AKLIN BİR KALBİ, KALBİN DE BİR AKLI VARDIR
Akıl ve gönül… Bu ikisini bir araya getireceğiz. Peki, tamam ama hangisinden ne kadar fedakârlık edeceğimizi nasıl belirleyeceğiz? Ne kadar istifade edeceğimize bağlı… Öbür taraftan bakmak gerekiyor. Ben öbür taraftan bakıyorum. Çünkü Mevlânâ Hazretlerinin bir sözü var. Diyor ki: “Akıl, sana mürşidin kapısına kadar lâzımdır. Hasta olan birisine akıl, doktorun kapısına gidene kadar lâzımdır. Doktora gittiğin anda ona teslim olursun.” Dolayısıyla akıl, Allahu Teâlâ’ya teslimiyet yolunda gereklidir. Teslimiyet olduğu anda kalp devreye girer. Nitekim bizim hayatımızda da benzeri bir süreç işliyor ama farkında değiliz. Gönül kelimesini kelime olarak bilmeyenimiz, anmayanımız bile var. Hatta “benim bir kalbim var, benim bir gönlüm var. Acaba ne haldedir” diye hiç sormayanımız bile var. Bu gerçekten çok dehşetengiz bir şeydir. Ben bunu söylerken ‘ben fark ettim, ama kimse fark etmiyor’ şeklinde söylemiyorum, hâşâ! Madem gönül Allah-ı Teâlâ’nın nazargâhıdır o zaman sen asla yalnız olamazsın. Allah seninledir. Şeyh Gâlib Dede’nin söylediği: ‘Hoşça bak zatına kim zübde-i âlemsin sen…’ Bu Hazreti Ali efendimizin bir sözünün şerhidir. ”İnsanoğlu, kâinatın bir özetidir” der Hazreti Ali Efendimiz. Onun için kendini küçük görmeyeceksin. Kalbin bir aklı vardır, aklın da bir kalbi vardır. Savaş Ş.Barkçin: Her Şey Gönülde Olup Bitiyor
Fuad dede diyor ki
Siz Almanların içinden Goethe çıkmış . Batı toplumundan yani. Bizden Mevlâna çıkmış . Doğu toplumundan yani . Bunlar asırlar öncesinden köprüyü kurmuşlar . Sevgi köprüsünü yani . Doğu ile Batıyı birleştirecek köprüyü yani . Ama bu köprüden istenen kadar geçen olmamış . Öyle olunca da Doğu ve batı insanlığın gerçeğinden birleşememiş . Bazıları da havayı bulandırarak birleşmeye bilhassa karşı çıkmış. İnsanlığın kurtuluşa ermesi ve mutluluk bulması için sevgi köprüsününden geçmesi gerekiyor.
Sayfa 311 - panama yayın eviKitabı okudu
Reklam
Küsmek ve darılmak için bahaneler aramak yerine , sevmek ve sevilmek için çareler arayın . - MEVLANA
Hazreti Mevlana diyor ki: Şems bana bir şey öğretti; Dünyada bir tek mümin üşüyorsa, ısınma hakkına sahip değilsin. Ben de biliyorum ki yeryüzünde üşüyen müminler var; ben artık ısınamıyorum!
330 syf.
·
Puan vermedi
·
29 saatte okudu
Sahi neydi aşk ?
Anlatılabilen bir şey midir aşk? Aşk insana hayat verir bazen de o hayatı çeker alır ellerinden. İnsanı yaşatan aşktır, insanı öldüren de. Aşk aslında bir çelişkidir. Livaneli ne kadar güzel dokunmuş yüreğe. Nice aşıklar neler yaşamışlar. Ferhat ile Şirin(Demirci ustası Ferhat, aşkı Şirin uğruna dağları deldi.), Leyla ile Mecnun( Mecnun, Leyla deyip çöllere düşer), Kerem ile Aslı (Bir büyü ile tutuşup yanar kül olurlar). Kelimeler yetmez aşkı anlatmaya. Ne diyor Mevlânâ: "Aşk söze sığmaz bir denizdir ki, dibi görünmez. Denizin damlalarını saymaya imkan yoktur." Kardeşimin Hikayesinde ise yine bir imkansız aşk anlatılıyor. Her bir detayını çok güzel kurgulamış Livaneli.Yüzyıllar boyunca aşkın, sevginin, sezgilerin kaynağı sanılan KALP, özünde sadece dolaşımı sağlayan bir pompadır. Aslında duygularımızı yöneten beyindir. Duygularımız olmasa nasıl olurduk diye de insan kendini alamıyor kitabı bitirince. İyi okumalar.
Kardeşimin Hikayesi
Kardeşimin HikayesiZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2019106,2bin okunma
Kendini tanıma
Bir uçağı ya da bir gemiyi yönetebilmek için yıllarca eğitim almak zorunda olan insan, ne yazık ki kendini yönetebilmek için neredeyse hiçbir eğitim almıyor. Özellikle duygusal ve ruhsal yönden kendini yönetemeyen insan duyguların esiri oluyor. Mevlana duyguları bir ata benzetiyor; atı dizginleyemezsen atın seni nereye götüreceğini bilemezsin diyor. Duyguların özgür olmasından daha önemlisi, insanın duygulardan özgür olmasıdır. Denetlenmeyip kontrolden çıkan duygular kişilikte ve ilişkilerde hasar oluşturur.
Sayfa 27 - A’dan Z’ye iyi kitaplarKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.