Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Arı bal yapar, fakat balı izah edemez.
Sayfa 471 - Büyük Doğu YayınlarıKitabı okudu
Şiiri herkes yazabilir de kim okuyacak sorusu, hayati sorulardan biri. Bir sanat eserinin muhatabının olmaması demek aslında onun olmaması demektir. Şiirlerimizi bu insanların okumasını beklemek de sanırım bizim en büyük trajedilerimizden.
Sayfa 124 - KetebeKitabı okudu
Reklam
Şiirin kurgu olmasından kast ettiğim şey, "şiir kişilerinin" şair kişi ile ayrı boyutta varolduklarıdır. Bu ayrım bazı şairler tarafından kasıtlı bir şekilde vurgulanırken, bazılarında şiir, "gündelik gerçeklik" düzleminde ele alınıyor. Ben birincisini ustaca ikincisini ise acemice bir tavır olarak görüyorum. Burada bir mesafeden bahsetmeliyiz. Yazarın kahramanı ile olan mesafesi. Bu mesafe, şiirde kendisini "ben tasarımlarında" gösterir. "Ben İsmet Özel şair kırk yaşında" dizesi ile başlayan şiir, bu tasarımın en iyi izleneceği şiirlerden biridir.
Sayfa 111 - KetebeKitabı okudu
"insan savaşır sonuna kadar yine de kılıç meleğin elindedir"¹
Sayfa 117 - Ketebe / ¹Ahmet MuratKitabı okudu
"... iğrenç kılan, kirlilik ya da hastalık değil, bir kimliği, bir sistemi, bir düzeni rahatsız edendir. İğrenç, sınırlara, konumlara ve kurallara saygı göstermeyen bir şeydir." Julia Kristeva
Sayfa 69 - Ketebe / iğrenç şiirKitabı okudu
"Eşyayı ve insanı kavramış Usta hırsızlar arasındayız"¹
Sayfa 31 - Ketebe / ¹Ergin GünçeKitabı okudu
Reklam
"kim diyebilir bana, bir üsküdar baştan aşağı ermeni semtidir, 1915'ten önce hiçbir kitap yazar mı bunu ermeniden bir dostun olunca, dinlersin tabi hayatı düz okurken anlayamayacağın tüm çıplak gerçekleri"¹
Sayfa 45 - Ketebe / ¹Mehmet Müfit, Her şey dün gibiydiKitabı okudu
Karakoç'un Alınyazısı Saati kitabında, insanlığın işlediği suçlardan bahsedilir. Bu, Jaspers'ın tanımladığı metafizik suçtur. Jaspers şöyle der: "İnsanoğlunun bir üyesi olarak insanları, dünyadaki her haksızlık ve her adaletsizlikten, bilhassa kendi zamanında ya da bilgisi dâhilinde işlenmiş suçlardan müştereken sorumlu kılan bir dayanışma duygusu vardır."
Sayfa 29 - KetebeKitabı okudu
Suç şiirleri, şiddet içerir. Tasvirdense hareketi, durağanlıktansa eyleme geçişi, kabullenmektense isyanı, anlaşmaktansa çatışmayı, kabullenmektense reddetmeyi tercih eder. Suç şiirleri, suçu anlayabilen, hisseden şairlerin yazabildikleri bir beceridir. Türk Şiir Tarihi, suç işleyenlerin tarihidir.
Sayfa 18 - KetebeKitabı okudu
Sistem sürekli yasa koyar. Şair sürekli yıkar. Yerine yenisini koyma arzusundan ziyade cezbedici olan yıkma arzudur. Yasa sus der, şair susmaması gerektiğini söyler. Yasa, sus yoksa cezaevine gideceksin, der. Şair, ölsem de susmayacağım, der. Şair sınırları sorgular. Karşılığında bir şey elde edemeyeceğini bilse de ona yeterli olan şey, adalet arayışı içerisinde olmak, dürüst bir iz bırakabilmek, haksızlığı gördüğü zaman nerede olması gerektiğini bilmek, varoluşunu anlamlı hale getirmek gibi yüksek değerlerdir.
Sayfa 17 - KetebeKitabı okudu
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.