Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Arapça Öğrenmenin Gereksizliği
Hoca efendi, memleket harp ediyor, bağımsızlığını ve varlığını kurtarmaya çalışıyor. Böyle önemli zamanlarda, Arap dili ile vakit geçirmek, bu gürbüz Türk çocuklarını cepheden alıkoyarak, bu karanlık odalara tıkmak günahtır. Bir dil, bu türlü karanlık odalar içinde öğrenilmez. Dil öğrenmek daha çok bir ortam meselesidir. Akşehir, bir anadolu, bir Türk kasabasıdır. Burada Arapca konuşan kimse yoktur. Onun için, burada öğrenmeye lüzum da yoktur. Çünkü bugün Arapça, artık bilim ve fen dili değildir. Bir memlekette Arapça bilen uzmanlar yetiştirmek, memleket ihtiyacı için yeterlidir. Eğer amaç böyle bir dil uzmanı yetiştirmekse iki tane genç, öğrenim için Mısır'a gönderilir. Cami-ül ezher midir nedir, orada birkaç sene öğrenim yaptırılır, ortam da Arapça olduğu için, bu gençler, Arap dilini bu şekilde kolayca ve daha düzenli olarak öğrenmiş olurlar. Memlekete, yabancı bir dil uzmanı olarak gelirler.
Sayfa 36
Din ve Laiklik
Büyük dinimiz çalışmayanın insanlıkla hiçbir alakası olmadığını bildiriyor. Bazı kimseler asri olmayı kafir olmak sayıyorlar. Asıl küfür onların bu zannıdır. Bu yanlış tefsiri yapanların maksadı İslamların kafirlere esir olmasını istemek değil de nedir? -1924
Sayfa 151Kitabı okudu
Reklam
Prof. Dr. İsmet Giritli
Çağdaşlaşma ideolojisinin bir diğer niteliği laiklik ilkesini benimsemesidir. Çünkü "dini fanatizm" her türlü modernleşme, çağdaşlaşma ve yenileşme hareketlerine karşı çok önemli bir engel teşkil eder. Türk ve dünya tarihi bunun sayısız örnekleri ile doludur. Bu ideolojide "din", "din ve vicdan" ve "ibadet" özgürlükleri ferdi birer müessese olarak, devletin güvencesi altında olup "din adına" toplumun çağdaşlaşmasına engel olma girişim ve eylemlerine yer yoktur.
Geri121
319 öğeden 316 ile 319 arasındakiler gösteriliyor.