İzdüşümler - Söz Senaryosu

99 Yüz

Cemal Süreya
Turgut Özal, Türkan Şoray, Süleyman Demirel, Deniz Baykal, Güngör Bayrak, Cihat Burak, İlhan Berk, Murat Belge, Bülent Ersoy, Rasih Nuri İleri, Sezai Karakoç, Uğur Mumcu ilk kez ber "insanlık antolojisinde" bir araya geldi. Doğan Hızlan'ın 99 Yüz'e yazdığı sunuş yazısındaki deyişiyle Cemal Süreya "Başına konan devlet kuşlarını kovmuş, şiirin korunmasız serçesini baş tacı etmişti... Konuşması çoğu zaman, ölçüsüz uyaksız mısralar gibiydi. Ya düzyazısı? Şiiri kadar iyi. Zekası, satırlarda ironik bir tavırla parlayıverirdi. Onun 99 Yüz'deki tasvirleri, tespitleri, düzyazının kısırdöngüsüne karşılık, imge dünyasına yanaşıyor. 99 Yüz'deki bazı tipleri anlatırken, mensur şiirin kapısını çalmış. Gerçekten de 99 Yüz, bir izdüşümler toplamıdır. İzlenimlerin tanıklığıdır. Gördükleriyle, okuduklarıyla, duyumlarıyla, gözlemleriyle oluşturduğu bir tür kimlik kartı. Kimileri bu kartı bir iftihar levhası gibi yanında taşıyacak, kimileri de saklamak için yorgun düşecek." 99 Yüz 'de Cemal Süreya'nın kalemi kah karanfil gibi görünür, kah ısırgan otu gibi dalar... Kendi açtığı yarayı da kendi sağaltır. Kimseyi ölüme terk etmez. Doğan Hızlan'ın dediği gibi "İye şair aynı zamanda iyi bir de arkeologdur. Yüze vuranları da görür, dibe çökenleri de."
474 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ekim 2004
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

474 syf.
9/10 puan verdi
·
123 günde okudu
Güzel incelemeler yazılmış, kalabalık etmeye lüzum yok bence. Yine de bir iki satır olsun bu kitaba. Çoğu siyaset, bürokrasi içerisinden gelen kişileri, yer yer gazeteci, yer yer edebiyat ve yer yer de sanat çevresinden profilleri masaya yatırmış Cemal Süreya. Bazen açık açık diyememiş bir metafor bırakmış oraya, anlarsan :)) Çok keyif alarak okudum. Her profil yada konu bağımsız olduğundan tek solukta okunma zorunluluğu da yok. Yakın tarih potpurisi gibi bir şey çıkmış ortaya. Şiirlerinden sonra ilk hangi kitabını okusam diyen için bu kitap derim.
99 Yüz
99 YüzCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma
99
474 syf.
2/10 puan verdi
Dar bir projeksiyonla yazılmış eser. Öznel anlatıma şairin duygusal yönelimleri de eklenince 99 yüzün belli tarafları ön plana çıkmış. Oysa İlber Ortaylı'nın 'Defterimden Portreler' i okuyanlar bilir. Bu tür eserler birini övmek ya da yermek için yazılmaz. Edebiyatçılarla ilgili yazdığı kısımları beğendiğimi belirtmek isterim.
99 Yüz
99 YüzCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma
474 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Turgut Özal, Türkan Şoray, Süleyman Demirel, Deniz Baykal, Güngör Bayrak, Cihat Burak, İlhan Berk, Murat Belge, Bülent Ersoy, Rasih Nuri İleri, Sezai Karakoç, Uğur Mumcu ilk kez ber "insanlık antolojisinde" bir araya geldi. Cemal Süreya "Başına konan devlet kuşlarını kovmuş, şiirin korunmasız serçesini baş tacı etmişti... Konuşması çoğu zaman, ölçüsüz uyaksız mısralar gibiydi. 99 Yüz'deki tasvirleri, tespitleri, düzyazının kısırdöngüsüne karşılık, imge dünyasına yanaşıyor. 99 Yüz'deki bazı tipleri anlatırken, mensur şiirin kapısını çalmış. Gerçekten de 99 Yüz, İzlenimlerin tanıklığıdır. 99 Yüz 'de Cemal Süreya'nın kalemi kah karanfil gibi görünür, kah ısırgan otu gibi dalar... Kendi açtığı yarayı da kendi sağaltır. Kimseyi ölüme terk etmez. Doğan Hızlan'ın dediği gibi "İye şair aynı zamanda iyi bir de arkeologdur. Yüze vuranları da görür, dibe çökenleri de
99 Yüz
99 YüzCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma
474 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Herkese mutlu ve başarılı bir Cumartesi Pazar olsun. Bugün sınav vardı, görevimizi yerine getirdik; yarın da sınav var, görevimizi gerine getireceğiz. Sınava giren tüm kardeşlerime başarılar
99 Yüz
99 YüzCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma
Deneme
474 syf.
7/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
99'dan fazla isimle ilgili (siyasesetçi, edebiyatçı vb.) yazdığı edebi ve felsefi yazılar. üslubu çok farklıydı. özellikle Özal'ı ve çevresindekileri acımasızca eleştirmiş. Çoğu 1987'de yazılmış.
99 Yüz
99 YüzCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma
Cemal Süreya'nın "İnsanlık Antolojisi"
416 syf.
·
Puan vermedi
·
63 günde okudu
Cemal Süreya'yı hep şiirleriyle tanıdım. Düz yazıları olduğunu bilmeden karşıma çıkan düzyazı kitaplarını okumaya başladım. Dili çok cesur olan Cemal Süreya şiirdeki başarısı kadar düzyazıda da başarı göstermiştir. Okuduğum bir nevi biyografi kitabında bir çok sanatçının yanısıra politikacılar gazeteciler baş göstermiştir. Eski dönemi gayet açık bir eleştiriyle karşıma çıkarmıştır Cemal Süreya. Ben severek okudum biyografi sevenler için güzel bir kitap.
99 Yüz
99 YüzCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma
%6 (30/474)
·
Puan vermedi
Şiir kitabı değildir. Türk tanınmış kişilerini tanıtan (siyasiler vs.), daha doğrusu şiirsel bir tarzda yorumlayan Cemal Süreya (tek "y" li) deneme kitabı gibi geldi bana. Hepsini okunmuş olsam daha ayrıntılı yazabilirdim. :)
99 Yüz
99 YüzCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma
Portrenin anlattığı, biyografinin söylemediği…
474 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Feridun Andaç’ın yeni kitabının alt başlığı yazınsal tanıklıklar / portreler / kimlikler. Aziz Nesin, Peride Celâl, Bilge Karasu, Melih cevdet Anday, Fazıl Hüsnü Dağlarca, İlhan Berk, Oktay Akbal,
99 Yüz
99 YüzCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma
474 syf.
8/10 puan verdi
·
48 günde okudu
Turgut Özal’dan Süleyman Demirel’e, Erdal İnönü’den Adnan Kahveciye, Türkan Şoray’dan Zeki Müren’e, Barış Mançodan Levent Kırcaya, 80’lere damga vuran Türk siyaset adamları, yöneticiler, yazarlar, milletvekilleri, sanatçılar, kısacası o dönemlerde adı en çok zikredilenler en çok duyulanlar, hepsi ile ilgili kendi duygu ve düşüncelerini dile getirdiği, kısa kısa denemelerden oluşan ilginç bir kitap. Yazar istediğini yermiş istediğini övmüş, istediğini de dışlamış. Herşeyi açık açık yazmış. Kendine has dili ve anlatımıyla 1987-89 yıllarında kaleme almış. Şair kişiliğiyle ön plana çıkan bir yazardan, her anlamda ilginç bir kitap.
99 Yüz
99 YüzCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma

Yazar Hakkında

Cemal Süreya
Cemal SüreyaYazar · 28 kitap
Asıl adı Cemalettin Seber'dir. Cemal Süreya 1931'de o yıllarda Erzincan'a bağlı olan Pülümür ilçesinde doğdu. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan şehrinde geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır. Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini Haziran 1966- Mayıs 1970 arası 47, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı. İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya'nın ilk şiiri Şarkısı Beyaz, Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.