Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
DÜŞÜNME VE YAPMA YETİSİ OLDUĞU HALDE DÜŞÜNMEYEN İNSAN, DÜŞÜNCESİZCE BİAT VE İTAAT EDENLERE ESİR DÜŞER Cehalet; aklın insanı/insanın aklı terk ettiği zamanlarda yaşamı tehdit eden en büyük felakettir. Cumhuriyet devrimlerini düşmanı yenerek insanlık adına yapan Mustafa Kemal Atatürk Osmanlı bakiyesi cehaleti yenmeye ömrü yetmedi. Devrimi
Tütün ekilmemesi için Özal'dan Erdoğan'a iktidarlar ellerin­ den geleni yaptı
Reklam
Özal, devletin başındaki kişi olarak o efsane Sümerbank’ı sırtımızda kambur diye tanıttığı için kimseye gerçekleri anlatamıyoruz.
İç Savaş sırasında tıp doktorları ancak bu kadarını yapabilirdi. Kötü sanitasyon genellikle onları alt etti ve enfeksiyonlarla mücadele etmek zordu. Ancak tıp dünyası değişiyordu. 1860'larda Fransa'da kimyager ve mikrobiyolog Louis Pasteur, çevreden gelen bakterilerin hastalığa neden olduğu şeklindeki mikrop teorisini kanıtlayarak kuduz ve şar­bon aşılarını keşfetti. 1865'te İngiliz Joseph Lister, kaval kemiğinde bileşik kırığı olan 11 yaşındaki bir çocuğun yarasındaki enfeksiyonu önlemek için karbolik asit kullandı.
Savaştan sonra, bilimsel keşiflerin ve pratik savaş alanı dene­yiminin birleşimi, gelecekteki savaşlarda hayatta kalma oranlarını artırmaya yönelik zemin hazırladı. Alexander Fleming'in 1928'de tesadüfen antibiyotik penisilini keşfetmesi, muharebe alanındaki tıbbi müdahalelerin gidişatını kökünden değiştirdi. II. Dünya Sa­vaşı'nda binlerce asker hastalıklardan ve ameliyat sonrası kompli­kasyonlardan kurtarıldı.
Başkan Lincoln'ün, Konfederasyon'daki meslektaşı Jefferson Davis kadar olmasa da, zafere ihtiyacı vardı. Onun Kasım 1864'te yeniden seçilebilmesi, Kuzeyli sivillerin savaş hakkındaki algılarına bağlıydı.
Reklam
Turgut Özal için
Asıl işi inandırmak. Neye mi? Bizdeki erozyonun başka ülkelerin topraklarında alüvyona dönüşmesinin iyi bir şey olduğuna.
Özal iktidarına kadar 10 Kasım’da içki satmak yasaktı, eğlence yerleri kapatılırdı. Sinemalar ve tiyatrolar açılmaz, müzikli lokantalarda müzik çalınmazdı. 10 Kasım’da içki satılmaması o kadar bilinen bir şeydi ki, içkili yemeklerde içki gecikirse, muzip bir davetlinin “bugün 10 Kasım mı, hani rakı?” demesi anlaşılır bir espriydi.
Sayfa 75 - Yapı Kredi Yayınları - 14. BaskıKitabı okuyor
İç Savaş, ABD'de kadın-erkek eşitliğine yönelik hareketteki en önemli olaylardan biriydi. Erkekler savaşa giderken kadınlar; fabrikalarda, tarlalarda ve dükkanlarda onların yerlerini aldılar. Kuzey'de ve Güney'de, kadınların; "bayan yardım dernekleri"ni örgütlemeleri, ulusal kuruluşlarda hemşireler olarak faaliyet göstermeleri, "savaş çabalarına ayrılmaz katkıda bulunan"lar olarak tanınmalarını sağladı. Her yerde olabileceklerini ve her yükün altından kalkabileceklerini ispat ettiler. Kısacası "saygın ev hanımı"; cephedeki askerin ihtiyacını karşılayan, cephe gerisini örgütleyen ve yönlendiren, ekonomiye katkı sağlayan bireyler olarak "toplumun ve toplumsal hayatın vazgeçilme­zi" ne dönüştü.
Paradan anlayan adamlar tarafından denetlenen bu finansal önlem­ler, sermayenin yalnızca savaş etkinliklerini finanse etmek için değil, aynı zamanda 19. yüzyılın geri kalanında Amerikan refahını garanti eden bir patlamayı körüklemek için de kullanılmasını sağladı. Genel olarak , Kuzey ekonomisi savaşın bir sonucu olarak; tarım, madencilik, ulaşım ağları, hizmet sektörü ve imalat gibi tüm alanlarda büyüdü.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.