Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Melek

Melek
@pirayemlk
Çocuklar gibi..
52 okur puanı
Ocak 2022 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
"Kalbinizi yumuşatın ama iradeniz sert olsun.."
Cahit Zarifoğlu
Cahit Zarifoğlu
Reklam
Öyleyse, Einstein'ın gerçek mirasını nasıl yeniden değerlendirmemiz gerekir? 1925 yılından itibaren her şeyi bırakıp balığa çıkması gerektiğini söylemek yerine, daha uygun bir övgü belki şöyle olabilir: Temel düzeydeki bütün fizik bilgisi, fiziğin iki direğinde, genel görelilik ve kuantum kuramı içinde bulunmaktadır. Einstein bunlardan birincisinin kurucusu, ikincisinin isim babasıydı ve her ikisini birleştirmek için gereken zemini hazırladı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Einstein, kuantum kuramının temeliyle nasıl bitmek tükenmek bilmeyen bir mücadele içerisine girmiş olduğunu anlatırken, "Kuantum problemleri üzerinde, genel görelilik kuramı üzerinde düşündüğümün yüz katı fazla düşündüm" diye yazmıştı.
Eğer ağacın mermerden yapılmış olduğu kanıtlanabilirse, o takdirde elinde tümüyle geometrik olan bir kuram var olacaktı. Örneğin nokta şeklindeki bir parçacık sonsuz derecede küçüktür, uzayda hiç yer kaplamaz. Alan kuramında nokta şeklindeki bir parçacık, bir "tekillik" tarafından, alan şiddeti sonsuza giden bir nokta olarak temsil edilir.
Reklam
İzafiyet Teorisi
Eğer hızınız arttıkça elinizdeki metreler ve saatler değişiyorsa, o zaman o metrelerle ve saatlerle ölçtüğünüz madde ve enerji dahil her şeyin de değişmesi şarttı. Einstein, örneğin bir nesnenin hızı artarsa, kütlesinin de arttığını gösterebilirdi (Aslına bakılacak olursa, ışık hızına ulaşınca nesnenin kütlesi de sonsuza ulaşırdı - bu da olanaksız olduğu için ışık hızına ulaşmanın olanaksızlığını kanıtlamaktaydı). Bu, hareket enerjisinin her nasılsa dönüşüme (transformasyona) uğrayarak nesnenin kütlesini arttırdığı anlamına gelmekteydi. Yani, madde ve enerji, birbirinin yerine geçebilirdi. Eğer ne kadar enerjinin kütleye dönüştürülmekte olduğunu hassas bir şekilde hesaplayacak olursanız, basit birkaç satır yazarak gelmiş geçmiş en ünlü denklem olan E=mc2 eşitliğine ulaşabilirdiniz. Işık hızı inanılmayacak kadar büyük, karesi ise daha da büyük bir sayı olduğu için bu, çok küçük miktarda bir maddenin dahi olağanüstü miktarda bir enerjiyi serbest bırakabileceği anlamına gelmekteydi. Örneğin birkaç çay kaşığı dolusu madde, birkaç hidrojen bombasının enerjisine sahiptir. Doğrusunu isterseniz, ev büyüklüğünde bir madde parçası, dünyayı ortadan ikiye ayırmak için yeterli olabilir.
"Einstein, eğer yeni bir kuram bir çocuğun anlayabileceği kadar basit bir fiziksel resim üzerine kurulu değilse muhtemelen bir işe yaramayacağını sık sık söylerdi."
"Hayat, insanın uyumasına izin vermeyen bir kabus gibidir." 'Oscar Wilde'
463 öğeden 46 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.