Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Devrimler Dış Güvenlik Gereği(imiş!)...
Devrimler dış güvenlik gereği Milli Mücadele sonuç itibariyle Mustafa Kemal'in başarısı ise, bu başarının sebepleri ne olabilir? 1919-1926 dönemi Türk-İngiliz ilişkilerini konu edinen tezinde Ömer Kürkçüoğlu, Mustafa Kemal'in gerek Mücadele esnasında gerekse sonrasında İngiliz menfaatleriyle çatışmadığını, hatta Misak: Milli'yi İngilizlerin tutumlarını dikkate alarak tanzim ettiğini, Lozan'da Boğazlar konusunda ingiltere'nin tezine yakın bir görüş benimsediğini, Musul konusunda da 1926'da ingiltere'den yana bir çözüm kabul ettiğini kaydetmektedir. Milli Mücadele'den sonra, kitlelerde hoşnutsuzluk uyandıran devrimler yürüten Mustafa Kemal için de batallaşma dış güvenlikle birlikte iç güvenlik gereği haline gelmiştir. (Prof.Ömer Kürkçüoğlu: Türk İngiliz İlişkileri 1919-1926, 1978 sf.5-6) Misak-Ingilizi bizim için yanlış hesapti! Bu hesabın Bağdat'tan döneceği kesindi. Yüzüncü yılı geride bıraktık, hesabın yanlışlığı bas bas bağırıyor. Eğer Turgut Özal'in kararlılığı 1990'larda askeriye tarafindan benimsense idi, meselenin halline kuvvetli bir adım atılabilirdi. Daha sonra bir fırsat daha kaçınıldı. Tayyip Erdoğan'ın yasaklılığı zamanında tezkere reddedildi. Çok romantik gerekçelerle! Mesele şu: Büyük enerji kaynaklanı burada ve güvenli ğinin sağlanması Irak'ın üstesinden gelebileceği bir iş değil. Enerji güvenliğini sağlayacak bir gücün buray kontrol etmesi gerekiyor. Türkiye olmazsa İran olabilir mi? Amerika'nın şimdiki oyunu bu... Irak'ta, Suriye'de Şiilik üzerinden İran kontrolü inkâr edilemeyecek bir noktaya vardı.
Halifeliğin kaldırılması, Kürt unsurunun çoğunlukta olduğu Musul üzerindeki Türk iddiasını zayıflatmış ve İngiltere’nin Musul iddiasını güçlendirmiştir. (Ömer Kürkçüoğlu)
Sayfa 318Kitabı okudu
Reklam
Prof. Ömer Kürkçüoğlu kendi ifadesiyle "Kürt ayaklanması"nın Musul meselesi üzerine tesirini anlatırken şu ifadeleri kullanıyor: "Hangi nedene dayanırsa dayansın -hatta Musul sorununda olumlu etkisi olabilir diye alınmış bile olsa- Halifeliğin kaldırılması Kürtlerin ayaklanmasında rol oynadığı için, sonuç olarak Musul bakımdan Türkiye'nin aleyhine bir durum yaratmıştır."
Sayfa 304Kitabı okudu
Ortadoğu’nun bu istikrarsız görünüşü yüzünden Türkiye’nin Arap ülkeleriyle gerçek ve sürekli bir yakınlaşma içinde olması son derece güçtür...
Atatürk Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Ömer Kürkçüoğlu ise: 'Türk İngiliz İlişkileri 1919-1926' adlı kitabında tüm bu olaylarda esas belirleyici olanın hilafetin kaldırılması oldu­ğunu söylemektedir: 'Halifeliğin kaldırılmış olması, Kürtlerin ayaklanmasında önemli rol oynadığı gibi, Kürt unsuru­nun çoğunlukta bulunduğu Musul üzerindeki Türk iddiasını zayıflamistir... İngiltere'nin Musul'daki bir görevlisi, halifeliğin kaldırıldığı yolundaki haberleri hayretle karşılayıp, buna inanmakta güçlük çektiklerini yazmaktadır. Bu İngiliz görevlisi o zamana kadar Kürdistan'ı patlamaya hazır bir volkan gibi kaynaştıran Türk propagandasının, Kürt­lerin Halife'ye kesin bağlılığına dayandırıldığını, Türklerin kendi bindikleri dalı kesmelerinin ise, İngiltere için inanıl­mayacak kadar mükemmel bir şey olduğunu belirtmektedir. İngiliz görevli 'Tabii, bu yeni durumdan kendimiz için yarar­lanmayı ihmal etmedik' diye eklemektedir..."[257] Bu konuda son sözü isyan döneminin Başbakanı, Kürt asıllı İsmet İnönü'ye bırakalım: "Şeyh Said İsyanı'nı doğrudan doğru­ya İngilizlerin hazırladığı veya meydana çıkardığı hakkında ke­sin deliller bulunamamıştır."[258] (258: İsmet İnönü, Hatıralar, 2. Kitap, Bilgi Yayınları, Ankara 1987, s. 202.)
Prof.Ömer Kürkçüoğlu,Milli Mücadele'de Mustafa Kemal'in dış politika bakımından üç temel faktöre dayandığını yazıyor: 1- İslam etkeni 2-Bolşevik-Rusya etkeni 3-Müttefiklerin arasındaki ayrılıklar