Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
400 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
“Gerçekten Cehaletimiz Pek Büyük”
*İslâm, kâinatla insan arasında sağlam bir dostluk bağı kurar.* •Bu eser; ruhun maneviyattan koparılarak iyileşemeyeceğini, insanlığın fıtrattan uzaklaştıkça duygusal anlamda kendisini tatmin edemeyecek yollara başvurduğunu ispat gayesiyle yazılmış. •En etkileyici yanı; ruhsal sıkıntıları anlatırken ayetlerle desteklemesi oldu. Bilimin Batı’ da ilerleyip Kur’anın baş konularını müslümanlardan daha çok araştırarak geliştirmesi sonucunda; birçok kavramın ‘özünü yitirerek’ bize geri dönüşünü ne yazık ki sadece izliyoruz. •Muhammed Kutubun deyimiyle “Bilinmelidir ki Kurân-ı Kerîm psikolojik, bilimsel, düşünsel bir teoriler kitabı değildir. Ancak Kurân bütün bu teorileri meydana getirecek ve ortaya serecek derecede yeterli ve mükemmel prensipleri ihtiva eder. “ • Ayrıca Muhammed Kutub’a göre Freud; irade ve seçim gücüyle donatılmış yüceliklerle dolu insan ruhunu ‘cinsellik ve açlık’ kavramlarının ortasına sıkıştırmıştır. Kitabın büyük çoğunluğunda Freuda ve ayrıca Materyalistlere eleştirileri görebiliyoruz. •İnsan fıtratına dair yaptığı tespitler manidar. Bu tespitlerden birisi şöyle; “Bazı kimselerde hayal aynen ilk zamanlardaki gibi canlı, hareketli ve yaratıcı güce sahip olarak kalır. Biz bunlara sanatkârlar diyoruz. Diğer kimseler ise, hayal deryaları kurumuş olduğundan; sanat üreterek değil, üretilen sanat eserleriyle avunarak geriye kalan güçlerini tatmin etmeye çalışırlar. “ ~ Kitaba dair en büyük eleştirim; bilimsel dilden uzak ve sadece muhafazakarlara hitap edebilecek bir dille ortaya konmasıdır. Bu cümleler; herhangi bir inanca sahip olmayan insanlarla da buluşabilmeliydi...
İnsan Psikolojisi Üzerine Etütler
İnsan Psikolojisi Üzerine EtütlerMuhammed Kutub · İşaret Yayınları · 201973 okunma
Reklam
Muazzam bir bakış açısı
Terapiye yönelik bazı Batılı yaklaşımların aksine, benim amacım danışanı olmak istediği yere götürmek değildir, çünkü bu onların kendileri için en iyi olanı istemeleri kadar önemli değildir. Kur'an'da şöyle yazar: "Hakkınızda hayırlı olduğu halde bir şey- den hoşlanmamış olabilirsiniz. Sizin için kötü olduğu halde bir şeyden hoşlanmış da olabilirsiniz. Yalnız Allah bilir, siz bilmez- siniz." (2:216). Islami açıdan bakıldığında, "Allah plan yapanların en hayırlısıdır." (8:30) ve bizim için neyin en iyi olduğunu bilen O'dur
Benim açımdan manevi ve psikolojik çalışma birbiriyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. İslam'ı bir psikoloji olarak görüyorum ve psikolojinin (psikenin/ruhun incelenmesi) tamamen İslam gelenekleriyle gerçekleştirilebileceğine inanıyorum
Tanrı'ya inanıp inanmadığıma konusunda cevap olarak Carl Jung'un (1977) şu sözlerini alıntılamayı seviyordum: "İnanmıyorum, biliyorum" (s. 429). Tanrı'nın varlığı bana göre aşikardı ve bu hayattaki göre- vimizin Tanrı'ya daha yakın olmak olduğuna inanıyordum, bu da kendini gerçekleştirmenin aslında ne olduğunu gösteriyordu: Tanrı'nın bilincinde olmak. Esasen, psikoloji ile olan ilişkim ma- nevi yolculuğumla donatılmıştı.
Gerçeği görüşümüz yaşam alanında kullandığımız bir harita gibidir. Eğer harita gerçek ve doğruysa genellikle nerede olduğumuzu biliriz ve eğer nereye gideceğimize karar vermişsek, genellikle oraya nasıl ulaşacağımızı biliriz. Eğer harita sahte ve yanlışsa, genellikle kayboluruz.
Reklam
Nöro-Teoloji
Nöroloji alanında yapılan bazı son dönem çalışmaları da dini yaşantılar esnasında sinir sistemi ve beyinde ortaya çıkan değişiklikler üzerinde odaklanmış ve dinî tecrübeler esnasında özellikle beynin belli bölgelerinde enerji değişimleri ve farklılaşmalar tespit etmiştir. Nöroloji ile teolojinin çakıştığı bu yeni çalışma alanı nörö-teoloji olarak isimlendirilmiş ve yapılan çalışmalarda insan beyninde doğuştan var olduğu öngörülen Tanrı noktasının beynin şakak loblarındaki sinir bağlantıları arasında olduğu ileri sürülmüştür. Bu çalışmalarda bilgi- sayarlı görüntüleme yöntemleriyle bireyin dinî ve manevi konularla lgilendiği zaman ilgili sinir alanlarının aydınlandığı tespit edilmiştir.
Din Psikolojisinin Kullanım Alanları
Din psikolojisi verileri, ilk olarak ailede başlayan dinî gelişimin seyri ve bu sürecin uygun bir şekilde yönlendirilmesi açısından önem- lidir. Zira dinî duyarlılıkları yüksek olsa da dinî bilgi ve eğitsel for- masyonları düşük olan insanların dinî gelişim konusunda bilgi sahibi olmamaları, nerede ne zaman ve nasıl davranacakları konusunda belir- sizlikler yaşamalarına neden olmaktadır. Bu durumda çocukların te- mel eğitmeni televizyon, internet veya sokak olmaktadır. Alile büyük- lerinin iyi niyetli ancak yanlış dinî yönlendirmeleri, önemli dinsel soğukluklara neden olabilmektedir.
Din Psikolojisi
Modern bilimin ve psikoloji disiplininin gelişmesini besleyen düşünce, tabiatüstü öncülün varlığını sürdürmesi için uygun bir ortam oluşturmamış, modern bilimin özel keşifleri, dinin kozmolojik iddialarının ayağını kaydırmaya başlamıştır. Bu süreç, psikoloji isminin muhtevasında bulunan "ruh"tan giderek uzaklaşmasını ve rotasını gözlemlenebilen insan davranışlarına çevirmesiyle sonuçlanmıştır.
Çok derin psikotik korkuları yenebilmek, psikozun üstesinden gelebilmek modern uygulamaların harcı değil... Zikrin, namazın, duanın; modern tıbbın hiçbir şekilde nüfuz edemeyeceği mucizevî şifa etkileri olduğunu anladım.
Reklam
Düşündükçe ortaya çıkacak
Putlar yalnızca taştan ve ağaçtan yapılmaz. Sözcükler put haline getirilebilir, makineler put haline getirilebilir, önderler, devlet, iktidar ve siyasal gruplar da put haline getirilebilir, öyle ki Tanrı bile put haline getirilebilir."
"Asıl özgürlük insanın kendi arzularına hayır diyebilmesidir. Başkalarının arzu ve dürtülerine hayır demek gerçek özgürlük değildir."
Nevzat Tarhan
Nevzat Tarhan
"Narsizm kişide körlük geliştirir, kişi kendi hatalarını görmez. Narsist kişiler başklarını değersizleştirerek kendilerini ön plana çıkarırlar."
Nevzat Tarhan
Nevzat Tarhan
"Akıllı bir insan sınırlı bir hayatta, sınırsız bir hayata yatırım yapmaya çalışır."
Nevzat Tarhan
Nevzat Tarhan
61 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.