Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zühre Ninem

Kemal Bilbaşar

Zühre Ninem Gönderileri

Zühre Ninem kitaplarını, Zühre Ninem sözleri ve alıntılarını, Zühre Ninem yazarlarını, Zühre Ninem yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Çok sevdiğim yazar bu sefer kendi hayatını anlatıyor. Nenesinden başlayarak önce Rumeli toprakları, ve Balkan savaşları, sonra 1. Dünya savaşını kendi çocukluğu üzerinden anlatıyor.
Zühre Ninem
Zühre NinemKemal Bilbaşar · Can Yayınları · 201536 okunma
"Hangi pezevenkler çıkarırlar bu savaşları bilmem ki? Dünyaya gözümü açtığımdan beri muharebe, hep muharebe, arkası kesilmez muharebenin."
Sayfa 148
Reklam
"Tevekkeli demezler akrep etmez akrabanın akrabaya ettiğin."
Sayfa 137
"Giden biziz neneciğim, giden biziz. Kalansa hep o fani dediğimiz dünyadır."
Sayfa 55
Çocuklar her zaman çocuk, gençler her zaman genç, yaşlılar her zaman yaşlı olarak kalacaklar sanırdım.
Sayfa 35
«Son zamanlarda burada yanık bir türkü çık­tı. Akşamları ordugahta hep o türkü duyuluyor. Çanakkale'de yakıldığını söylüyorlar. Savaşa ka­tılan aşıklardan biri yakmış olmalı. Kulaktan kulağa hızla yayılıyormuş. Yakında sizin ora­larda da çığırılır herhalde .. Beyitlerini yazıyo­rum: Çanakkale içinde aynalı çarşı Ana ben gidiyorum düşmana karşı ooof gençliğim eyvah Çanakkale içinde bir dolu desti Analar babalar umudu kesti oof gençliğim eyvah Çanakkale içinde vurdular beni Ölmeden mezara koydular beni oof gençliğim eyvah Çanakkale içinde sıra sıra kazanlar Oturmuş katipler künye yazarlar oof gençliğim eyvah>>
Sayfa 151
Reklam
Hep böyle sanır da aldanır insanoğlu, kıza­nım! Giden biziz neneciğim, giden biziz .. Ka­lansa hep o fani dediğimiz dünyadır.
Sayfa 56
198 syf.
10/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
1912’de, Selanik’te emniyet amirinin öldürülmesiyle başlayan roman, amirin küçük oğlu Kemal’in gözünden anlatılanlarla devam eder. Selanik’in ardından Çanakkale, oradan da Eskişehir’e gelen göçmen ailenin hayatta kalma mücadelesi, bu süreçte ailece karşılaşılan zorluklar aktarılır. Birbirine zıt iki karakter olan dayılar, babaanne, yengeler, kuzenler ve diğer akrabaların anlatımıyla bir aile romanı gibi görünse de, Zühre Ninem çocuk Kemal’in bakış açısı hâkim olduğu için bir büyüme romanı olarak kalır. Yalnızca bu yanının güçlü niteliğiyle bile anılmayı, unutulmamayı hak eder.
Zühre Ninem
Zühre NinemKemal Bilbaşar · Yazko Yayınları · 198136 okunma
Sofiya-Vidin yolu üzerinde, Çin Seddi'ni andıran ve basamak basamak ovaya inen kalkerli dağların koruyuculuğuna sığınmış Vraça kasabasında, görkemli Ayan konağında açmış gözleıini dünyaya, Zühre Ninem
«Şimdi benim sana baktığım gibi, büyüdüğün zaman sen de bana bakacak mısın bre puşlavat? Yoksa sen de dayıların gibi, karını, çocüklerini alıp bir yerlere savuşacak mısın?" diye yakınmalı sorular sorardı
Reklam
Kazık kadar oğlan sayıldığım yaşlarda bile, geceleri buruşuk memelerini ağzıma verip masal söyleyerek beni uyuttuğunu hatırlarım.
Avunmak için gece-gündüz komşularla düşüp kalktığından beni Zühre Ninem bakıp büyütmüş, ölüm döşeğine değin koynundan ayırmamıştır
Dul annem, cenazesini görmediği için, kocasının öldüğünü bir türlü kabul edememiş, amcam gibi onun da Selanik'ten gizlice kaçmış olacağına inanarak. yedi yıl umutla yolunu gözlemiştir babamın.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.