ş

Şuur

2 üye
Takip
AUTOCRİTİQUE... (Nefs Muhasebesi)
Varlığımızın bizzat kendi üzerine kapanması, hem şuurlanması, hem de "ben" diyebilmesi için zarurîdir. İnsan yüksek bir idrâk seviyesinde yaratılmıştır; yâni, o kendi idrâkini de idrâk edebilmekte ve kendi üzerine kapanarak kendini gözleyebilmekte, "nefs muhasebesi, (autocritique) yapabilmektedir..
Sayfa 176 - V. Bölüm. SONUÇ, Burak YayıneviKitabı okudu
GAYESİZLİK GAYESİ...
- "(...)Âlemde her varlık, kendi derecesinde ve ifâdesi kendi varlık zâtında "neyse o" olarak ve türünün bizim mânâlandırdığımız kanunlar çerçevesindeki sebep-sonuç ilişkisinde yaşarken, kendini ifâde edici olmak ve memuriyetini bulmak yalnız insana mahsus bir iş. Varlık sebebim ne? Gayem ne? Nasıl davranmalıyım? Bütün bunları bana sorduran ne? Bir adam çıkıp da dese ki, "benim hiçbir gayem yok!" bu da onun şuurunun ona buldurduğu gayedir; gayesizlik gayesine göre yaşıyor!"
Sayfa 69 - 70 2.Levha -Felsefenin Manzarası ve Hayatın Hakikati-, Hayatın Hakikati, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
FERT ŞUURU ve "GÖRÜNÜŞ"LER...
- "(...)İnsanın atasını hayvana bağlamak... Şuurun doğuşunu maddeye irca etmek... İnsanlığın tekâmülünü ve insan iradesinin rolünü tarihî bir zorunluluk hükmüne bağlamak ve içtimâî değişimde ferdî iradenin rolünü inkâr etmek. Cemiyetin, insanın "öz keyfiyet"ini doğurduğunu söylemek ve insanı cemiyet tekâmülü sonucu olarak karşılamak... Evet; daha neler ve neler, hep fert şuurunun mevzular etrafındaki "görünüş"ünü temsil ediyor..."
Sayfa 73 - 2.Levha -Felsefenin Manzarası ve Hayatın Hakikati-, Hayatın Hakikati, İBDA YayınlarıKitabı okudu
ŞUUR ve İÇGÜDÜ...
- "(...)Tıpkı "şuur"un ne olduğu bilinmezken, "şuuraltı"nın evin birinci katı-ikinci katı gibi anlaşılması ve neredeyse "şuur"un kendisinin izâha muhtaç oluşunun unutulup, "şuuraltı"nın insan "ben"indeki her sırrı deşifre edici "anahtar kelime" şeklinde kullanılıyor olması gibi... "İçgüdü" içinde aynı şey: Bu izâh, izâh edememenin izâhı olarak, hayvan davranışlarının insan şuurundaki "görüntü" sünün izâhıdır, hayvanın kendi izâhı değil!..
Sayfa 69 - 2.Levha -Felsefenin Manzarası ve Hayatın Hakikati-, Hayatın Hakikati, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Ruh dinamik bir olgudur; kimi bilinçli kimi bilinçsiz ve birbiriyle ahenk içerisinde olan birtakım ruhsal kuvvetler birbirlerine karşı harekete geçer.
Dedi ki: –Bazı anlar bana öyle geliyordu ki,etrafımdaki insanlar,şahsî hayat şuurumu daha fazla arttırmak için yaşıyorlardı.
Reklam
36 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.