlerini çok iyi bilirim hatta belirgin şehirlerin
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma
Cemo // Kemal Bilbaşar
9/10
·216 syf.··
2021 4. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 19 Ocak 2021 02:06
Cemo kitabını üniversite yıllarındayken almıştım. Nasipte karantina günlerinde okumak varmış. Yazarın dilini akıcılığını beğendim. Özellikle doğu bölgesinde kullanılan ağız özelliklerini kitapta çok güzel kullanmış. En yakın zamanda yazarın “Memo” adlı kitabını alıp, okumak dileğiyle..
Edebiyat
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma
Puan vermedi·216 syf.··
2022 43. kitabı
Sevdalar üzerinden sorgulanan bir sistem eleştirisi. Cumhuriyetin ilk yılları, ağaya kul olmak yerine devlete vatandaş olmak isteyen köylüler. Gel gör ki, ağaya kulluklarını da ekmek su gibi öyle benimsemişler ki, bundan kaçış bile günah gelir olmuş. Hem bakalım kaçabilseler bile arkalarında onlara gerçekten sahip çıkacak, kollayacak, topraklarında barındıracak bir güç var mıdır? Doğu Anadolu’nun dağlarında, ormanlarında, yaylalarında, mercan gibi parıldayan; can alan, can veren sularında, aşıkların hasretlerinde ve kavuşmalarında geçen bu yolculuk benim için en çok da güçlü kadınların romanıdır. Gerçekten merak uyandıran bir sonla bitti. Kitabın ikinci cildiyle birlikte eseri tamamlayacağım yakın zamanda.
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma
Puan vermedi·216 syf.··
2025 53. kitabı
Cumhuriyetin ilk yılları... Doğu Anadolu'nun yabancı coğrafyasında aman vermez havasında binbir oyunuyla insanı coşturan yoran doğasında yaşayan bir söylence Cemo. Baş edilemeyen Nuh dedi mi peygamber demeyen Cemo insanlarına da hayatına da dişiyle tırnağıyla sahip çıkan Yiğit bir kadın. Doğu Anadolu'da bir masal gibi geçen hayatıyla edebiyatımızın Simge isimlerinden biri. Kemal bilbaşar bu eserinde ağalık düzenindeki insanları, aşiret törelerini, inançlarını, yaşama biçimlerini olan bir gerçeklikle yazmıştır. Unutulmaz roman kahramanları arasında yer almış biri olan Cemo ve bir direnişin romanı olarak bilinmektedir.
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma
9/10
·232 syf.··
Beğendi
·
2021 51. kitabı
·
12 saatte okudu
·
Okunma: 11 Temmuz 2021 20:26
O kadar sürükleyici ki aynı gün bitirdim . Genç Türkiye Cumhuriyetinin, 1920lerin doğusunda hem ülkenin köylerinde yaşanan ağa ve şeyhlerin zulmünü hem de değişen yönetim sistemini anlatan harika bir eser. Halkın yaşadıklarını tazecik bir aşkın gölgesinden izliyorsunuz. Devam kitabı olan Memo'yu da en kısa zamanda okuyacağım.
Tarih
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma
Puan vermedi·228 syf.··
2024 8. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 16 Ağustos 2024 15:49
İlk sayfasından itibaren Yeşilcam’ın eşkıya filmlerini izler gibi olduğum kitap. Muhteşem bir akıcılığı var. Yalnız sonu her ne kadar toplumsal bir gerçeği yansıtsa da kabullenemedim. Yazıklar olsun Memo :/
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma
9/10
·232 syf.··
2017 12. kitabı
·
30 saatte okudu
·
Okunma: 07 Şubat 2017 21:19
Doğu Anadolu Bölgesi ndeki insanların yaşam tarzını ele alan Kemal Bilbaşar; ağa halk çatışmasını ve Cumhuriyetimizin doğudaki sorunları çözmeye çalışmasını işlemiş, aynı zamanda Cumhuriyet dönemi yazarlarından olduğu için saf bir Türkçe ile duru bir dil kullanmıştır. (şivelere hayran kaldığımı söylemeliyim.) 1967 Türk Dil Kurumu tarafından Roman Ödüllü olan kitabımız -bence- okunmaya değer.
Siyaset
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma
Puan vermedi·216 syf.··
Beğendi
·
2021 36. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 18 Nisan 2021 00:48
Genelde kitap isimleri hep ilgimi çekmiştir.Keza bu kitapta da öyle oldu.Kemal Bilbaşar ilk kez okuyorum ama yerli halkın dilini öyle ustaca kullanmış ki hayranlıkla okudum. Kitap da ağalık rejimine
CemoKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 20152,131 okunma

Yazar Hakkında

Kemal BilbaşarYazar · 16 kitap
1910 yılında Çanakkale'de doğan Bilbaşar, orta öğretimini 1929 yılında Edirne Öğretmen Okulu'nda tamamlamış, iki yıl ilkokul öğretmenliği yapmıştır. Yüksek öğretimini Gazi Eğitim Enstitüsü Tarih-Coğrafya Bölümünde tamamlamış, 1935 yılında mezun olmuştur. Aynı yılın resim-iş bölümü mezunlarından Bedia Bilge ile evlenmiş, İzmir'e yerleşmiştir. Hayatları boyunca biribirlerinden bir gün olsun ayrılmayan çiftin iki çocuğu olmuştur. Nazilli ve İzmir Karataş Ortaokullarında öğretmenlik yapan Bilbaşar 1961 yılında emekliye ayrılmış, bir süre siyasetle uğraştıktan sonra 1966'da İstanbul'a yerleşmiş, kendini tümüyle yazmaya vermiştir. Yazar 21 Ocak 1983'te ölmüştür. Kemal Bilbaşar edebiyatla ilgilenmeye Gazi Eğitim Enstitüsü'nde başlamış, ilk öykülerini İzmir'de Cahit Tanyol ve İlhan İleri ile birlikte çıkardıkları Aramak dergisinde yayımlamıştır (1939). Bu dönemde Halkevlerinin açtığı öykü yarışmasında ilk ödülü kazanan yazar, 1945-1952 yılları hariç, sürekli öykü yayımlamış, radyo oyunları yazmış, pek çok gazete ve dergide öykü, roman ve makaleleri çıkmıştır. Tiyatro, senaryo ve ders kitapları da yazan Bilbaşar, 1961 den sonra daha çok roman türüne ağırlık vermiştir. Aldığı Ödüller : Bilbaşar 1939 yılında Budakoğlu öyküsüyle Ankara Halkevi Öykü yarışmasını, Cemo adlı romanıyla 1967 yılı Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü, 1970 yılında da Yeşil Gölge adlı romanıyla May Roman Ödülü'nü kazanmıştır.