Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
636 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Vakıf'ın Sınırı'nı hayretler içinde okudum ve seri içerisinde en sevdiğim kitap da bu oldu artık. Orijinal ve ilk üçlemeden 30 sene sonra yazdığı bu kitapta Asimov, Vakıf'ın Seldon Plânına göre yeniden kurulacak galaksi imparatorluğu için dönen dolaplar, oynanan oyunları anlatırken karşımıza ilk üç kitapta görmediğimiz bir alternatif çıkarıyor. Gaia, bütün ekolojik hassasiyetleri üzerinde taşıyan bir tür bilimkurgu cenneti gibi. Öte yandan bu kitapta Asimov'un robotlarla, üç robot yasasıyla kurduğu bağlar ve bu yeni ögelerin ana öyküye kattığı derinlik gerçekten çok iyi. Galaktik imparatorluğun kökeni, insanların kökeni ve robotlarla insanlar arasındaki karmaşık ilişkilerin ne olduğuna dair bilgiler, Gaia aracılığıyla yayılmacı ve iktidarcı, şiddetten çekinmeyen ve bütün politik oyunlarla insani ve sosyal ilişkileri manipüle eden insan türüne şiddet barındırmayan, doğayla, insanla ve galaksiyle bir arada yaşama seçeneği sunan Asimov bence serinin en iyi kitabına da imza atmış oluyor: bol bol konuşan,susmayan, tartışan, fikir yürüten Asimov karakterleri bu sefer daha derinlikli ve gerçekler; öykü eski kitaplardaki karakterleri ve olayları birbirine bağlarken daha bir derinlik kazanıyor ve yeni açılımlarla olay ve öykü evrenini genişlettiğini de görüyoruz. Asimov'un tekdüze, politika ve şiddet dolu galaksisinde Gaia'nın varlığı herşeyi ters yüz ediyor. Yazarın geri kalan kitaplarda öyküsünü nasıl geliştirip sonlandırdığını merak ediyorum. Asimov ve bilimkurgu severlere mutlaka öneriyorum Vakıf serisini. Mutlaka.
Vakıf’ın Sınırı
Vakıf’ın SınırıIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2006985 okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
Öldükten sonra ne olacak diye kendi zihninizde sorduğunuz ve yanıtladığınız soruları sorup, yanıtlamış yazar. Ben de düşünmüştüm diyebileceğiniz kadar hadi canım çok saçma veya komik diyebilirsiniz. Zaten çok kısa bir kitap düşünmeye sevkediyor ki okuduğunuz bölümlerde, okuma süresinden daha uzun bir süre durup düşünürken kendinizi bulabilirsiniz. Cenneti gerçekten istiyor muyum acaba dedirtebilir.
Ve... Sonraki Hayattan Kırk Öykü
Ve... Sonraki Hayattan Kırk ÖyküDavid Eagleman · Domingo Yayınevi · 2010748 okunma
Reklam
Başka Bir Hırs
Büyük Anton Çehov'a hikâyelerini Fransızcaya çevirmeyi önermişler. "Olmaz ki" demiş, "ben bu hikâyelerde Rus insanını anlatıyorum. Fransızlara çok uzak şeyler bunlar." Bugün dünyanın en "evrensel" oyun ve öykü yazarı kabul edilen Anton Çehov, belki de büyüklüğünü bu safiyete borçlu. Başarı peşine düşmeyen, sadece içindeki derdi paylaşmak için yazan bir adamın büyüklüğü bu. Ve önünde bütün dünya şapka çıkarıyor.
264 syf.
8/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Hayatta sanki hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamak neden? Kimin garantisi var bu hayatta? İşte böyle bir anda , hiç ummadığımız bir anda ölüm gelir yapışır yakamıza. Bazen de şanslıysanız ölüme ramak kala tekrar canınız bağışlanır ve kaldığınız yerden devam edersiniz hayata ama tek bir farkla, yeni bir kimlikle. 2.kez yaşamak bahședebildiyse eğer eskisi gibi herşeye üzülmez, takılmazsınız. Yazarımızda çok yakın arkadaşının ölüm haberini alınca üzülür ve haberin ardından bile bile ölüme gider. İşte o andan itibaren yaşam ile ölüm arasındaki o ince çizgide gidip gelir. Diğer tarafı, cenneti, "Peponi" olarak nitelendirir. Buarada yaşadıklarıyla beraber kendini daha iyi tanır. Geri döndüğünde artık eskisi gibi değildir. Kitapta bu süreçte yaşananlar anlatılıyor. Kitap tam olarak roman da değil, öykü de değil, kişisel gelişim de değil . Hepsinden esintiler var. Güzel okunası bir kitap.
Sıfır
SıfırTunç Kılınç · Destek Yayınları · 2015954 okunma
Geri17
112 öğeden 106 ile 112 arasındakiler gösteriliyor.