Melek

Melek
@pirayemlk
Çocuklar gibi..
52 okur puanı
Ocak 2022 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
Reklam
Sessizlik de bazen sağır edecek derecede gürültülü olabiliyordu.
Çocukken en çok karanlıktan korkardım, büyüdüm korkmamaya başladım sonra bir baktım ki korktuklarıma bürünmüşüm, karanlık olmuşum...

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Dünyadaki her şey böyledir, seni ısıttığını sandığın her şey her an senin yangınına dönüşebilir..."
Her denediğinde yenilen, yenildikçe koşa koşa tekrar deneyen ve takrar yenilen her birimize..
Reklam
Yakın zamana kadar eğitimde, çocuğun hemen her dediğine 'evet' diyen bir terbiyenin doğru olunduğu sanılıyordu. Bu görüşe uyarak, çocuğun her hareketini serbest bırakmayı prensip edenmiş bir anne şunları anlatmaktaydı: "Çoçuğumu düne kadar hiç dövmedim dün gece ilk defa dövdüm. Niçin biliyormusunuz? Tertemiz misafir koltuklarımı boya kalemi ile çizdiği için. " Konuşmayı dinlemekte olan akrabasından biri dayanamayıp şunları söyledi. " Oh! O bizim koltuklarıda çizmişti, hala duruyor boya izleri... Seninkini ilk olarak çizmiş olacak." Her hareketini serbest bırakmak, onun, başkasına zarar vermesine aldırış etmemek olarak yorumlanırsa, bu bir terbiye ilkesi olarak kime yararlı olabilir ki ?
"Bebek, sözlü anlatım kabiliyetini kendisine ilgi gösterilen, sevgi ve şefkat ortamında daha çabuk geliştirir. Aksi halde ilgi ve şefkat görmediği zaman içine kapınır, gizli dünyasına çekilir. ('Bu cümleleri soyut halden somut hale dökebilecek en güzel örnek: Amir Khan'ın Her Çocuk Özeldir adlı filmi.') Çocuk dil gelişimini inceleyen pedogoloji uzmanları, bu konuda başlıca 3 dönemin olduğu belirtmektedirler. -Başlama ve alıştırma dönemi -Kelime ve cümle dönemi -Cümle dönemi
"Çocuğun zeka gelişiminde dengeli ve yeterli beslenmenin önemi büyüktür. Özellikle ilk yaşlarda. 15-20 yaş arası zeka gelişmez. Bu yaşlardan sonra gelişen zeka değil, bilgi, beceri ve tecrübedir."
"Anne baba; üreten, seven, güvenen, fedakarlık gösteren; üzülen, acı çeken , mutlu olan, koruyan, affeder, şükreden insandır. Öncelikli insan olmayı hak eden, seven ve sevmeyi öğreten kişilerdir."
Reklam
Öyleyse, Einstein'ın gerçek mirasını nasıl yeniden değerlendirmemiz gerekir? 1925 yılından itibaren her şeyi bırakıp balığa çıkması gerektiğini söylemek yerine, daha uygun bir övgü belki şöyle olabilir: Temel düzeydeki bütün fizik bilgisi, fiziğin iki direğinde, genel görelilik ve kuantum kuramı içinde bulunmaktadır. Einstein bunlardan birincisinin kurucusu, ikincisinin isim babasıydı ve her ikisini birleştirmek için gereken zemini hazırladı.
Einstein, kuantum kuramının temeliyle nasıl bitmek tükenmek bilmeyen bir mücadele içerisine girmiş olduğunu anlatırken, "Kuantum problemleri üzerinde, genel görelilik kuramı üzerinde düşündüğümün yüz katı fazla düşündüm" diye yazmıştı.
Eğer ağacın mermerden yapılmış olduğu kanıtlanabilirse, o takdirde elinde tümüyle geometrik olan bir kuram var olacaktı. Örneğin nokta şeklindeki bir parçacık sonsuz derecede küçüktür, uzayda hiç yer kaplamaz. Alan kuramında nokta şeklindeki bir parçacık, bir "tekillik" tarafından, alan şiddeti sonsuza giden bir nokta olarak temsil edilir.
İzafiyet Teorisi
Eğer hızınız arttıkça elinizdeki metreler ve saatler değişiyorsa, o zaman o metrelerle ve saatlerle ölçtüğünüz madde ve enerji dahil her şeyin de değişmesi şarttı. Einstein, örneğin bir nesnenin hızı artarsa, kütlesinin de arttığını gösterebilirdi (Aslına bakılacak olursa, ışık hızına ulaşınca nesnenin kütlesi de sonsuza ulaşırdı - bu da olanaksız olduğu için ışık hızına ulaşmanın olanaksızlığını kanıtlamaktaydı). Bu, hareket enerjisinin her nasılsa dönüşüme (transformasyona) uğrayarak nesnenin kütlesini arttırdığı anlamına gelmekteydi. Yani, madde ve enerji, birbirinin yerine geçebilirdi. Eğer ne kadar enerjinin kütleye dönüştürülmekte olduğunu hassas bir şekilde hesaplayacak olursanız, basit birkaç satır yazarak gelmiş geçmiş en ünlü denklem olan E=mc2 eşitliğine ulaşabilirdiniz. Işık hızı inanılmayacak kadar büyük, karesi ise daha da büyük bir sayı olduğu için bu, çok küçük miktarda bir maddenin dahi olağanüstü miktarda bir enerjiyi serbest bırakabileceği anlamına gelmekteydi. Örneğin birkaç çay kaşığı dolusu madde, birkaç hidrojen bombasının enerjisine sahiptir. Doğrusunu isterseniz, ev büyüklüğünde bir madde parçası, dünyayı ortadan ikiye ayırmak için yeterli olabilir.
"Einstein, eğer yeni bir kuram bir çocuğun anlayabileceği kadar basit bir fiziksel resim üzerine kurulu değilse muhtemelen bir işe yaramayacağını sık sık söylerdi."
150 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.