Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Teknoloji Mühendislik

Profil
187 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Alper abinin bilim üzerine yazdığı 5 makaleden müteşekkil bir kitap. Kitap ismiyle müsemma olarak Darwinizm meselesini konu edinse de bilim özelinde bir çok istismarı da anlatıyor. Hele hele Darwinizm meselesinin istismarı evlere şenlik. Kitap bu alanlar bizzat ilgilenenlerin künhüne vakıf olmaları daha kolay olabilir. Ama benim gibi konuyla pek alakası olmayan okuyucuların da ilgisini çekmesi benim için güzellik olmuştur. Allah abiye selamet versin, âmin.
Darwin ve Osmanlılar
Darwin ve OsmanlılarAlper Bilgili · Vadi Yayınları · 201889 okunma
387 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
171 günde okudu
Kaosu anlamak; evreni kavramakla eşdeğerdedir.
"Burada bir kaosu oluşturan bileşenleri sınıflandırmak gibi güç bir işi başarmaya çalışacağız." —HERMAN MELVILLE, Moby-Dick
Kaos
Kaos
,
James Gleick
James Gleick
, s. 352 "Çin'de kelebek kanat çırptığında Atlantik'te fırtına çıkar."
Kaos
Kaos
kitabının kapağından Açıkçası özünde başlı başına bir bilim dalı olması gereken (kaos) ve ona bağlı alt bilim dallarını yazar
James Gleick
James Gleick
bolca anekdotlar eşliğinde -bilhassa bilim adamlarının çalışmalarına (tarihsel süreçleri) ile beraber yer vererek anlatmaya çalışmış. Bazı noktalarda (bilhassa sonlara doğru) eser biraz teknik terimler nedeniyle ağırlaşıyor ve başka alanlara da (fizik ağırlık olmak üzere biyoloji ve kimya vs.) atıfta bulunarak kaosun insan/evren dünyasındaki öneminden bahsediyor. Eğer bilim-teknoloji-mühendislik konularına aşina iseniz veyahut bu alanla ilgili bir bölüm okuyor iseniz faydalı olacak, başka bir bakış açısı kazandıracak bir eser. Ben sindire sindire bir kere okuduktan sonra alıntılama yapmak vasıtasıyla vermek istediği özü almaya çalıştım. Onun dışında terminolojisi, yazarın özellikle bir kavramı açıklama anlayışını genel olarak beğendim. Klas bir iş ortaya koyarak zor ve anlaşılması güç bir konuyu (-yani kaosu) gayet açık bir dil, örnek ve şekillerle, ilgili bilim dalları ve önde gelenlerinin makalelerine kaynakça ve dipnotlarla pekiştirerek öğretme/anlama/düşündürme misyonu içinde (bence başarılı) bir biçimde ortaya koymuş. Her zaman dediğim üzere okuyup okumamak tamamen sizin kendi keyfîyetinize kalmış bir durum. İyi okumalar.
Kaos
KaosJames Gleick · Alfa Yayınları · 2020174 okunma
Reklam
376 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Nedir bu yapay zeka? Sınırları nelerdir?
Yapay zeka artık her alanda bizimle. Gün geçmiyor ki bir çok yapay zeka uygulaması, araştırması, kahaneti, yapay zeka kaynaklı kıyamet senaryolu film ve dizileri karşımıza çıkmasın. Peki gerçekte nedir bu yapay zeka? Sınırları nelerdir? Yapay zeka, teknolojik tekillik seviyesine yani insan zekasıyla aynı güce kavuşabilecek mi? Yoksa abartıldığı kadar bizimle konuşmak, satranç oynamak gibi belli işlemleri yapmaktan öteye gidemeyecek mi? Bugüne kadar insanoğlunun bu kadar ilerlemesini sağlayan insan zekasını çok mu küçüksüyoruz? Aslında yapay zekanın önündeki en büyük engel insan zekasını bu kadar küçümsememiz mi? Amerikalı Teknoloji Girişimcisi ve Bilgisayar Bilimci olan Erik J. Larson tarafından kaleme alınan ve @folkitap aracılığıyla bizlere ulaşan kitap, bu gibi sorulara cevap ararken yapay zekanın ne olduğunu bize gayet anlaşılır bir dille anlatıyor.
Yapay Zeka Miti
Yapay Zeka MitiErik J. Larson · Fol Kitap · 202214 okunma
607 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
2013 Marduk'la Rendavu
Kitapta i.ö ve sonrası mitlere oldukça çok yer verilmiş yazar.
Burak Eldem
Burak Eldem
'in okuduğum ilk eseri eser akıcı özellikle uzaya uzaylılara ve bilim.teknoloji mühendistlik alanına ilgi duyanlar için. Kitapta oldukça çok yazar
Zecharia Sitchin
Zecharia Sitchin
’in araştırmalarına kitaplarından alıntılarına yer vermiş. Kitaplarda sevdiğim hususlardan önemli bulduğum henüz
2012 Marduk'la Randevu
2012 Marduk'la RandevuBurak Eldem · İnkilap Kitabevi · 2003110 okunma
312 syf.
8/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Yeraltında karanlık savaş
Max ve saz arkadaşlarının yer altında neler yapabileceğini anlatan güzel bir derleme. Yapılan eylemler günümüzde bu kadar mümkün mü soru işareti fakat fikir edinmek için güzel. Mitnick kadar olmasa da sürükleyici ve zevkliydi.
Hacker
HackerKevin Poulsen · Pegasus Yayınları · 202015 okunma
98 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Popular Science dergisini aklıma geldikçe alır okurum. Dergilerin en çok sevdiğim yönü her sayfasında resim olması ve bu da insanın dikkatini çekiyor. Bu sefer ki konularda cezbediciydi özellikle Uzay-zaman hakkında ne biliyoruz? Bakteriler ve beyin , Otizm ve beyin konularını çok severek okudum. Tabii siz hangi konuları severdiniz onu bilemem kendinize iyi bakın arkadaşlar seviliyorsunuz.
Popüler Science Türkiye - Sayı 132
Popüler Science Türkiye - Sayı 132Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202330 okunma
Reklam
772 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Bilgiyle Sohbet
Celal Şengör
Celal Şengör
hocanın kitapları bana akıcı gelmiştir hep, kitabı okurken adeta gözümün önüne Sn.
Fatih Altaylı
Fatih Altaylı
ile teke tek bilim programı gelir. Kitap oldukça bilgi veren güzel bir eser, elbette ki, sayfa sayısı epeyi var 772 sayfa Bazen insanı yoruyor, fakat sayfalarda ilerledikçe bir çok ilginç bilgiye erişim sağlıyorsunuz. Sn.
Celal Şengör
Celal Şengör
'ün kitapta ki, verileri edinmiş olduğu kaynakçalara da genişce bir yer vermektedir. Prof. Şengör'ün yirmi yılı aşkın süreyle çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanan yazıları ve farklı platformlarda yaptığı konuşmalarının metinleri kitapta bir araya getirilmiştir. Prof. Şengör bilimsel birikimini elbette yine başta bilim olmak üzere eğitim, tarih, arkeoloji, coğrafya, edebiyat, toplum ve kültür gibi pek çok alanda okurlarla paylaşıyor. Okumaktan haz aldığım bir kitap oldu.
Bilgiyle Sohbet
Bilgiyle SohbetCelal Şengör · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2021856 okunma