10/10
·280 syf.··
2026 1. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 10 Haziran 2026 18:27
Öncelikle çevirmen Muhsin Kızılkaya'nın eline emeğine sağlık. Her ne kadar Kürtçe dilinin zenginliğini bilsek de özellikle Mehmed Uzun'un dili, betimlemeleri kitabı bir solukta okumaya değer kılıyor. Çeviri kitap olduğunu önsözden bildiğim için orjinalini mi okusam dedim lakin kürtçemin yeterli gelmeyeceğinin de bir o kadar farkındayım maalesef. Dilimize hakim olanlar kesinlikle orjinalini okumalı. Nasip olursa okuyacağım bende. Roman Memduh Selim Bey'in hayatını, aşkını ve vatan sevgisini ele almış. Çerkez kadına olan aşkı, onsuz geçen yıllarını, Agiri yıllarını, İhsan Nuri Paşa ile olan anılarına da yer yer verilmiş. Memduh Selim Bey'in bıraktığı ufak notla bitirmek istiyorum. "Kürtler dünya yüzünde Niçin her şeyden mahrum? Her şeye niçin oldular mahkum?"
Kurdî
Yitik Bir Aşkın GölgesindeMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 20207,6bin okunma
7/10
·288 syf.··
2026 6. kitabı
·
15 günde okudu
·
Okunma: 31 Mayıs 2026 23:58
Hızlı hızlı okunup bitirilecek bir kitap. İsmail Güzelsoy’un yazdığı önsözü kitabın kendisinden daha çok sevdiğimi belirtmek istiyorum. Zaten kitaba dair altını çizdiğim ve burada paylaştığın alıntılarda önsözden. Cevriye bir sokak kadını ve adını bilmediğimiz bir idam mahkumuna aşık oluyor. Biz hep Cevriye’nin gözünden okuyoruz romanı. Araya bayram tatili girdiği için çabuk bitiremedim kitabı yoksa hızlı okunacak bir kitap. Çok çok sevdim mi, kesinlikle hayır. Bu kadar popüler olması bile şaşırttı biraz.
Fosforlu CevriyeSuat Derviş · İthaki Yayınları · 20252,642 okunma
Reklam
Acılarla gençliğini çürüten şair
9/10
·104 syf.·
2026 81. kitabı
Percy Bysshe Shelley otuzuncu yaş gününe birkaç gün kala, 8 Temmuz 1822'de, Akdeniz'de boğularak öldü. Lord By­ron' dan gelen maddi jestle aldığı ve Don Juan adını verdiği tekne İtalya'nın La Spezia kasabası açıklarında alabora ol­muştu! Yıllar önce intiharına sebep olduğu ilk eşi gibi, o da boğularak ölmüştü ... Shelley'nin birkaç gün sonra karaya vuran cesedi tanınmaz haldeydi. Cebinden çıkan bir Keats şii­ri, teşhis edilmesini sağladı. Naaşı, Lord Byron, Leigh Hunt ve Mary Shelley'nin de katıldığı bir günbatımı merasimiyle, boğulduğu La Spezia sahilinde ateşe verildi, ancak gizemli bir biçimde, bütün vücudunu küle çeviren ateş Shelley'nin yüreğini yakamadı. Onun zekasına büyük hayranlık duyan Lord Byron kafatasını, karısı Mary Shelley ise yüreğini aldı. Şairin külleri o gece Akdeniz'e doğru uçuşup yayıldı. O güne dek bir şair olarak Shelley'nin eserlerinin kıy­meti ne Lord Byron'ın Don Juan'ı, ne karısı Mary Shelley'nin Frankenstein'ı ne de Wordsworth'ün Prelude'ü ile kıyaslana­ cak kadar önemsenmişti. Küçük şöhreti, ömrü boyunca süren büyük trajedisinden geliyordu. Percy Bysshe Shelley Romantizmin mutsuz bilinci ve "trajik kahraman" tabirinin tam karşılığıydı. .. Freinkestain okuduktan sonra bu çiftin hayatı çok ilgimi çekti. Önsözden aldığım bu pasajı kesmek istemedim.Percy aristokrat bir aileden geliyor. Hayata karşı duyarlı biri olmasına karşın ilk eşinin ölümüne sebep olmuş , evlat acıları da yaşayarak bazı acılar çekmiş ve intihar etmiş.Bu kitapta da katliamlara ve toplumsal olaylara karşı tepkisini belirtmiş, intihar etmese daha güzel şiirler yazardı.
Seçme ŞiirlerPercy Bysshe Shelley · VakıfBank Kültür Yayınları · 2020166 okunma
İnsanlar, Cinler ve Yozlaşmışların dünyasına hoş geldiniz.
Puan vermedi·672 syf.··
2026 14. kitabı
İnceleme özeti: (zayıf-orta-iyi-çok iyi-süper) Hikâye: Giriş: iyi. Gelişme: iyi. Son: iyi Karakterler: Çok iyi Edebiyat: Çok iyi Kurgu: İyi Atmosfer: Çok iyi İz bırakma: İyi Yazarın diğer kitaplarını da okuma dürtüsü: İyi Sayfa Düzeni: İyi Kapak:Çok iyi Redaksiyon: Çok iyi. Doğal bir beceriyle hayal edilmiş, kusursuzca kurgulanmış, olaylar ve karakterler herkesin anlayabileceği bir biçimde canlandırılmış dikkate değer bir fantastik roman. Yazar, ki hakkında bilgi bulamadım ve sanıyorum ilk eseri, çok sade, çok anlaşılır bunun yanında derdini iyi anlatan güzel cümleler kullanmış, ortaya iyi bir edebiyat eseri çıkmış. Edebiyat anlamında eli yüzü düzgün bir roman demiştik, yine de okuma yaparken yan karakterlerin çokluğu, bunların konuya katkısı olsun olmasın detaylıca işlenmesi ve muhtemelen bunlarla bağlantılı gereksiz uzatılmış kısımlar can sıkıcı olabiliyor, buna rağmen cinler, insanlar ve yozlaşmışlar adı verilen üç türlü zeki varlık grubunun birbirleriyle olan ilişkilerini de az kahramanla ve az olayla yazmanın neleri eksilteceğini hesap etmek gerekir tabii. Sonuçta 668 sayfalık kalın bir kitap bu. Tam bu noktada yazarın hakkını vermemiz gereken bir husus var; bir sürü karakter, bir sürü şehir, bölge ve kavim adı seçerken fonetiği düzgün, kulağa hoş gelen sözcüklerin seçilmesi büyük başarı. O sözcüklerin başka dillerde karşılığı olmadığını, kullanılmadığını yazarın hepsini türettiğini varsayarak söylüyorum. (Elon gibi bir iki istisna hariç) Asiler devlet düşmanı mıdır yoksa vatansever oldukları için mi asidirler gibi bir temanın üzerine kurulduğunu düşündüğüm bu eserin bende en çok iz bırakan özelliği atmosferiydi. Sinematik bir anlatıdan bahsediyorum ve bu konuda yazarın hayal gücü takdire şayan. Ne var ki altı yüz küsur sayfalık bu upuzun hikâye
Arayış: Deliahir Savaşçısı 1Ahmet Taşer · The Kitap · 202536 okunma
8/10
·44 syf.··
2026 11. kitabı
·
24 saatte okudu
·
Okunma: 20 Nisan 2026 00:06
Marcel Proust-Okuma Üzerine “Ne var ki depresyon gibi bazı patolojik durumlarda,okuma bir çeşit iyileştirici disipline dönüşebilir,tekrar eden teşviklerle manevi hayattaki tembel bir zihni daimi şekilde yeniden göreve getirmekle yükümlü olabilir. Bu durumda kitapların,belli sinir hastalıkları karşısında zihin nezdinde oynadığı rol,bir psikoterapistinkini andırmaktadır.” Ünlü Fransız yazar Proust’un hayranlık duyduğu Ruskin’in bir kitabının ön sözü bu kitap. Okumanın nereden başladığı,nasıl okunacağını,okumanın dünyaya ve insana katkısı nedir i anlatıyor. İngiliz yazara hayranlığı da bu kitabında yer alan bu seksendört sayfalık önsözden belli oluyor. Velhasıl okuyun,okuyun! #bitavsiyemvar
Okuma ÜzerineMarcel Proust · Karbon Kitaplar · 20201,621 okunma
Puan vermedi·207 syf.··
2026 61. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 29 Mart 2026 22:27
Kutsal saydığımız değerler uğruna neleri kurban ederiz? Akademisyen Saime Tuğrul, Ebedi Kutsal Ezeli Kurban kitabında modern toplumlarda artık kutsal değerlerin yerini, sosyal bir olgu olarak kurbanlara bıraktığını örneklerle açıklıyor bize. İnsanların kendilerine göre neleri kutsal saydıklarını, hangi değerleri niçin kutsallaştırdıklarını ve bunun için de nasıl kurban gerektiğini, neleri kurban ederek feda ettiklerini ya da öldürdüklerini detaylandırmış. Kurban fikrinin nasıl doğduğunu, kurban ederken kan ve şiddetten beslenerek nasıl da kutsal saydığını açıklamış. Kitapta önsözden sonra yaklaşık yirmi sayfa giriş bölümü yer alıyor. Yazar kitapta araştırıp, detaylandırdığı ne varsa bu bölümde yer vermeye çalışmış. Mitolojiden, mitlerden, dinlerden, batıl inançlar üzerinden kutsallaştırılan kültürel ögelerin altında feda edilen kurbanları okuyoruz. Araştırmalarla ortaya konulan daha çok kültürel antropolojinin yer aldığı kitabın dili oldukça yalın, rahatlıkla okunabilir. Sosyolojik olarak da çok değerli buldum bu araştırmayı, ilgili olan herkese tavsiye ederim.
Edebiyat
Ebedi Kutsal Ezeli KurbanSaime Tuğrul · İletişim Yayınevi · 202149 okunma
Reklam
Reklam