Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hayatın ne bir tek doğrusu var,ne bir tek yanlışı.Ne zaman biteceğini bilmediğimiz bir yaşamın içerisinde yaşamı yeşertmeye çalışıyoruz her birimiz. Ne zaman biteceğini bilmiyor oluşumuz yaşadığımız anın ne kadar kıymetli olduğunu bize her seferinde tekrar tekrar hatırlatmalı.
Dinler, başta Mezopotamya olmak üzere, çeşitli kültürlerden gelen etkilerle bulundukları toplumun, görüş, düşünüş, anlayış ve hayal gücüne göre şekillenmislerdir.
Reklam
Havva'nın kökeni
Kaburga anlamına gelen kelime Sumercede "yaşam" anlamına da gelir. Havva adı, Sumercede "kaburga" kelimesinin diğer anlamı olan "yaşam"dan geliyor. Anlamı, "yaşamın hanımı". İsrailliler, Havva'yı Adem'in kaburgasından yaratmışlar ve ad olarak da "kaburganın hanımı" yerine "yaşamın hanımı" anlamına gelen Havva'yı koymuşlar.
Nevruz'un kaynağı
Dumuzi, yarım yıl için yeryüzüne çıkınca yine karısı ile birleşiyor, diye düşünüyor Sumerliler. İlkbaharda olan bu birleşme ile Sumer inanışına göre memlekete büyük bolluk geliyor, tahıllar büyüyor, hayvanlar çoğalıyor... Bahar Bayramı'nı, yani Nevruz'un nedenini ve yeniden doğuşun başlangıcını buluyoruz.
Sayfa 132Kitabı okudu
Bir gün kral'a bir falcı, kızının bir oğlu olacağını, büyüdüğünde kralı, yani dedesini öldürerek krallığı elinden alacağını söylemiş. Bunun üzerine kral, kimseyle beraber olmaması için, kızını bir kuleye kapatmış. Dışarı çıkmasını önlemek için de, yanına bir bekçi koymuş. Bu kadar önlemeye rağmen, kız yine hamile kalmış. Dokuz ay sonra kızın bir oğlu olmuş. Bekçi çocuğu görünce, Kral kendisini öldürecek korkusuyla çocuğu kuleden aşağı atmış. O sırada kulenin altından bir kartal uçuyormuş. Çocuğun düştüğünü gören kartal, hemen onu sırtına almış ve bir hurma bahçesinin kenarına büyük bir dikkatle bırakmış; onu bırakırken bahçıvan görmüş. Ne olduğunu anlamak için yanına yaklaşınca güzel bir bebekle karşılaşmış. Hemen onu alıp evine götürmüş. Karısı ile birlikte "her şeyi gören ve bilen" olsun diye, ona aynı anlama gelen "Gılgameş" adını vermişler.
"Sümerlilerin inanışına göre; Tufan’dan önce ‘Yedi Bilge’ denizden çıkıp, şehirlere dağılmış ve oralarda uygarlığı öğretmişler insanlara. Tufan kahramanı, onları gemisine alarak kurtarmış ve tekrar şehirlere uygarlık öğretmişler.”
Reklam
Sümer'de kralların nasıl sarayları varsa Tanrıların da öyle evleri olmalıydı. Bunun için "Tanrı evi" adı altında görkemli tapınaklar, yanlarında Tanrılarla insanları yaklaştırdığı düşünülen basamaklı kuleler yapılmıştı. Daha sonra bu Tanrı evleri sinagoglara, kiliselere, camilere dönüştü. Camilerin ve minarelerin üstündeki yarım ay, Sümer Ay Tanrısının sembolüdür.
777
Sumerlilerde 7 sayısı çok önemlidir. 7 gün geçmek,7dağ aşmak, 7 ışık, 7ağaç, 7 kapı gibi. Aynı şekilde Tevrat ve Kur'an'da da 7 sayısı bolca bulmaktadır. İslama göre cennetin 7 kapısı vardır; Sumer yeraltı dünyasının da 7 kapısı bulunuyor.
İnsan,kendisinin en kıymetli canlı olduğuna inandı.Böyle olunca her birey de tüm insanlar arasında en kıymetli olanın kendisi olduğunu düşünüyor.Tüm yollar benim,tüm kaldırımlar benim,tüm sokaklar benim,tüm dünya benim...Halbuki kocaman bir evrenin parçası ve içerisindeki küçük canlılarız.Dünyaya biraz yukarıdan bakınca ne kadar küçük olduğumuzu rahatlıkla görebiliriz.
Sayfa 106Kitabı okudu
Her şeyden önce kadının kendi dünyasının genişliği ona başarıyı getirir. İnsan bu dünyada aklı kadar yer kaplıyor. Zihin dünyası geniş kadınlar yaşadıkları hayatı başka taraflardan da görebilme kabiliyetine sahiptirler. Başarıya aç, gözünü yükseklere dikmiş bir kadının karşısında durabilecek bir güç yoktur.
Sayfa 163
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.