Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
İnsanın en kutsal En kıymetli varlığı inancıdır. İnancını kaybeden, Kendini kaybeder. İnancını kaybeden, Yolunu kaybeder. İnancından güvenir Ve güvenle gerçeğini inşa eder. Peki sen inanıyor musun? Sen kendine inanıyor musun?
Sonra sustum, bir asır sustum. Dinlemek için sustum.
Sayfa 145Kitabı okudu
Reklam
Bu bilmeler, beni belki de çok yabancısı olduğum, bir yeni doğuma çıkarıyor. Nefesim yoldaşım, Suskun dünya ise kılıç gibi.
Eğer bir yerlerde halının altına süpürülmüş yaralar varsa, aydınlık söz konusu bile olamaz.
Sayfa 129Kitabı okudu
Karanlığın en derinine gir, orada ışığın köklerini bulacaksın.
Sayfa 128Kitabı okudu
Belki de bazı şeyler hemen olmuyor, olamıyor. Emin ol hayatına şu anda giren her şey senin için en iyi olandır. Sen ne olursa olsun hareket etmeye devam etmelisin. Her yeni gün sabah uyanıp o günün işi neyse o işi yap.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
Sibirya şamanlarının söylentilerinde en güçlü şamanın kadın olduğunu görmekteyiz. Ayrıca geleneksel Türk şamanlık literatüründe de, Altaylı ve Yakut şamanları ile yaptığımız görüşmelerde de kadın şamanların, bütün hallerde erkek şamanlardan güçlü olduğu vurgulanmakta, hem tedavi hem ritüel bağlamında kadın şamanların özel bir yeri olduğu söylenmektedir.
Sayfa 52 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
Bazen bir seans, gün batımından doğumuna kadar, bütün bir gece sürerdi. Ama birkaç saat çok kuvvetli bir uyarılma halinde olurdu. Şamanın, seans esnasındaki olağanüstü dayanıklılığını vurgulamak gerekir. Oldukça ihtiyar bir şaman bile, esrime halindeyken olağanüstü bedensel gayret ve güç toplama yeteneğine sahiptir.
Şamanlar düzensiz bir zihne sahip, nevropat kişilerdi. V. M. Mikhaikovskii (1892) bu görüşe katılmaz. N. N. Kharuzin ise 1905’te “gerçek şamanları… Her şeyden önce sinir bozuklukları belirli bir yönde gelişen nevropatik kişiler” olarak tanımlar. V. G. Bogoraz, tanış olduğu şamanlarının “ bir çoğunun neredeyse isterik ve bazılarınısa kelimenin tam anlamıyla yarı deli” olduğunu söyler. Bogoraz, 1910’da “Şamanizm, sinirsel olarak dengesiz kişileri seçimi ile oluşturulan bir din biçimidir” diyordu.
Şamanın zanaatı, çok sayıda beceri ile beraber kuvvetli bir sağlıkla gerektiriyordu. Eskimolar yalnızca sağlıklı kişileri Şaman olarak kabul ederdi. Nenets şamanlarından güçlü bir bünyeye sahip olması bekleniyordu. Ve eski Saamiler arasındaysa yalnızca hem bedensel hem de zihinsel sağlığı doruklarında ki bir kişi Şaman olabilirdi. Elli yaşından büyük bir adam, bilhassa dişlerini kaybetmiş biri, ruhların hizmetkârı olamazdı.
228 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.