Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
İnsanlık tarihinin savaşlarla yoğrulup şekillendiği bir gerçek. Hâliyle bin yıllar içerisinde, ne kadar uyulup ne kadar uyulmadığı bahs-i âhar olsa da harplerin de kendine göre bir usulü, üslubu, kaidesi olmuş elbet. Bu ahvali, İslâm'dan önce ve İslâm'dan sonra diye ikiye ayıralım isterseniz.
Yedikıtadan...
Ademoğlu, babası Hazret-i Adem'den beri kendisiyle, hayatla yahut düşmanıyla mücadele hâlinde. Nitekim Habil ve Kabil'in kıssası, üçünü de içine alıyor. Kabil'in Habil'i öldürmesinde; Allah'ın emrine itaatsizlik, haksızlık, haset, kin, dünya nimetlerine zafiyet, fesat, tamahkarlık, cimrilik vb. kötü sıfatların hepsi var neredeyse.
Reklam
Sahipsiz Kıta Antarktika
Yedi kıtalı dünyanın en sahipsizi o. Daha doğrusu üzerindeki hak iddialarının gölgesinde, herkesin kıtası ama hiç kimsenin sahip olamadığı kara parçası. İçindeki birçok bilinmezle keşfedilmeyi bekleyen garip bir kıta Antarktika…
Yedikıta Dergisi - Sayı 187 (Mart 24)
Yedikıta Dergisi - Sayı 187 (Mart 24)
...“Lâtife, lâtif gerek” sözünün müşahhas misali Nasreddin Hoca’yı, “komik-i şehîr” olarak değil de “ehl-i hikmet, ehl-i nükte ve ehl-i tasavvuf ” olarak görmek daha evlâ olsa gerek. Zira bu gözle bakarsak, hangi fıkra ona ait hangisi değil, ayırt etmek kolaylaşacaktır. İstifadeli okumalar diler, bu vesileyle Miraç ve Berât Kandili’nizi tebrik ederiz.
BITKILER NE ZAMAN DİKİLİR, AĞAÇLAR NE ZAMAN BUDANIR?
Ay, Dünya'nın uydusu olması hasebiyle günlük hayatımızda birçok şeyi etkiler. Çekim kuvveti sebebiyle akla gelen ilk etkisi medcezir hadisesidir. Bununla birlikte çiftçiler için de çok önemli bir veri kaynağıdır.
Mart Dokuzu ve Nevruz
21 Mart, baharın başlangıcıdır. 20 Haziran'a kadar devam edecek olan 92 günlük bahar faslı da böylece başlamış olur. Kimi ağaçlar çiçeklenmiş kimisi de yeşil elbiselerini giymiştir bile. Ancak bir çiçek açmakla tam bahar gelmediği gibi hâlâ sürpriz soğuklar bizleri beklemektedir.
Reklam
Kocakarı Soğukları
Berdülacuz soğukları, halk arasında Kocakarı Soğukları olarak bilinir. Arapça olan ifadenin manası da böyledir. Mart ayındaki şiddetli soğuk günlerinden birisidir. Havalar sürekli kapalı ve soğuktur. 11 Mart ile 17 Mart arasında yaşanır. Bu soğuk günlerle alakalı şöyle bir hikâye anlatılır: Bir berdülacuz günü, Koca Râgıb Paşa, Kapalıçarşı'da yürüyormuş. Önde yürüyen Şaire Fitnat Hanım'ı da fark etmiş ve ona bir latife yapmak istemiş. Sonuçta büyük bir devlet adamı olduğu kadar büyük de bir edip. Fitnat Hanım'a şöyle demiş: "Bu kocakarı da ortalığı dondurdu." Fitnat Hanım altta kalır mı? Kocakarı fırtınasından sonra gelen öküz fırtınasını (sitte-i sevr) ima ederek cevabı vermiş: "Arkasından da öküz geliyor." 12 Mart tarihinde Husum (düşmanlar) fırtınası adı verilen sert ve yıkıcı bir firtina eser. 17 Mart'tan itibaren kırlangıçlar gelmeye başlar. 20 Mart tarihinde Güneş'in koç burcuna girmesiyle birlikte hamsin de nihayete erer ve kış faslı da bitmiş olur.
Leylek Kışı
28 Şubat'tan sonra göçmen kuşlar, memleketimize gelmeye başlar. Bu, havaların ısınacağının bir işarettir. Ancak yoğun kar yağışları da görülebilir. Bu dönemde yağan kara, birçok yerde leylek kışı adı verilir.
Halk takvimi, eski tarihlerden günümüze kadar kullanılan, hâlâ kullanılmaya devam edilen kadim takvimdir. . .
Reklam
Hata Üstüne Hata...
Cengiz Han, Sultan Muhammed'e sulhu bozduğu için, eğer bu işte dahli var ise tazminat ödemesi gerektiğini eğer yok ise İnalcuk'un cezasını vermek üzere kendisine teslim edilmesini istedi. Sultan Muhammed Harezmşah, bu istekleri dinlemek şöyle dursun, Cengiz'in yolladığı elçilerden birini öldürtmüş, diğer iki elçinin de sakallarını yoldurtarak geri göndertmişti.
Cengi̇z Han'ın "Doğan Güneş Padi̇şahı" ve Muhammed Harezmşah'ın "Batan Güneş Padi̇şahı" olarak anılması, i̇ki Hükümdarın güç ve kudreti̇ni̇ temsi̇l etmekteydi̇...
87 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.