Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu: Bu da erken yaşlardan itibaren kendini belli eden bir kişilik bozukluğudur. Ancak çocukların özellikle de yaş dönümleri civarında obsesif özellikler gösterdiklerini de unutmamak gerekir. Bu nedenle obsesif özellik gösteren 12-15 yaşlarında bir çocuğu hemen obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu adayı olarak kabul etmemek gerekir. Bu kişilik bozukluğu tanısı yalnız erişkinler içindir. Kişi yapılan etkinliğin asıl amacını unutacak derecede ayrıntılar, kurallar, listeler, sıralar, organizasyon ya da program yapma ile uğraşır. İşin bitirilmesini zora sokacak ölçüde mükemmelliyetçilik gösterir, kendine özgü olan katı ölçüler yerine gelmediği için bir işi tamamlayamaz. Boş zamanlarını değerlendirme etkinliklerine katılacağına, kendini işe ve üretkenliğe adar. Ahlak, doğruluk ya da değerler gibi konularda aşırı vicdanlı ve kuralcıdır, hiç esnek değildir."
Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu:
Kişi yapılan etkinliğin asıl amacını unutacak derecede ayrıntılar, kurallar, listeler, sıralar, organizasyon ya da program yapma ile uğraşır. İşin bitirilmesini zora sokacak ölçüde mükemmelliyetçilik gösterir, kendine özgü olan katı ölçüler yerine gelmediği için bir işi tamamlayamaz. Boş zamanlarını değerlendirme etkinliklerine katılacağına, kendini işe ve üretkenliğe adar. Ahlak, doğruluk ya da değerler gibi konularda aşırı vicdanlı ve kuralcıdır, hiç esnek değildir. Eskimiş ve değersiz şeyleri atamaz, elden çıkartamaz. Çeşitli koleksiyonlar yapar.
Reklam
Kaygı türü bir rahatsızlık olan obsesif kompülsif bozukluk, yani takıntı bozukluğu insanları tekrarlanan düşünce ve davranışlar döngüsüne hapsederek kısıtlayan bir hastalıktır. Takıntılar insanın aklına istemsiz olarak gelen rahatsız edici düşüncelerdir. Takıntılı düşünceye sahip olan kişiye ‘obsesif’ denir ve toplum içinde ‘takıntılı kişilik’ olarak adlandırılır. Obsesif düşüncelerin yarattığı sıkıntıları ortadan kaldırmak için kişi uygunsuz ve saçma bulduğu halde yapmaktan kendini alıkoyamadığı bazı hareketleri yinelemeye başlar. Bu hareketlere ‘kompülsiyon’ ya da ‘zorlantı’ denir. Örneğin; kişi yürürken yüzüncü adımdan sonra belli sözleri söylemezse gününün kötü geçeceğini düşünebilir ya da tekrar tekrar elini yıkamazsa kirli olduğu ve hastalık kapacağı hissine kapılabilir. İşte bu yüzden en çok görülen takıntı türlerinin arasında bulaşma-temizlik takıntıları vardır. Kişi elinde olmadan kirlenmeyle ve hastalık bulaşmasıyla ilgili kaygı yaşar. Mikrop bulaşma korkusuyla el sıkışmaktan, kapıları kapamaktan, insan içine çıkmaktan korkar, sürekli ve sık sık, hatta bazen gününün büyük bir kısmında elini yıkamakla zamanını geçirir ya da evinde temizlik yapmakla ilgilenir.
Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu
Mükemmelcilik, düzenlilik ve esnek olmayan bir tutum önde gelen özelliklerdir. Belirti ve Bulguları Kurallar, düzenlemeler, temizlik ve düzgünlük gibi konularla aşı­rı ilgilidirler. İnatçılık boyutlarına varan bir ısrarcılık sık görülen bir özellikleridir. Sezgilerle karar verilmesi gereken durumlarda büyük bir kararsızlık gösterirler. Duygusal kısıtlanmaları vardır. Mükem­melci bir tutum içindedirler. Kendilerini ve içinde bulundukları ko­şulları kendi denetimleri altında tutma arayışı içindedirler. Ayrıntı­lara gömülürler, olaylar karşısında çevresel kalırlar; yeniliklerin ye­rine sıradan uğraşları yeğlerler. Kişilerarası ilişki kurma, olaylara gülüp geçebilme, sıcaklık duyma gibi becerilerden yoksundurlar. Kendilerinden ödün vererek uzlaşmaya gelemezler. Otoriter bir tu­tum içindedirler, kendilerini işlerine ve üretkenliğe adamışlardır. Nesneleri biriktirirler ve bir türlü elden çıkaramazlar. Çok elisıkıdır­lar, cimridirler.
Sayfa 131 - HYB Basım Yayın, Ankara, 2010Kitabı okudu
OBSESİF- KOMPULSİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Mükemmelcilik, düzenlilik ve esnek olmayan bir tutum önde gelen özellikleridir. Kurallar, düzenlemeler, temizlik ve düzgünlük gibi konularda aşırı ilgilidirler. İnatçılık boyutlarına varan bir ısrarcılık sık görülen bir özellikleridir. Sezgilerle karar verilmesi gereken durumlarda büyük bir kararsızlık gösterirler. Duygusal kısıtlanmaları vardır. Mükemmelce bir tutum içindedirler. Ayrıntılara gömülürler, olaylar karşısında çevresel kalırlar. Olaylara gülüp geçebilme, sıcaklık duyma kişilerarası ilişki kurma gibi becerilerden yoksundurlar. Kendilerinden ödün vererek uzaklaşmaya gelemezler. Nesneleri biriktirirler ve bir türlü elden çıkaramazlar. Çok eli sıkılırlar, cimridirler.
Katı ve sapkın olan içsel deneyim ve davranış biçimleri, sosyal normlardan farklı oldukları için sıkıntıya ve problemlere yol açarlar. Örneğin, narsistik kişilik bozukluğu olanlar, büyüklenmeci bir tavır içindedir, kendisine hayran olunmasını ister, empati yapamaz. Obsesif kompülsif kişilik bozukluğu olanlar ise kurallara çok düşkündürler, mükemmeliyetçi ve kontrolcü olurlar.
Sayfa 139
Reklam
DEB'in alt türleri
Alt türler şunları kapsamaktadır: 1. Hiper-aktivite içermeyen DEB 2. Anksiyete içeren DEB 3. Depresyon içeren DEB
Sayfa 240Kitabı okudu
Kaygı türü bir rahatsızlık olan obsesif kompülsif bozukluk, yani takıntı bozukluğu insanları tekrarlanan düşünce ve davranışlar döngüsüne hapsederek kısıtlayan bir hastalıktır. Takıntılar insanın aklına istemsiz olarak gelen rahatsız edici düşüncelerdir. Takıntılı düşünceye sahip olan kişiye “obsesif” denir ve toplum içinde “takıntılı kişilik” olarak adlandırılır. Obsesif düşüncelerin yarattığı sıkıntıları ortadan kaldırmak için kişi uygunsuz ve saçna bulduğu halde yapmaktan kendini alıkoyamadığı bazı hareketleri yinelemeye başlar. Bu hareketlere “kompülsiyon” ya da “zorlantı” denir. Örneğin; kişi yürürken yüzüncü adımdan sonra belli sözleri söylemezse gününün kötü geçeceğini düşünebilir ya da tekrar tekrar elini yıkamazsa kirli olduğu ve hastalık kapacağı hissini kapılabilir. İşte bu yüzden en çok görülen takıntı türlerinin aradında bulaşma-temizlik takıntıları vardır. Kişi elinde olmadan kirlenmeyle ve hastalık bulaşmasıyla ilgili kaygı yaşar. Mikrop bulaşma korkusuyla ek sıkışmaktan, kapıları kapatmaktan, insan içine çıkmaktan korkar, sürekli ve sık sık, hatta bazen gününün büyük bir kısmında elini yıkamakla zamanını geçirir ya da evinde temizlik yapmakla ilgilenir.
Sayfa 63 - destek yayınlarıKitabı okudu
35 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.