Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

özge

özge
@ozgeb
natura non contristatur
Reklam
Sosyal Baskınlık Kuramı
Bu kurama göre hemen hemen her toplumda bir çeşit hiyerarşi bulunur. Kuramı ortaya atanlar ezilen grupların neden bunu kabul ettiklerini merak etmislerdi. Onlara göre bu hiyerarşileri meşrulaştıran mitler vardı. Sosyal baskınlık yönelimi yüksek olanlar bu meşrulaştırıcı mitlere daha fazla inanan insanlardır. Onlara göre eşitsizlk normaldir. zira bu sıfır toplamlı oyundur. Sistemi meşrulaştırma kuramına göre insanların üç temel psikolojik ihtiyacı vardır. 1. epistemik ihtiyaç: öngörülebilir belirsizliğe çok fazla yer olmayan, istikrarlı bir dünyada yaşama isteği. 2. varoluşsal ihtiyaç: tehditleri savuşturma güvenli ve kaygısız bir ortamda yaşama isteği 3. ilişkisel ihtiyaç: yakınlarımızla benzer dünya görüşlerini paylaşma ihtiyacı

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
normalde kitap listesi yapmam da niyet ettim 2023te metis bilim serisini okumaya
1000kitap güncelleme önerisi: okuyacaklar kısmında ayrı ayrı listeler yapma özelliği hemen şimdi
Reklam
belli bir sayıda kitap okuma sürecinden sonra edinilmesi gereken tavır "bu kitabı okuyamam" tavrıdır. evet, her okur her kitabı okuyamaz. belli okur profillerinizin olması lazım. bunun için de belli bir süreci atlatmış olmak gerekir. yalnızca "okuma" eylemini severek başlayan okur ilerleyen süreçlerde araştırma eylemini sevdiği için okur bir diğeri bilim kurgu sevdiği için bir diğeri türk yazar okur. aksi halde her defasında çeşit çeşit okuyan okurlar farklı yönlerde 50 adım atmış olur ve aynı yönde 50ser adım atan adamın gerisinde kalmış olur.
felsefeyle bilim birbirinin yerini alamayacak alanlardır. felsefe ilk ortaya çıktığı dönemler için bir "neden" aracıyken bilimin gelişmesiyle bir "nasıl" aracına dönüşmüştür. felsefenin nasılı sunması neden sınırları içerisinde olmalıdır. bunun dışına çıktığında yepyeni bir tanım oluşturmuş olur bu da bilimsel bir dayanağa muhtaçtır. örneğin ben bugün güneşin var olmaması dünyanın dönmemesi üzerine bir felsefe yapamam. buna bir başka örnek zenon'un meshur ok paradoksu vardır oku her zaman tek bir anda gördüğümüzden dolayı hareketi gözlemleyemeyiz değişim yoktur ve dolayısıyla zaman yoktur der. aristo bunu çok kolay bir şekilde çürütür zenonun iddiası anlardan oluşan bir zaman tanımıdır, bizim oku havada gördüğümüz zamanlar hareketi 0 olarak alır bu da ölçüm yapılamayacağını gösterir. matematikle fizikle basit bir şekilde sorunu çözmüştür. yalnızca bilim açıklama ortaya koyana kadar felsefeyi neden olarak alabiliriz. velhasıl felsefe yapacağım diye abuk subuk şeyler soyleyemezsiniz.
"ama bakın, kimsenin tek, orijinal, temel bir kimliği yok, hepimiz onu uyduruyoruz. herkes koşulları değiştikçe kendini yeniden yaratır, herkes diğerlerinden öğeler alır, gerçek yüz olmadığı için herkes sahte bir yüz yansıtır. ailen sana isim verdiğinde, kim olacağın hakkında hiçbir şey bilmiyorlardı. her bir atomunuz yol boyunca birçok kez değiştirilir, ama bir şekilde oradasınız, hala o ada sahip kişi gibi davranıyorsunuz. yani gerçekten, burada hepimiz sahtekar değil miyiz?"
159 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.