Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Biyolojik ve çevresel katkıların ortak noktalarında, yeme ve beslenmeyi zorlaştırabilen ve KKYAB'nin gelişimi için zemin hazırlayan tıbbi ve psikiyatrik komorbiditeler yer almaktadır. Örneğin, belirli kısıtlamalar gerektiren besin alerjileri, bazılarında daha fazla besinden kaçınmaya veya kısıtlamaya yönelik hassasiyeti arttırabilmektedir. Benzer şekilde, artan duyusal hassasiyet ve bilişsel katılık ile ilişkili olan otizm spektrum bozukluğu, bazıları için yerleşik hale gelecek olan seçici yemeye zemin hazırlamaktadır. Buna ek olarak, tıbbi gelişmelerle son birkaç on yılda erken doğumlarda artış sağlanmaktadır. Erken doğan bireylerin düşük doğum ağırlığına ve erken beslenmeyi zorlaştırabilecek tıbbi komplikasyonlara sahip olma olasılığı daha yüksektir (Kumar ve diğerleri, 2017; Villar ve diğerleri, 2018), bu da beslenme bozuklukları riskini artırabilmektedir.
Apamer Yayınları
Sinaptik budama, beyinde erken çocukluk ile yetişkinlik arasında meydana gelen doğal bir süreçtir. Sinaptik budama sırasında beyin ekstra ve gereksiz gördüğü sinapsları ortadan kaldırır. Sinaptik budamanın otizm spektrum bozukluğu ve şizofreninin gelişiminde rol oynayabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
Reklam
Otizme Kırmızı Işık Yak
Otizm, genellikle doğuştan gelen bir nörolojik farklılıktır ve kişinin sosyal etkileşimlerini, iletişimini ve davranışlarını etkileyebilir. Ancak, otizmin bir spektrum bozukluğu olduğunu unutmamak önemlidir. Her otizmli birey farklı özelliklere sahip olabilir ve bu özellikler, onların güçlü yanları da olabilir. Otizme farkındalık yaratmak, toplumun otizmli bireylere anlayışla yaklaşmasını sağlamak açısından son derece önemlidir. Otizmli bireyler genellikle diğerlerinden farklı davranışlar sergileyebilirler, ancak bu farklılıklar onların değerini veya yeteneklerini azaltmaz. Toplumda otizme farkındalık yaratmanın bir yolu, otizm hakkında doğru bilgileri yaymak ve otizmli bireylerle empati kurmayı teşvik etmektir. Bu sayede, toplumun otizmli bireyleri dışlamadan, anlayışla ve destekleyici bir şekilde yaklaşması sağlanabilir. Otizmli bireylerin güçlü yanlarını keşfetmek ve onları desteklemek de farkındalık yaratmanın önemli bir parçasıdır. Her bireyin benzersiz yetenekleri ve katkıları vardır, bu nedenle otizmli bireylerin de topluma katkı sağlayabileceklerini göstermek önemlidir. Toplumun bu konuda daha anlayışlı, kapsayıcı ve destekleyici olmasını sağlayarak otizmli bireylerin yaşam kalitesini arttırabilir ve onların potansiyellerini tam olarak ortaya çıkarmalarına faydalı olabiliriz.
2 Nisan Dünya Otizim Farkındalık Günü
Otizm spektrum bozukluğu, her bireyde farklılık gösteren bir nörogelişimsel bozukluktur. Farkında olduğumuz kadar yanlarında olmamız gerektiğini unutmayalım.
Otizm Spektrum Bozukluğuna Bağlı Dil Bozuklukları
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) gelişimin erken dönemlerinde açığa çıkan sosyal etkileşimde bozukluklarla karakterize nörogelişimsel bir bozukluktur.
Sayfa 55 - Nobel Yayınları, 1. BasımKitabı okudu
Zihinsel sağlık
Çocuklarda zihinsel sağlık sorunları örneğin otizm spektrum bozukluğu, obesesif -kompulsif bozukluk, ruh hali bozuklukları gibi durumları tanılaması ve tedavi edilmesi..
Reklam
Otizmli çocuklar, problem çözme becerilerine gelince akranlarına benzerler, çünkü onlar gibi farklı seviyeleri vardır. Bir çocuğun otizmli olması onun kavrama becerisinden yoksun veya gecikmiş (geri) olduğu anlamına gelmez.
Otizmli çocukların akranları gibi göz teması sağlayarak veya birisi konuşuyor ilken ona bakarak etkileşim içerisine gösterdikleirni söylemek doğru olacaktır..
Otizmin tarihinden bir fotoğraf; "Otizm Spektrum Bozukluğu teşhisi konan iki erkek çocuk, 1982'de Lübnan'daki bir akıl hastanesinde " 80'lerin şizofreni ile "geri zekalı" tanımı arasına sıkıştırılan otizm, bugün geldiği noktaya bilinçlenen ebeveynlerin ve aktivistlerin yoğun emek-çaba-mücadelesiyle geldi. Bu unutulduğunda ne otizm anlaşılabilir ne de hak temelli-eşit yurttaşlık meselelerinin özü anlaşılır. Bugün dünyada en çok araştırma ve destek payı otizme ayrılıyorsa bu mücadele sayesinde oldu. Tabi Türkiye'de henüz bu oldukça yeterli değil çünkü ebeveynlerin çabası ve hak temelli mücadelesi ne uzmanlardan ne de devletin ilgili kademelerinden yeterince ilgi görüyor. Hayatın iyice pahalılaşması en çok da özel gereksinimli ve engelli bakım-eğitim-terapi-rehabilitasyon süreçlerini zora sokacak. Hepimizin gerçekten çok sağlam bir işbirliği ve dayanışma ağı kurması gerekiyor. Engelli ve Otizm farkındalığını artırmak için yaşamın her alanında güçlü bir ses oluşturmalıyız.
Otizm Spektrum Bozuklukta çevreyle olan iletişime isteksizlik çok daha belirginken, DEHB’de sosyal iletişime istek vardır ama ilişkiyi başlatmayı ya da sürdürmeyi becerememe söz konusudur.
175 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.