Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Resûlullah efendimizin yolu tevhîd, birlik ve muhabbet yoludur. Onun için birçok âlim ve evliyâullah; "İnsanı doğru yoldan ayıran, sapıklığa götüren yollardan çok sakınınız. Biliniz ki, orta yol daha hayırlıdır." demişlerdir. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî de bu konuda; "Herkes gücü yettiği kadar, hak yoldan ayrılmadan çok sakınıp, sırât-ı müstekîm üzere olmalıdır." buyurmuştur. Fahreddîn-i Râzî de sırât-ı müstekîmi tefsîr ederken buyuruyor ki: "Allahü teâlâ niçin sırât-ı müstekîm buyurdu da sebîl-i müstekîm buyurmadı. Çünkü sırât lafzı, Cehennem'deki sırâtla ilgilidir. Öyle ki, insan bu dünyâda olan sırâtta, korku ve ümid üzere bulunmalıdır." Bir kısım müfessirler de "Sırât ikidir; biri dünyevî, dünyâ ile, diğeri uhrevî, âhiretle ilgilidir. Dünyâda olan sırât; Allahü teâlânın Kur'ân-ı kerîminde ve Peygamber efendimizin hadîs-i şerîflerinde buyurduklarını Ehl-i sünnet âlimlerinin tefsîr ederek bildirdiği doğru yoldur. Uhrevî, âhiretle ilgili sırât ise, hadîs-i şerîflerde bildirildiği gibi bütün insanların üzerine sevk edildiği, Cehennem üzerine kurulan kıldan ince, kılıçtan keskin, köprüdür. Abdullah bin Mes'ûd'dan rivâyet edilen hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz buyurdular ki: "Cehennem üzerine kıldan ince kılıçtan keskin olan sırât köprüsü kurulur. Bu köprüden, bir kısım insanlar şimşek gibi, bâzısı fırtına gibi geçer. Bir grup insan da kuş uçar gibi, bir fırka atlı gibi, bir zümre piyâde gibi geçer. Bir cemâat da, ateş onların yüzlerini yalar."
Sanki bülbül gül dalı üzerine çıkarak mesnevî okumakta, onu dinleyen goncalar da mevlevî olmakta...
Reklam
"İçselleşmeyen bilgi bir işe yaramaz. Bu yüzden çok kitap okumak, 'Haftada iki üç tane bitirdim!' diye övünmek sayı fetişizmine düşmekten başka bir şey değildir. Ayda bir kitap okuyup üzerine demlenmek, haftada beş kitap okuyup unutmaktan daha evladır."
Sayfa 25 - Destek Yayınları, 2022Kitabı okudu
"Hepsi de Tanrı tarafındandır." (Kur'an, Sure:4, Âyet: 78) derlerse, buna cevap olarak deriz ki: Kendi nefsini azarlamak ve âlemi ondan kurtarmak da Tanrı tarafındandır. Mesela bir adam zerdali ağacının meyvesini silkip yiyordu. Bağ sahibi ona: "Allah'tan korkmuyor musun?" deyince adam: "Neden korkayım? Ağaç Allah'ın ben de Allah'ın kuluyum. Allah'ın kulu Allah'ın malından yiyor." dedi. Bağ sahibi, "Dur da cevabımı vereyim." diyerek ip getirdi ve adamı güzelce ağaca bağladı. (Adam) "Allah'tan korkmuyor musun," diye feryat edip cevabını verinceye kadar güzelce dövdü. Bunun üzerine: "Niçin korkayım sen Allah'ın kulusun, bu da Allah'ın sopası; Allah'ın sopasını Allah'ın kuluna vuruyorum!" dedi. Netice şudur ki âlem bir dağa benzer. İyi ve kötü olarak ne dersen aynını dağdan işitirsin. Ben iyi söyledim, dağ kötü cevap verdi, der ve zannedersen bu imkânsızdır. Çünkü bülbül dağda öttüğü zaman oradan karga veya insan yahut eşek sesi gelmesi mümkün olmaz. Böyle olunca, kesin olarak eşek sesi çıkardığını bilmelisin... Bu yeşil gök kubbe seni daima güzel sesli olarak tutsun...
Sayfa 174 - Ataç Yayınları - Çeviren: Meliha Ülker Anbarcıoğlu
240 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
“Bilgi çağını bilgelik çığına dönüştürürken yol göstericimiz Mevlana olacaktır. Çünkü o ruhsal yapımızdaki şifrelere dokunuyor, bizde var olan duyarlılığı harekete geçiriyor.” Prof. Dr. Nevzat Tarhan Yazarın bu eseri yine kişilerin psikoloji üzerine fakat bu sefer Mevlana'yı ele alarak insanların nasıl iç huzura ve sağlıklı bir zihne sahip olacağımızı gösteriyor. İnsanlık Mevlana’yı yeniden keşfediyor. Çünkü onun öğretisi yaşadığı zamana hapsedilemeyecek kadar evrensel. Çünkü hepimizin ondan öğreneceği çok şey var. Prof. Dr. Nevzat Tarhan buradan bakarak, Mesnevî’nin çağları aşan bilgeliğinin ruha nasıl şifa olabileceğini anlatıyor. Tarhan, Mesnevi Terapi’de Mevlana’yı günlük hayatta bize yol gösterecek bir rehber olarak tanımamız gerektiğini anlatıyor. İçimizdeki hakikati görmemizi, farkındalığımızı artırmamızı sağlayacak önerilerle, Mesnevî’yi modern psikoloji tarafından da kabul gören bir anlayışla kalbe ve ruha şifa veren bir eser olarak okutuyor. Kitap tamamen Mevlana'nın öğretilerine dayanıyor. Onun bilgeliğinin günümüze kadar eriştiği ve en güzel yol gösterici olduğunu, Onu bir rehber yerine koyarak izinden gitmemizin ruh sağlığımıza çok faydalı olabileceği anlatılıyor. Mesnevi Terapi kitabı ile Mevlana'nın hayatınız için çözüm olduğunu ve kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir terapinin formülünü bulacaksınız.
Mesnevi Terapi
Mesnevi TerapiNevzat Tarhan · Timaş Yayınları · 20122,231 okunma
12.Beyit
Bunun üzerine anlamışlar ki ,hayatta her şey zıddıyla var. Zıtlıdıkları reddetmek, hayatın dengesini de reddetmektir .Hakikati kabul etmemektir. Kainatın düzenine direnmektir.
Sayfa 110Kitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.