Sümer'de İnanç ve Kutsal Evlenme

Muazzez İlmiye Çığ
Elinizdeki kitabın konusunu, bu evlenme hikayesi oluşturmaktadır. Muazzez İmiye Çığ, bu hikayeyi üç perdelik bir oyun halinde düzenledi. Birinci perde, Tanrıça İnanna'nın Çoban Tanrısı Dumuzi ile evlenmesini; ikinci perde, Tanrıça'nın yeraltına gidişini, oradan çıkabilmek için kocasını yerine göndermesini; üçüncü perde, kocasının birçok uğraştan sonra yeraltından çıkarak karısıyla birleşmesini, böylece bereket getirecek yeni yılın başlamasını konu etmektedir.
71 sayfa

8/10 puan verdi
İnanna' yi tanıyarak başlamak gerekiyor sanıyorum ilk önce. " İnanna , Sümer inanışına göre Sumerin süsü, nesesidir. Bir kadında olması gereken tüm iyi özellikler onun üstünde toplanmıştır. O, güzelliğin, çekiciliğin, önderliğin, en önemlisi de bereketin ve cogalmanin sembolüdür. Akad' larda Istar, Musevilerde Astarte, Yunan'da Afrodit,
8/10 puan verdi
AyTanrısı Nanna'nın kızı İnanna'ın Çoban Dumize ile evlenmesini tiyatro olarak hikâyeleştirmiş. Akadlarda İştar, Yahudilerde Asterte, Yunan'da Afrodit, Roma'da Venüs.. Bütün uygarlıklara ilham olmuş bir tanrıça ve onun Aşkı.. Antik Yunan'da Demeter ve kızının hikâyesinin temelini oluşturuyor. Baharın ve beteketin gelmesi, kışın gelemsi.... çok güzel tiyatrolaştırılmış çok güzel bir eser. Ödevim sümer tanrıları ve kral listesi. Şimdi kafamda oturdu ve daha iyi anladım.
10/10 puan verdi
göğün kutsal fahişesi inanna
Roma'da Venüs Araplarda Zühre sümelerde inannna bütün kültürlerin ana inanç kaynağı olan göğün kutsal fahişesi inanna nevruz hıdırellez gibi bayramların kökenleri bu kitaba kadar dayanıyor. Sümer mitolojisene ilginiz varsa mutlaka okunacaklar listenize girmeli
İnanna'nın AşkıMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 2011747 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.