Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
95 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Basımını Timaş Yayınlarının üstlendiği eserin çevirmenliği Elçin Kumru 'ya aittir. Eser, Prof. Dr. Kemal Karpat'in uzun bir önsözü ile başlamaktadır. Kemal Karpat, eserin orijinal isminin 'Meghilla Ofen ' olduğunu belirtmiş, önsözde epey bilgilendirme sunmuştur. Eserin türü hatırattır. Mohaç zaferi ile benliğimize kattığımız Budin (1526), 160 yıla yakın Türk elinde kalmıştır. Fetholunan yerleri hoşgörü politikası ile yönetmek gibi kötü bir huyumuz vardı. Fethedilen yerde bulunan yahudiler (tarihin çoğu yerinde bünyemize alıp korudugumuz) Budin düşerken Türkün yanında olmak yerine şehri terketmiş veya düşman safına geçmiştir. Bu hatırat Türkün dostunun sadece ve sadece Türk olduğunu göstermektedir. Türkler şanlı tarihleri boyunca hep ihanete uğraşmışlar, buna rağmen kendilerine sığınan azınlıklara hiçbir zaman zarar vermemişlerdir. Uzun kuşatmalar, büyük ihanetler ve büyük kayıplar ile 1686 yılında Budin düşmüştür. Budin'de bulunan Türkler kılıçtan geçirilmiş, işkence görmüştür. Destanlarımiz kadar acı acı söylenen türkülerimiz Budin için de söylenmiştir; Budine nice ağıtlar yazılmıştır. Işte bu hatiratta Türkün yanında savaşması gereken mahluklarin, kaçışı, olayı sadece uzaktan izlemesi, yakalandıklarında ise düşman safına geçmeleri anlatilmaktadir. Okunasi harika bir eserdir. "Budin dedikleri Aksuyun başı  Kan ile yuğrulmuş toprağı taşı  Çerkes Bayraktar şehidler başı  Geldi küffâr, aldı kale Budini Aldı Budin kalasını, geçti bedeni."
Avrupa'da Osmanlı Damgası
Avrupa'da Osmanlı DamgasıIszak Schulhof · Timaş Yayınları · 200729 okunma
Mohaç Zaferi'ni kazanan insanın mareşalliği konusunda tartışma yapılmaz, böylesi bir tartışma abestir. Bazı halde bu davranış Riemann yahut Lobaçevski'nin matematikçiliğini tartışmaya açmak kadar budalaca bir davranıştır. "İstiklal Savaşı'nı İngilizler yaptırdı" diye ortaya çıkarsanız, aklı başında bütün insanlar gülerler, hatta en başta İngilizlerin kendileri gülerler. Çünkü böyle bir budalalık, böyle bir yorumun yeri yoktur!
Sayfa 204 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Atatürk düşmanlarına gelsin-2
Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk herkesin bildiği gibi ve tartışmasız kabul etmesi gerektiği üzere, Türk milletinin büyük adamlarından biridir. (...) Esasen tarih birisini bir yere getirip koymuş ise, onun üzerinde artık uydurma bilgi ile değerlendirme yapılamaz. Mohaç Zaferi'ni kazanan insanın mareşalliği konusunda tartışma yapılmaz, böylesi bir tartışma abestir. Bazı halde bu davranış Riemann yahut Lobaçevski'nin matematikçiliğini tartışmaya açmak kadar budalaca bir davranıştır. "İstiklal Savaşı'nı İngilizler yaptırdı" diye ortaya çıkarsanız, aklı başında bütün insanlar gülerler, hatta en başta İngilizlerin kendileri gülerler. Çünkü böyle bir budalalık, böyle bir yorumun yeri yoktur!
Sayfa 203 - Kronik Yay.Kitabı okudu
Der Ki Tarih Dergisi
“Dü İbrâhîm âmed be-dâr-ı cihân Yekî büt şiken şûd yekî büt nişân.” Yani: İki İbrahim geldi cihana, biri putları kırdı, Öbürü put dikti. İşte bu beyit Figani'nin canını aldı. Pargalı İbrahim Paşa, sanata düşkün, tarihi iyi bilen bir Paşaydı. At Meydanına, Mohaç zaferi sonrası Budin'den getirilen; Zeus, Diana ve Apollon heykellerini diktirmişti. Yobazlıkta sınır tanımayan ulemanın tepkisini çekmiş ve meşhur şair Figani'nin bu beyitleri söylemesine neden olmuştu. Oysaki yüz yıllar sonra Padişah Abdüllaziz kendi heykelini yaptıracaktı. İşte Osmanlı'nin çöküşü de böyle bağnaz, gelişime kapalı olan, din üzerinden yürümeye çalışanlar tarafından başlatılmıştı. Oysaki Ulu Hakan Fatih Sultan Mehmet Han, dinin etkisini kırmak adına 6 Pozitif bilim dersinin okutulmasına, 2 tane de din dersinin verilmesine karar vermişti. Fatih'ten sonra Pozitif bilimler yavaş yavaş kan kaybetmeye, Kanuni zamanında din ve pozitif bilimler eşitlenmeye başlamıştı. Daha sonra ise pozitif bilimler tamamen ortadan kalkacaktı. Pozitif bilimlerin ortadan kalkması bir nevi Osmanlı'nında ortadan kalkması için zemin hazırlamıştı.
448 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitabı, başlangıcından itibaren ele almamız gerek. Osmanlı için yazılan kitaplarda direkt olarak Padişah ve hikayelerine girişler yapılıyor ve bunu yapanların çoğunu da okurken insan ister istemez hani güzel bir başlangıç bekliyor. Bu kitap oan sahip. Güzel bir önsöz, hem Bizans, hem Osmanlı, hem Batılı hem de Günümüz tarihçileri kâle alınarak
Osmanlı Padişahları
Osmanlı PadişahlarıAhmet Seyrek · Tulpar · 201530 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Bir yanda Vehimi Orhon Çelebi, Delice, Karamani Ömer ve Hilali teşkilatı bir yanda Pargalı İbrahim Paşa ve Kanuni Sultan Süleyman Haçlı Ordu'sunu Mohaç'ta yer ile yeksan eden Sultan Süleyman'ın destanı istihbaratın ne kadar önemli ve mühim bir mesele olduğunu inancın zaferi nasıl taçlandırdığını Okay Tiryakioğlu'nun kaleminden bir solukta okuyabilirsiniz. Tarih bir millet varolduğu müddetçe ders alacağı yegane kaynaklardan biri olacaktır.
Mohaç
MohaçOkay Tiryakioğlu · Timaş Yayınları · 2015146 okunma
Geri14
67 öğeden 61 ile 67 arasındakiler gösteriliyor.