Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bilimsel gelişmelerde ne denli İstersek o denli gerilere bakalım; pek çok sayı­da büyük buluşların "meraklıları," "Outsider" hatta "Otodidaktlar" tarafından yapıldığını görmek zor değildir. Bunlar bir düşüncenin çekiciliğine kapılmışlar, meslek öğreniminin kösteklerini duymamışlar, uzmanlığın gözbağlarını tanıma­mışlar ve akademik geleneğin kurduğu engelleri atlayıp geçmişlerdir.... Bergama'yı kazıp çıkaran Carl Humann demiryolu mühendisiydi.
Sayfa 48
Otodidakt
Özeğitimcilik (veya otodidaktisizm), herhangi bir ustanın (hoca veya öğretmen gibi) rehberliği olmadan gerçekleştirilen eğitim şeklidir. Genel olarak bir otodidakt, çalışacağı konuyu, çalışma materyallerini ve çalışma sıklığını ve çalışma zamanını kendi belirleyen kimsedir. Eski Türkçede bu şekilde kendini yetiştiren kişilere hüdayinabit denir.[1] Bir otodidakt resmî bir eğitim almış veya almamış olabilir ve yaptığı çalışmalar ya tamamlayıcı ya da resmî olarak aldığı eğitime bir alternatif olabilir. Dünyada birçok önemli buluş ve katkılar otodidaktlar tarafından yapılmıştır.
Reklam
Pek çok sayıda büyük buluşların "meraklıları" "outsider" hatta "otodidaktlar" tarafından yapıldığını görmek zor değildi. Bunlar bir düşüncenin cekiciliğine kapılmışlar, meslek öğreniminin kösteklerini duymamışlar, uzmanlığın gözbağlarını tanımamışlar ve akademik geleneğin kurduğu engelleri atlayıp geçmişlerdir.
Sayfa 52 - Remzi KitabeviKitabı yarım bıraktı
Ben de bir otodidakt mıyım acaba? Otodidaktizm veya kendi kendine eğitim, yüksek lisans veya kurumların rehberliği olmadan eğitimdir. Genellikle, otodidaktlar çalışacakları konuyu, çalışma materyallerini ve çalışma ritmini ve zamanını seçen bireylerdir.
OTODİDAKTLAR
"John Horner'in bir üniversite diploması yoktu! Fakat bu onun dünyanın en ünlü paleontologlarından biri olmasına, "dahi bursu" olarak da bilinen MacArthur Bursu'na layık görülmesine, Jurasssic Park serisinin tüm filmlerine bilimsel danışmanlık yapmasına ve enteresan bir bulguya ulaşarak bazı dinazor türlerinin anne-babalık içgüdüsüne sahip olduğunu keşfetmesine engel olmamıştı. Bu adam ilk dinazor kemiğini sekiz yaşında bulmuş daha on üç yaşındayken kazı yaparak bir dinazor iskeleti çıkarmıştır."
Grubun dışında olan kimse/outsider
Bilimsel gelişmelerde ne denli istersek o denli geri bakalım; pek çok sayıda büyük buluşların "meraklıları," "outsider" hatta "Otodidaktlar" tarafından yapıldığını görmek zor değildir. Bunlar bir düşüncenin çekiciliğine kapılmışlar, meslek öğreniminin kösteklerini duymamışlar, uzmanlığın gözbağlarını tanımamışlar ve akademik geleneğin kurduğu engelleri atlayıp geçmişlerdir.