Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İdamının 470. Yılında Piri Reis
16.yüzyıl Akdeniz dünyasının ünlü ve yetkin denizcilerinden Piri Reis'in yere-göğe sığdıramadığımız Kanuni'nin buyruğuyla idamı bir aymazlıktır. " Cihan Padişahı/ Muhteşem" denilen Sultan Suleymanla Türk aydınlanmasının öncüsü Atatürk'ü aynı cümlede anmak bile tezattır. Necdet SAKAOĞLU, syf:23 Bugünü Anlamak için # tarih dergi Mayıs 2024 sayı:113
Mihrabı tuvalet yapılan Cami!
Tek Parti devrinde türlü kılıklara giren camilerin hapishane dahi yapıldığına dair bir tanıklığı sizlerle paylaşmak istiyorum.Divriği kökenli değerli tarihçi Dr. Necdet Sakaoğlu'nun Toplumsal Tarih dergisine anlattıklarını naklediyorum: "Çocukluğumu geçirdiğim kasabada, Cedid Mustafa Paşa Camisi hapishane olarak kullanılıyordu. Taş bir
Sayfa 229 - TimaşKitabı okudu
Reklam
V. Murad, son dönem şehzade ve padişahlarının kuşkusuz en donanımlısıydı. Vahideddin, "Biz bütün kardeşleri bir kefeye, ağabeyimiz Murad'ı öbür kefeye koysalar yine de ağır basar." dermiş.
Sayfa 648 - V. MuradKitabı okudu
133 syf.
·
Puan vermedi
#kitapyorumum #okudumbitti Saadetim Yıldızı Sultanım Süleyman, Hürrem, Mihrimah Necdet Sakaoğlu OĞLAK YAYINLARI (2024 - 20 - 5395) Osmanlı tarihinde Sultan Süleyman dönemi, siyasi, askeri ve ekonomik üstünlüğe paralel olarak; sanat, edebiyat ve mimarlık atılımlarıyla da bir zirvedir. Kanuni ve muhteşem ünvanlarıyla bilinen bu padişah, uzun ve
Saadetim Yıldızı Sultanım
Saadetim Yıldızı SultanımNecdet Sakaoğlu · Oğlak Yayıncılık · 20124 okunma
Sultan 3. MURAD
Hazreti Muhammed'in doğum günü olan 12 Rebiülevvel gecesi münasebetiyle 9 Şubat 1588 akşamı İstanbul'da büyük camilerin minareleri kandillerle donatıldı bundan sonra diğer kutsal günlerde de kandil yakma gelenekselleştiğinden halk arasında böyle gecelere kandil gecesi, kandil-i Şerif denilmiştir.
Sayfa 188Kitabı okudu
Sultan 3. MURAD
Şehzade 3 Mehmet'in sünneti için 51 gün sürecek bir sur-ı Hümayun düzenlendi aylarca önceden bütün eyalet kadınlarına, Beylerbeyi'ne bağlı beyliklere, komşu devletlerin hükümdarlarına davetiyeler gönderildi. Düğün ertesinde İstanbul 3 Murat ile ilgili bir rüşvet skandalı ile çalkalandı. Padişahın yanından ayrılmayan Saray cücesi Nasuh'un "taşra halkıyla eli olup külli ihtilatı olduğu ortaya çıktı" sözde soruşturma başlatıldı. Cüce Nasuh hapis edildi, kimi eyalet valileri görevden alındı, defterdarların da Saraya akıtılan rüşvetlerden kendilerine düşen payları odun yığınlarının altına sakladıkları saptandı.
Sayfa 185Kitabı okudu
Reklam
Sultan 3. MURAD
3. Murat'ın eniştesi Sokollu Mehmet Paşa'yı tasfiye etmek düşüncesinin kendi yakın çevresindekilerin telkinleriyle bir kine dönüştüğü sırada 12 Ekim 1579 günü Sokollu kendi divanında iken, bir "harabat-ı Müfsit Bosnalı divane" eskiden beri iyiliğini gördüğü Paşaya arzuhal sunacak gibi yaklaşıp yeninden çıkardığı hançeri göğsüne sapladı. Akşam ezanına doğru ölen ve ulemanın fetvası ile şehid-i hakiki sayılan vezir-i Azam ertesi gün defnedildi. Boynu vurulan katil ise 4 parçaya ayrılıp bir beygire bağlanarak İstanbul sokaklarında sürüklendi.
Sayfa 184Kitabı okudu
Sultan 3. MURAD
Edirne'ye bile gitmemiştir padişahlığı Salt Saray yaşamı olarak algıladığından Harem'in etkinliği sarayın resmi işlerinin önüne geçmiş, Topkapı Sarayı Harem dairesi de en kalabalık cariye ve hizmet kadrolarını bu padişahın saltanatında barındırmış gösteri sanatları düğün ve şenlikler, Saray Protokolü ve görkemi döneminin öne çıkan özellikleri olurken rüşvette ve yolsuzlukların yaygınlaşması, ilk yüksek enflasyon kapı kullarının saraya dönük eylemleri de yine bu yıllarda yaşanmıştır.
Sayfa 178Kitabı okudu
Sultan 2. Selim
15 Aralık çarşamba günü 2. Selim komaya girerek öldü. Haseki NurBanu ölümü ilan ettirmeyerek nâşı sarayın buzluğuna indirtip sakladı. Oğlu Manisa valisi Şehzade Murad'a haber gönderip İstanbul'a çağırdı. 21 Aralık 1574'te İstanbul'a gelen 3. Murat ertesi sabah Cülus töreninden sonra babasının, ardından da boğdurduğu 5 kardeşinin cenazelerini Ayasofya'nın bahçesinde yapımı sürmekte olan türbeye defnettirdi.
Sayfa 176Kitabı okudu
Sultan 2. Selim
1574'de Mimar Sinan padişah ölmeden Edirne'deki Selimiye külliyesinin yapımını tamamlamaya çalışıyordu. Cami o yıl ibadeti açılmakla birlikte 2. Selim Edirne'ye gidemediği için bu muhteşem eseri göremedi. içkiden kaynaklanan rahatsızlığın artması üzerine ekim ayı sonlarında "Ayş ü işret ve saz ü sözden bilkülliye el çekip tövbe etti." kendisini avutması için Şeyh Süleyman Efendi'yi yanına getirtti onu, tövbesine tanık kıldı ve vasiyette bulundu. Hekimler sağlığının hızla bozulup vücudunun zayıf düşmesini içkinin ve keyif vericilerin birdenbire kesilmesine bağladılar.
Sayfa 176Kitabı okudu
637 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.