Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hiç bir değişiklik yok.
İbn Teymiyye'nin yaşadığı asırda tasavvuf denilince fena, sekr, cezbe, vecd, vahdet-i vücut, sema, hırka, silsile, tarikat merasimi, tek­ ke adabı ve usulü, türbe ve yatır ziyareti, ermişlerden medet umma, evliyayı Allah katında şefaatçi ve aracı kılma, gayba erenler v.s. gibi hususlar anlaşılıyordu."' İbn Teymiyye "İslam'ın ilk şeklinde yok" diyerek bunları reddeder. Buna karşılık Kur'an ve hadislerde çokça geçen velayet, kulluk, takva, rıza, tevekkül, ihsan, sıdk, salah, muhab­ bet ve ihlas gibi terimlere ağırlık verir. Allah ve resulü ile olmak, on­ları sevmek ve onlar tarafından sevilmek İbn Teymiyye'de tasavvufun alternatifini oluşturur.^
Bizim medeniyetimizde âlim; kalbi, aklı ve dili müttefik olandır
Bir İlmi Geleneğin İnşa Süreci Nasıl Geçer, Nelerle Karşılaşır İlim İnsanı? İlim şehrinin kapısı olan Hz. Ali Efendimiz, “Cahilin kalbi ağzında, âlimin ağzı kalbindedir” buyurmuşlar. Bizim medeniyetimizde âlim; kalbi, aklı ve dili müttefik olandır. Nazarında basiret, aklında feraset, lisanında hikmet, ef’alinde kulluk ve ibadet vardır. Bizim medeniyetimizde İbn Sina ve Gazali, İbn Arabi ve Fahreddin Razi, İbn Haldun ve İbn Teymiyye, uykusuz gecelerin bereket ve ihlasında ortaktır. dunya bizim.com
Reklam
Allah'tan başkasına kul olmayan kimsenin kibri olmaz. Çünkü, yalnız Allah'a kul olmanın gücü buna engeldir. Hıristiyana şirk, Yahudiye ise kibir galip gelmiştir.
İnsan ya Allah'a kul olur, sadece O'na boyun eğer, yahut da bu dünyanın varlıklarına kul olur, şeytanlar kölelik zincirini boynuna geçirir. Kalbini şeytanlar istila eder. Bu iki şıktan dışarı çıkmaya gücü yoktur insanın.
Allah'a yemin ederim ki, bir kimsenin kalbini Allah'a bağlamaması halinde, kurtuluşu yoktur.
Zira Allâh, kulunu îmân ve takvası nispetinde sever...
Sayfa 66 - Pınar Yayınları
Reklam
Allah'a kul olmayan, mutlaka ondan başkasına kul olur...
Sayfa 74 - Pınar Yayınları
Dua, ister ibadet duası olsun, ister ihtiyaç ve yardım dileme duası olsun sadece Allah'a yapılır. Nitekim Allah-u Teâlâ şöyle buyurmaktadır : "Şüphesiz mescidler, (yalnızca) Allah'a aittir. Öyleyse, Allah ile beraber başka hiç bir şeye (ve kimseye) kulluk etmeyin (dua etmeyin, tapmayın)". (Cin/18)
: «Şeriat taat ve masiyettir. Hakikatsa taatsız masiyettir. Gerçekte ise ne taat vardır ne de masiyet...>>
Sayfa 131 - İhyaKitabı okudu
biriniz bir şeyden umudunu kestiği zaman, ondan kurtulmuş olur.
Sayfa 74 - İhyaKitabı okudu
Reklam
Kalbler; - Ancak O'na kulluk (ibadet) etmeleri sayesinde başka bir mâbuda ihtiyaç duymaz. - Yalnızca O'ndan yardım isteyerek de, başkalarına boyun eğme zilletinden kurtulur. Eğer kul bu halde değilse, zavallı bir günahkârdır. Bu halden ancak Rabbine itâatte bulunarak kurtulabilir. İşte insanın hali budur. Muhtaç ve yoksundur, ama yine de yazık edip durmadan hatâ işler. Bu yüzden her zaman için Rabbine muhtaç olmaktan kaçınamaz. Bol bol bağışlarını serecek olan O'dur. Kulun da istiğfar etmesi lâzım.
Bir kimse bu gerçeği bilmezse, ona iyice anlatılır, apaçık izah edilir. Buna rağmen hala eski itikadında devam ederse, kendisi mürted kabul edilerek öldürülür
Sayfa 54 - İhyaKitabı okudu
Bir erkeğin, öfke anında karısına «sen boşsun>> diyerek boşayamayacağını söylemiştir. Öfke ile söylenen sözden sorumlu tutmamıştır kişiyi. Çünkü demiştir, «Öfke anında verilmiş her türlü karar sakattır.
Sayfa 17 - İhyaKitabı okudu
Artık kim Allah'a şirk koşmadan kulluk ederse Allah ondan hoşnut olur ve mükâfatlandırır. Kula, Rabbinin muradına uyarak, sevdiği nimetler gelir. Satıcı ve müşteri gibi. Satıcının müşteriden, istediği paradır. Bunun gereği malı teslim isteğidir. Müşteri de malı ister. Bunun gereği ise parayı ödeme iradesidir. (Allah kulluk istiyor. Çünkü cennetini kullarına satmayı murâd etmiştir. Kul cenneti ister. O halde sâlih amellerin isteklisi olmalıdır. Tevbe 111 de, "Allah, mü'minlerden canlarını ve mallarını, karşılığı cennet olmak üzere satın almıştır," buyurulur).
243 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.