Nevzat Tarhan

Mesnevi Terapi Konusu

“Bilgi çağını bilgelik çağına dönüştürürken yol göstericimiz Mevlana olacaktır. Çünkü o ruhsal yapımızdaki şifrelere dokunuyor, bizde var olan duyarlılığı harekete geçiriyor.” Prof. Dr. Nevzat Tarhan İnsanlık Mevlana’yı yeniden keşfediyor. Çünkü onun öğretisi yaşadığı zamana hapsedilemeyecek kadar evrensel. Çünkü hepimizin ondan öğreneceği çok şey var. Prof. Dr. Nevzat Tarhan buradan bakarak, Mesnevi’nin çağları aşan bilgeliğinin ruha nasıl şifa olabileceğini anlatıyor. Tarhan, Mesnevi Terapi’de Mevlana’yı günlük hayatta bize yol gösterecek bir rehber olarak tanımamız gerektiğini anlatıyor. İçimizdeki hakikati görmemizi, farkındalığımızı artırmamızı sağlayacak önerilerle, Mesnevi’yi modern psikoloji tarafından da kabul gören bir anlayışla kalbe ve ruha şifa veren bir eser olarak okutuyor. Ve Mevlana’dan ilhamla şöyle diyor: “İnsanın gözü kördür ışık olmadıkça, Aşkın gözü kördür gerçekler olmadıkça, Aklın gözü kördür ahlak olmadıkça, Hırsın gözü kördür terazi olmadıkça, Şöhretin gözü kördür tevazu olmadıkça, Gücün gözü kördür erdem olmadıkça, Paranın gözü kördür insaf olmadıkça, Menfaatin gözü kördür empati olmadıkça, Adaletin gözü kördür hakkaniyet olmadıkça, Tabibin gözü kördür tıp etiği olmadıkça, Medeniyetin gözü kördür bilgelik olmadıkça...”
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Yayınlanma Tarihi: 2012Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9786050802719Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Kübra toprak

@Liken
02 Nisan 00:15
10/10 puan verdi
Mevlana'nın öğretilerinin yaşadığımız çağa hapsedilemeyecek kadar evrensel hepimizin ondan öğreneceği birşeyler olduğuna değinmiştir. Kitap Mesnevi'den seçilen öykülerin analizi ve yorumlarından oluşuyor Öykülerin başında olumsuz düşünce kalıbı veriliyor. Sonuç bölümünde yanlış düşünce kalıbının nedeni ve doğru olanın nasıl olması gerektiği açıklanıyor . Çok faydalı özumsenerek okunması gereken insanın hayata bakışını değiştiren okurken sıkmayan güzel bir çalışma olmuş
33 etkileşim
Sıdıka

Sıdıka

@sdkslife
11 Kasım 18:54
10/10 puan verdi
İnsanlık Mevlana'yı yeniden keşfediyor. Çünkü onun öğretisi yaşadığı zamana hapsedilemeyecek kadar evrensel. Çünkü hepimizin ondan öğreneceği çok şey var. Çok çok güzel bir kitaptı. İyiki okumuşum dediğim müthiş bir eser. İçinde mutlaka kendinizden bir parça bulacaksınız. #tavsiyekitap
7 etkileşim
Büşra Uzunlar

Büşra Uzunlar

@busrauzunlar
29 Kasım 11:30
7/10 puan verdi
Yazar ilk etapta Mevlana'ya düzdüğü methiyelerle "birkaç örnek görsek de biz de anlasak" diye düşündürtse de düşüncesinde haksız olmadığını kanıtlıyor. Kişisel gelişim, spiritüalizm ve psikoloji kitapları okurken kendi hayatından veya duyduğun olaylar ile bağdaştırabildiğin kadar sana katkısı var. Mevlana da bunu biliyor olacak ki karşısındakine "sen" diyerek değil, onun içindeki çocuğa hitap ederek, egosunu zedelemeden tavsiyesini veriveriyor. Günümüzde "ben zaten en iyisini bilirim" anlayışıyla birçok insan birbirinden tavsiye veya öneri duymak istemiyor, bu durumun da gölge yanlarının kişideki etkisini arttırdığı ve yerinde saydırdığının kanaatindeyim. Hem kitap kolay okunsun, hem dinleneyim hem de tefekkür edeyim düşünceniz varsa belki de şans verilmeli.
6 etkileşim
irem

irem

@missnovelist
26 Temmuz 22:56
1/10 puan verdi
Bu kitabı çok büyük umutlarla elime almıştım ve daha önce Mesnevi ile ilgili bir kitap okumadığım için Mesnevi terapi konusu ilgimi çekmişti. Yazarının ünlü bir psikolog olması sebebiyle de bu kitaptan faydalanacağıma emindim. Lakin kitabı açtığımda büyük hayal kırıklığına uğradım. Kitap kısa öyküler ardından Nevzat Tarhan Hoca'nın kendi çıkarımları ve hikayeyi yorumlaması, nihayetinde de Mevlana'nın bir sözü ile biten bölümlerden oluşuyor. Her bölümün başlığında hikayenin ve anlatılanların içeriğine uygun olarak insanların hayatta yaptığı hatalar ve kanıksadığı yanlış düşünce yapıları var. Bu düzen hoşuma gitse de kitabın anlatımı tam bir hayal kırıklığı! Edebi dil ile yazılmamasının yanı sıra ayrıca hikayeler de asıllarından farklı olarak değiştirilmiş ve anlatımı, akışı okuyucuyu sıkacak düzeyde basitleştirilmiş. Hiç ama hiç keyif alamadım. Herhangi bir sosyal medya platformundaki rastgele bir kişisel gelişim sayfasını açıp okusam bana daha çok faydalı olurdu. Tamamen zaman kaybıydı. ÖSYM bu kitaptan paragraflar alarak Türkçe sorularını hazırlayabilir bence. Tam bir şey anlıyor gibi oluyorsunuz sonra ise hiçbir sey anlaşılmıyor.
6 etkileşim
Tuğçe

Tuğçe

@Meshurolmayankadn
15 Eylül 13:50
9/10 puan verdi
Kitabı beğendim . En güzel yanı, zeka türlerini hikayelerle, kahramanlar tarafından farklı bakış açılarıyla ele almasıydı. Mesnevi ile aralarında pek bağ kuramadım çünkü öğretiler sonda olunca anlam çıkarmak için ayrıyeten düşündürdü. İlk başta olsaydı öğretiye göre hikayeyi direk anlardım. Kitap ayrıca bana Mesnevi’den çok Risale-i Nur’u anımsattı. Çoğu örnek aynıydı. Bir Risale okusam da konuyu daha iyi anlasam dedim kendi kendime. İçinde bilindik hikayeler barından bir kitap . Güzel zaman geçitti . Yazara ve bana ulaşmasını sağlayanlara teşekkür ederim .
2 etkileşim

55-64 Yaş
65+ Yaş

Nevzat Tarhan
Nevzat TarhanYazar, Editör · 43 kitap
Nevzat Tarhan, (d. 7 Temmuz 1952, Merzifon, Amasya), Türk hekim, psikiyatrist ve nöropsikolog. Üsküdar Üniversitesi'nin kurucu rektörü. 1998 yılında Memory Centers of America'nın Türkiye temsilciliğini aldı. Türkiye'de ilk nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nin yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca Türk-Amerikan Nöropsikiyatri Derneği Türkiye Şubesi başkanıdır. 1952 yılında Amasya Merzifon'da doğdu. 1969 yılında Kuleli Askerî Lisesi'ni, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. GATA stajı, Kıbrıs ve Bursa kıta hizmetinden sonra 1982 yılında GATA'da psikiyatri uzmanı oldu. Erzincan ve Çorlu’da hastane hekimliği sonunda GATA Haydarpaşa’da yardımcı Doçent (1988) ve Doçent (1990) oldu. Klinik direktörlüğü yaptı. Albaylığa (1993) ve Profesörlüğe (1996) yükseldi. 1996-1999 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyeliği ve Adli Tıp Kurumunda bilirkişilik yaptı. Kendi isteğiyle emekli oldu.1998 yılında Memory Center of America’nın Türkiye temsilciliğini aldı. 40’ın üzerinde SCI sınıfı dergilerde olmak üzere ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış 100’ün üzerinde araştırma makalesi vardır. Halen; Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü ve 2006 yılında Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesi olarak kurulduktan sonra 2017’de Türkiye’nin ilk Avrupa’nın ise 2. Beyin Hastanesi olarak faaliyetlerine devam eden NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmektedir. Kitapları 1 milyondan fazla satmıştır. İngilizce ve Almanca bilmektedir. İki çocuk babasıdır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Nevzat_Tarhan

Mesnevi Terapi Sözleri ve Alıntılar

Derinsu Nazlı

Derinsu Nazlı

@derinsulardaincitanesi
05 Mart 23:11
"Mantıksal zekâsı yüksek olan bir kişinin vizyonu vardır , parmakla gösteriliyordur , başarılıdır. Ama acaba mutlu mudur ?"
7 etkileşim
Enes K.

Enes K.

@enes_58
16 Mart 2021 23:29
"Kötü dostla ünsiyet belaya bulaşmaktır..."
20 etkileşim
Elem Naz

Elem Naz

@ayseikiiiibir
25 Eylül 2020 21:41
. Düşünmeyi öğrendim. Sonra kalıplar içinde düşünmeyi öğrendim. Sonra sağlıklı düşünmenin kalıpları yıkarak "düşünmek" olduğunu öğrendim. .
153 etkileşim
Ferimah

Ferimah

@_ferimah
01 Aralık 2022 17:59
Ey oğul! Hırslı olanlar mahrum kalırlar. Hırslı insanlar gibi hızlı hızlı koşma; yavaş yürü!
33 etkileşim
M

M

@bildigini_okur
20 Temmuz 10:20
“Nefsini alçak gören kişi, ne mutludur. Dağ gibi kendini üstün gören kişinin vay haline! Şunu iyi bil ki bu kibir, ululanma, herkesten üstün görme hali, öldürücü bir zehirdir. Ahmaklar bu zehirli şarabı içerek sarhoş olurlar.”
20 etkileşim

Türkiye’nin Eğitim Çıkmazı
Her Şey Seninle Başlar
Her Şey Seninle Başlar
Dünya Kahve Gününüz Kutlu Olsun ⚘️
Ümitsizlik semtine gitme, ümitler vardır. Karanlık tarafa gitme, güneşler vardır.