Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Teknoloji Mühendislik

Profil
19. yüzyılın bitiminde Jön Türkler olarak bilinen devrimci grubun birçok üyesi, materyalist görüşlerin Türkiye'deki sözcülüğünü üstlenmişti. Bu kişiler bilime ilgi duymakla beraber bilim insanı değillerdi. Osmanlı'nın modern eğitim kurumlarında veya Avrupa'da eğitim alan bu kişiler böylece dönemin materyalist düşünürlerini okuma imkânı buldular. Aydınlanma'nın, Batılı değerlerin ve Batı biliminin ateşli hayranları olan bu grup, Türk kültüründe ve toplumunda radikal değişiklikler yapmayı hedefliyordu. Çoğunluğu, dinin bu çağda gereksiz bir öğreti halini aldığına inanmaktaydı. Onlara göre İmparatorluk'un politik ve sosyo-ekonomik problemlerinin ardında bilimsel bir dünya görüşüne sahip olmaması yatmaktaydı. İmparatorluk, kendisini bu yönde değiştirmezse gelecekte de politik ve toplumsal sorunların çözülmesi mümkün değildi. Bu görüş, İmparatorluk'un Türk olmayan birçok aydını tarafından da paylaşılmaktaydı. Osmanlı'daki Protestan okullarından mezun olan Yakup Sarruf ve Faris Nimr gibi bazı Arap düşünürler de bilimin aydınlanma ve toplumsal ilerlemede baş aktör olduğuna inanmaktaydılar.
Hem gezegenimizi, hem de evrenin geri kalanını cennete dönüştürmek, yeryüzünü de gökyüzünü de aşkın yüzü yapmak için daha çok zekâya ihtiyacımız var.
Sayfa 175 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
Reklam
Turing sadece bilgisayarların tüm insani bilişsel faaliyetleri taklit edebileceğini görmekle kalmamış, insanların buna karşın bilgisayarların düşündüğünü kabul etmekte zorlanacağını da öngörmüştü.
Sayfa 83 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
DNA, bilgisayar mühendisi gözüyle bakıldığında bir veri dosyası, bir işletim sistemi, veya belki en iyisi, bir programlar kütüphanesi olarak görülebilir.
Sayfa 49 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
Yapay zekâya insanı taklit ederek ulaşmak isteyenlerin bu taklidi hangi düzeyde yapacaklarını düşünmeleri gerekli. Çünkü çoğu karmaşıķ sistem gibi insanlar da birçok "katman"da modellenebiliyor ve bu katmanların kuralları birbirinden farklı.
Sayfa 46 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
İnsanın donanım/yazılım ilişkisine "beden/ruh ilişkisiyle aynı şey" diyesi geliyor.
Sayfa 46 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
Reklam
Bu bilimsel anlayışın insan denen varlığın değerini azalttığını ileri sürenlere aldırmayın. Robotuz dediysek harika robotlarız, en azından bu gezegende kendi varlığının sırrını çözmeyi ilk başaran varlıklar biziz ve anlama serüvenimiz daha yeni başlıyor. Bilgisayar bilimi de tıpkı fizik ve matematik gibi bu serüvende kullanacağımız temel araçlardan biri.
Sayfa 45 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
Matematikçilerin kabusu çelişkidir. Bir önerme ya doğrudur, ya da yanlış. İkisi birden olamaz.
Sayfa 22 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
"Kodlama bilen insanlar hayal edebildikleri her şeyi bilgisayara yaptırma yeteneğine sahiptir."
Sayfa 14 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
Tecrübeme göre her zaman, "Yapay zekâ şu işi 'insanlar kadar iyi' yapamaz!" diyen birileri oluyor. Genellikle o iş çok da uzun olmayan bir süre sonra bilgisayarlar tarafından insanlardan daha yüksek performansla yapılmaya başlanıyor.
Sayfa 14 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
Reklam
Bir devrim yaşandı, hâlâ da yaşanıyor. Bilgisayarlar küçüldü de cebimize girdi! Ama bir yandan da büyüyüp insanlığın tümünü kapsama alanına aldılar. Çoğu insan bilgisayarlar hakkında çok bir şey bilmiyor ama bazı bilgisayarlar birçok insan hakkında çok fazla şey biliyor. Kimi insanların hayatlarını sürdürebilmeleri doğrudan bilgisayarlara bağlı. Bilişim devriminde dönüşü olmayan noktayı çoktan geçtik; artık istesek de bilgisayarsız bir dünyaya dönemeyiz.
Sayfa 12 - 7 Renk Basım Yayın, 2018Kitabı okudu
...Onun hakkında ne kadar yanıldığımı sonraları, notlarını ve mektuplarını okuyunca fark edebildim... James Gleick Key West Şubat 2008
Sayfa 376 - ALFA Bilim, 5. Baskı: Ağustos 2022, İstanbul/BayrampaşaKitabı okudu
...Evet, kaos kara delikleri aydınlatabilir... Levin uzay zamanda kaos üzerinde çalışıyor. Einstein gurur duyardı.
Sayfa 376 - ALFA Bilim, 5. Baskı: Ağustos 2022, İstanbul/BayrampaşaKitabı okudu
Astronomlar güneşin yüzeyindeki şiddette, asteroid kuşağındaki boşluklarda ve galaksilerin dağılımında kaosun parmak izlerini rastlamışlardı...
Sayfa 375 - ALFA Bilim, 5. Baskı: Ağustos 2022, İstanbul/BayrampaşaKitabı okudu
...İşte ben orada bir meyve buluyorum, çitten geçip insanlara bu meyveyi gösteriyorum. Onlar bana, "Bu meyve değil!" diyorlar. Artık meyveyi tanıyamıyorlar.
Sayfa 374 - ALFA Bilim, 5. Baskı: Ağustos 2022, İstanbul/BayrampaşaKitabı okudu
1.061 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.