Daha büyük boşluklar bırakmak, yavaşlamak ve şerit değiştirmemek tamamen özgeci davranışlardır. Bu bir tür mahkum ikilemidir: eğer hepimiz bunları yaparsak trafik akışı hepimiz için daha hızlı hale gelir. Öte yandan, eğer bencilce davranırsanız trafik yavaşlar ve artık sıkışmış olan trafikte diğer insanlardan ne kadar hızlı gitseniz de, herkesin fedakar davrandığı zaman olabilecek hızda gitmeniz mümkün olmayacaktır.
Trafik sıkışmasında aracın hızının her zaman saatte 20 kilometre olması, trafiğin esas nedeninin insan biyolojisi olduğu anlamına gelir. En nihayetinde hayali trafik sıkışıklığının nedeni, insanın tepki sürelerine, algılama yeteneğine ve psikolojisine bağlıdır. Kullandığınız araçla veya gittiğiniz yerle bir ilgisi yoktur.
Trafik sıkışıklığı yalnızca matematiksel değil, aynı zamanda ekonomik bir sorundur. Kapitalist ekonomi, ücretli sisteme geçmezseniz ve paralı yolları uygulamaya koymazsanız trafiğin kaçınılmaz olduğunu ima eder.
“Görünürde bunca önemsiz bu gecikmenin, şehirde mevcut binlerce trafik lambasının sayısıyla çarpıldığında ve bu lambaların her birindeki üç ayrı renkteki ışığın art arda değişimi hesaba katıldığında, trafikteki sıkışıklığın ya da yaygın deyimle trafik tıkanıklığının en önemli nedenlerinden biri olduğunu iddia edenler vardı.”
Bayramlar Bayram olsun. Dönüşleri hüzne dönmesin.
Belki tatil belki memleket için yollara düşeceğiz şu günlerde...
Kazalar olmaması için 1 saat geç olsun ne olacak ki.
Hatalı sollama , Sağlayarak geçişler, emniyet kemeri takmamak, Hız denemesi ayna kontrolü yapmamak alt üst geçit girişlerine düzensiz hızla girmek gibi hatalara karşı ve uykusuzluk odaklanma gibi sorunlarla yola çıkmaya karşı
Ne olur dikkat edelim.
Konya Beyşehir de 5kisi hayatını kaybetti ve toprağa verildi, kazayı yeni duydum arkadaşımdan çok üzüldüm. Tanımıyorum ama elimden birsey gelmiyor, çaresizliği yaşıyor insan.sadece böyle paylaşım yapmak belki hepimize yardımcı olur...
Gereksiz risk almayın.
Allah sağlık mutluluk versin yardımcınız olsun.