Tarihte İlk Kral Kahraman

Muazzez İlmiye Çığ
Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ´ın kaleme aldığı bu kitap, Sümerlilerin bundan binlerce yıl önce yaşamış olan kahraman kralı Gilgameş´in serüvenlerini kapsayan bir öyküdür. Bu öyküde yer alan konular, Gilgameş´in yaşadığı çağdaş itibaren yüzyıllar boyunca ağızdan ağıza geçtikten sonra çiviyazısıyla destan halinde tabletlere yazılmıştır. Babilliler, Sümerce yazılmış tek tek konuları, Akad dilinde bir bütün destan haline getirmişler. Çığ, Sümerce yazılıp destana alınmamış öyküleri, XII. tablette yazılanları ve destanda bulunmayan, fakat Akadca şiir halinde yazılmış Gilgameş´in doğumunu anlatan öyküyü de kitabına ekledi. Böylece Gilgameş destanının tümünü ve Gilgameş´e ait yazılan bütün konuları bir araya toplamış oldu. Tutkuları, sevinçleri, acıları, umutları ve hayal kırıklıklarıyla bugüne bağlanan tarihin ilk kahraman kralını, Sümerolog Çığ´ın akıcı anlatımıyla tanıyacaksınız.
95 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2012

10/10 puan verdi
Tarihte bilinen en eski kahraman Gilgameş ve onun ölümüne kankası Enkidu’nun maceraları, Mezopotamya’nın kırmızı kolay işlenen kil tabletleri üzerine çivi yazısıyla işlenmiş ve Gilgameş bir anlamda aradığı ölümsüzlüğe yazı sayesinde kavuşmuş. Bu destanı özel kılan yanı sadece ilk destan olması değil, Gilgameş’in ölümsüzlüğün formülünü ararken karşılaştığı Utanapiştim’in ona anlattığı ‘Tufan’ macerası.
10/10 puan verdi
Geçmişi geri getiremezsin ama şimdiyi değiştirebilirsin
Gılgamış isminin anlamı’her şeyi bilen, gören’ demek.. Sümerlerin kralı Gılgamış da krallığı boyunca ölümsüzlük dahil her şeyi bilmek için inatçı kişiliği ile mücadele etmiş bir kral.. Türkiye’de akademik eğitim alıp resmi kurumların sınavlarına hayatlarının belli dönemlerinde hazırlanmış kişilerin çalıştıkları notlar arasında ‘GILGAMIŞ
Semavi Dinlerin Kökeni?
Mükemmel bir eser hem tadımlık hem de akıllarda kalan birçok soruya da cevap veriyor. Özellikle akademik olarak tarih bölümü öğrencisi olanların ilgisini çekecektir. Zaten Muazzez hocamız tabletlerden gelen destansı bilgileri kendisi bu eserde öyküleştirmiş en fazla iki saatiniz alacak bir eser. Sümerliler tüm semavi dinlerden önce aslında onların kutsal kitaplarında geçen tüm hikayelerin yer aldığı bir inanç sistemine sahip. Ayrıca bugün atıyorum İslam da başı örtmek farz iken, o dönem de tapınaklarda yer alan ve halkı seks yönünden tatmin etmek isteyen kişilerin örtünmek zorunda olduğunu yazar. Aslında dinlerin zamanla evrimsel süreçlerini devam ettirdiğini ve en son semavi din olarak İslam'ın gelmesiyle birlikte tamamlandığını en azından bize anlatılan öğretilerde öğreniyoruz. Lakin Muazzez hocanın bu tabletleri çevirmesi birçok şeyi temelden sarsıyor. Ateist kankilerin çok seveceği, sanırım dinci kitlenin de nefretle anacağı bir eser bu :) Şahsen inanç kalpte, bilimsel bilgiler de akılda olduğu için bana gayet doyurucu bir eser oldu. Seriyi tamamen aldım, Muazzez hocamız ile Sümerlileri hatim edeceğim. Okumak isteyenlere şiddetle tavsiye ederim. Gılgamış'ın başından geçenlerle birlikte Büyük Tufanı da içine almış bilginiz olsun.
Puan vermedi
Bir kitap okudum, beş bin yıl önce yazılmış. Mucizevi değil mi?? Kil tabletlere yazıyı geçiren insanlarla aramızda milyarlarca insan yaşamış ve günümüze kadar büyük bir bölümü ulaşmış. Artık bambaşka bir medeniyet kurmuş insanoğlunun yazıyı icadından sonra ortaya koyduğu ilk destan. Ölümsüzlüğü arayan bir kralın destanı, sümer mitolojisine ait birçok bilgiyi içeriyor. Gılgameş bence ölümsüzlüğü de bulmuş gibi. Şu an onun hakkında bu yazıyı yazıyorsam ve ondan ve maceralarından haberim varsa bu ölümsüzlük değil de nedir? Söyleyecek bir şeyleri olanların yazdıkları eserlerle bir şekilde ölümsüzlük arayışında olduğunu düşünüyorum. Tabletlerin yüzde altmışı okunabilir halde ve Sümerolog Muazzez ilmiye çığ da bu destanı hikayeleştirerek anlatmış.
9/10 puan verdi
Tarihteki ilk kahramanı tanımak güzel bir deneyim, Tanrılar, ilginç yaratıklar, şaşırtıcı olaylar olmasına rağmen konu insan ve insani duygular olması okuyucuyu Sümere daha yakın hissettiriyor. Uruk şehrinin tasviri güzeldi, Sümer yaşantısı, insanları ve inançları, yaptıkları ayinler, rahip ve rahibeler ilgi çekici buldum. Muazzez İlmiye Çığ bilgisini çok iyi aktarabilen bir yazar, hem destanı sade bir şekilde anlatıp hem de Sümer ve Sümerliler hakkında, Tanrıları ve isimleri hakkında ayrıntılı bilgileri içeriğe yerleştirebilen bir yazar. Kitapta ve destanda en çok ilgi çeken yer şüphesiz Tufan hikayesi. Hem Kur'an'da hem de Tevrat gbi kutsal kitaplarda geçen bu olayın bir tabletde bir destanın içinde yer alması şaşırtıcı. Kitap da ilgimi çeken ve beğendiğim bir diğer şey ise Sümer atasözleri. Bir kaç örnek vermek isterim: "Biliyorsun neden öğretmiyorsun?" "İki katlı ip kopmazmış." Sümerde rüya ve rüya tabirlerinin önemli bir yer tutması da diğer bir özellik. Ayrıca Gilgameş'in Enkidu ile dostluğu, kardeşliği gerçekten okunmaya değer.
10/10 puan verdi
"Bu küçük kitap, Sümerlilerin bundan binlerce yıl önce yaşamış olan kahraman kralı Gilgameş'in serüvenlerini kapsayan bir öyküdür. Aslında bu öyküde olan konular, Gılgames'in yaşadığı çağdan itibaren yüzyıllar boyunca ağızdan ağıza geçtikten sonra çivi yazısıyla destan halinde tabletlere yazılmıştır." Bulunan tabletlerde yapılan inceleme sonucunda tabletlerde eksiklik olduğu için destanın tam metni oluşturulamamış. Bu nedenle M. İlmiye Çığ destanın var olan kısımlarına sadık kalarak destanı öykü şeklinde kaleme almış. Oldukça akıcı ve sürükleyici bir eser olmuş. Kitabın sonunda Gilgameş hakkında ve bulunan tabletler hakkında bilgiler mevcut.
Gılgameş- Muazzez İlmiye Çığ
Eski zamanlarda kendi topraklarımızda yaşanmış destan ve efsaneleri okumak her zaman büyüleyici gelmiştir bana. Üstelik böyle bir kitabı Muazzez İlmiye Çığ gibi bir araştırmacının gözlemlerine ve araştırmalarına dayanarak okumak ayrı bir keyifti. Kitap adı üstünde Gılgamış, daha doğrusu Gılgameş, destanını anlatıyor. Her zaman duyduğumuz bir isimdir Gılgamış ama sohbet esnasında hakkında 'iyi ve sevilen bir kral' olması dışında söyleyecek bir şeyimiz olmuyor çoğunlukla. Bu durumdan kurtulmak için de bu konuda mutlaka araştırma yapmak gerekiyor. Ve kitap okuyarak yapılan araştırmalar her zaman en iyisidir diye düşünürüm ;) İyi okumalar.
9/10 puan verdi
Tarihin ilk kral kahramanı Gilgameş.... Sumer tabletlerinde anlatılan kral Gilgameş'in hikayesi. Orjinali şiir şeklinde olan Kral Gilgameş'in yaptıklarını hikaye tarzında anlatmış. Muazzez ilmiye Çığ... kral oluşu, enkudu ile tanışması, canavarı yenmesi, ölümsüzlüğü araması..... Yüzyıllarca sadece kutsal kitaplarda anlatılan nuh tufanının tevrattan yüz yıllar önce sümer tabletlerinde var olduğunu görüyoruz. Sumer tabletlerinde anlatılan tanrılar ve hikayeleri başta yunan mitolojisini ondan sonra roma ve bir çok kültürlere kaynak olmuş.... kitapta sumer uygarlığının dini, ekonomik, sosyal yapısını ve şehirlerini anlatmakla kalmamış, batı ve ortaasya kültürünün nasıl etkilediğini de göstermiş.. Ödevim olduğu için iki kitabıda okudum. Şiir olarak çok tekrar içerdiği ve tabletlerin büyük bir bölümü eksik olduğu için anlamak zor. Fakat bu kitapta hikâyeleştirmiş sin sumer kraliçesi... okumayanlar için öneririm. Keyifle ve heyecanla okudum.
Sümer Mitolojisi Giriş ve Bilgameş
Gilgameş hikayesine başlamadan önce kısaca Sümerliler ve mitolojilerine bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Sümerler, MÖ 4000 civarında Mezopotamya'da yaşayan ve bilinen en eski uygarlıkların başında geliyor. İnsanlık tarihine en büyük armağanları yazıyı (çivi yazısı) icat ederek tarihte ilk yazılı belgeleri oluşturmalardır. Şehir
9/10 puan verdi
19. yyd'da bir İngiliz araştırmacı bulunan kıl tabletler üzerinde yaptığı çalışmalarda tufan hikayesine rastlıyor. Tevrat'ta geçen ve Tanrı tarafından yazdirildigina inanılan bir hikayenin kıl tabletlerinde ortaya çıkması çok ilginç karşılanıyor. Çalışma biraz daha derinlesririldiginde, bu tufan hikayesinin Gilgames adında bir Sümer kralına ait

Muazzez İlmiye Çığ
Muazzez İlmiye ÇığYazar · 22 kitap
Muazzez İlmiye Çığ, (20 Haziran 1914, Bursa), Türk sümerolog. Biyografi Ailesi köken olarak Kırımlı göçmenlerden olup babası Kırım'dan Amasya, Merzifon'a, annesi ise Kırım'dan Bursa'ya göçmüştür. Ailesi İzmir'de yaşamaktayken, 15 Mayıs 1919 tarihinde meydana gelen İzmir'in işgali ardından daha güvenli bir yer olan Çorum'a yerleşti. Eğitim ve kariyer İlkokula Çorum'da başladı. Daha sonra ailece Bursa'ya taşındılar. Bursa'da özel bir okul olan Bizim Mektep'te Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926'da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi'ne (Bursa Kız Öğretmen Okulu) girdi. 1931 yılında mezun oldu ve babasının da öğretmenlik yapmakta olduğu Eskişehir'e tayin oldu. Eskişehir'de öğretmenlik mesleğini dört buçuk yıl yaptı. 15 Şubat 1936 tarihinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümüne kaydoldu. Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye iltica etmiş olan ve Ankara Üniversitesi'nde dersler veren Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock'dan Hitit Dili ve Kültürü derslerini, Prof. Dr. Benno Landsberger'den Sümer ve Akad Dilleri ve Mezopotamya Kültürü derslerini aldı. 1940 yılında Ankara Üniversitesinden mezun olduktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivine uzman olarak atandı. Aynı yıl Kemal Çığ ile evlenmişti. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F. R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp numaralandırdı, 74.000 tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu, 3.000 tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımladı. 1957'de Münih'teki Oryantalistler Kongresi'ne katıldı. 1960'da Heidelberg Üniversitesi'nde altı aylık bir çalışma yaptı. 1965'de Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü. 1972'de emekliye ayrıldı. Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990'da “Tarih Sümerle Başlar” adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı. Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993'te çocuklara yönelik Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk da dahil Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.