Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Düşmanı affetmek , dostu affetmekten daha kolaydır.
Sayfa 7 - Yedieren YayınlarıKitabı okudu
Geçmişteki acılarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir.
Sayfa 5 - Yedieren YayınlarıKitabı okudu
Reklam
83 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Chess
satranç oyununun sınırlarını aşan bir insanlık hikayesi. İki dünya şampiyonu oyuncu arasındaki rekabet, sadece tahtada değil, aynı zamanda insan zihninin derinliklerinde de cereyan ediyor. Kısa olmasına rağmen, derin düşündürücü ve sürükleyici bir okuma deneyimi sunuyor."
Satranç
SatrançStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020238bin okunma
Marie Rogêt'in Gizemi
"İki vaka arasındaki en ufak farklılığın bile olayların seyrini değiştireceği, matematiksel bir işlemin başında yapılan basit bir hatanın katlanarak sonuçta artması gibi yanlış çıkarımlara yol açacağı bilinmelidir. Ayrıca sözünü ettiğim olasılık hesabına göre benzerliğin devam etme şansı zaten bulunmamaktadır, çünkü bu benzerlik uzun bir süre kusursuzca devam etmiştir. Matematikçi olmayanlara çekici, olanlara ise makul gelen tuhaf bir teoridir. Sözgelimi, sıradan birine zarla iki kez üst üste düşeş atan birinin üçüncü kez bunu yapamayacağını açıklamak güçtür. Mantık bu olasılığı asla kabul etmez. Daha önce atılmış bir zarin bir sonrakinde ne derece etkili olabileceğini göremez. Zarın tekrar düşeş gelme olasılığı diğerleriyle aynıymış gibi görünür. Ama bu o kadar açıktır ki aksini dile getirdiğinizde karşınızdaki kişi sizi gülümseyerek küçümser. Bahsettigim yalnılgıyı burada açıklama şansım yok; felsefeciler de böyle bir açıklamaya gereksinim duymazlar. Kısaca bilinmeli ki, bu yanılgı, hakikati ayrıntılarda arama eğiliminin bitmeyen bir yanılgı zincirini oluşturmasından ileri gelir."
Sayfa 257Kitabı okudu
Marie Rogêt'in Gizemi
"Kelimelerin yetmediği durumlar vardır, bu yüzden kelimelerin ardını görmemiz gerekir."
Sayfa 233Kitabı okudu
Marie Rogêt'in Gizemi
"Gazetelerin nihai hedefinin gerçeğe ulaşmak yerine sansayon yaratmak olduğunu biliriz. Yalnızca sansasyon yaratma kapasitesinden ötürü gerçeğe ulaşmayı amaçlarlar. Sağlam temellere yaslanan basit fikirler kimsenin ilgisini çekmez. İnsanlar dokunaklı ikilemlere bayılırlar. Mantık ve edebiyat alanında da durum farklı değildir. İkisinde de en alt seviyedeki yeterlilik cazibe noktası haline gelir."
Sayfa 232Kitabı okudu
Reklam
Marie Rogêt'in Gizemi
"Çok sayıda fikrin ortaya atılabilirliği ve hepsinin gerçeğe olan yakınlığı gizemin sadece zor olduğunu ispatlar. Daha önce de bahsettiğim üzere, gerçeğe ancak alelade düşünmekten vazgeçerek ulaşılabilir ve temel soru 'Ne oldu?' değil 'Daha önce olmayan ne oldu?' olmalıdır."
Sayfa 231Kitabı okudu
Marie Rogêt'in Gizemi
"En ölçülü düşünürler bile kimi zaman belirgin olmasa da doğaüstü olaylara karşı inanç geliştirebilirler, çünkü bu inanca neden olan tesadüfler o kadar akıl almazdır ki akıl bunların yalnızca tesadüf olduğunu kabul etmekte zorlanır."
Sayfa 219Kitabı okudu
Morgue Sokağı Cinayetleri
"Tesadüfler, olasılıklar üzerine kafa yormayan bilgeler için büyük engeller oluşturur."
Sayfa 210Kitabı okudu
Morgue Sokağı Cinayetleri
"Dairenin darmadağınık hali, tepetaklak bacaya sıkıştırılan ceset, Madam'ın parçalanmış bedeni, şu ana dek sözünü ettiğim ve etmeye henüz gerek duymadığım birtakım hususlarla birleşince hükümet memurlarının övündüğü pratik zekâları işe yaramadı. Sıra dışı olanla karmaşık olanı ayırt edemediler. Ama zihin ancak sıra dışılıkta kendine yol bulur. Bizimkine benzer araştırmalarda vakanın kendisi değil, vakayı diğerlerinden ayıran özelliği üzerinde durulmalıdır "
Sayfa 204Kitabı okudu
221 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.