Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hattuşaş Zamanda Yolculuk
Hattuşaş’ın Yeşil Kayası Milattan önce 17 ila 13. yüzyılları ziyaret ettim. Şehrin içine girip yeşil kayayı görene dek ne muazzam bir yerde olduğumun pek farkında değildim, ve büyüleyici yeşil kaya yakaladı tüm cazibesiyle beni. Ramses mi hediye etti yoksa uzaylılar mı bilmiyorum ikisi de olabilir. Hacer-ül Esved’in kardeşidir belki bilinmez. İhtimal ki başka boyutlara geçmek bir sırdı bu kaya. Bedenen olmasa da ruhen beni başka boyutlara götürdü orası kesin. Sadece törenler için taştan yapışmış tünelde yürürken burada yapılan törenleri ve o insanları düşündüm. Büyük Hitit devletinin ihtişamına uyandım, aslanlı yol, kral yolu. Eski ben değilim artık, antik bir kentten geçtim yavaş yavaş.
Atum (Atem)
Dünyayı başlatan ve sonlandıran yaratıcı tanrı olarak Atum “heliopolis dokuzları”adıyla bilinen dokuz tanrının başkanı. Atum tek başına olduğunu fark edince mastürbasyon yapıyor ve kendi ersuyu ile hamile kalarak tefnut ve shu adındaki bebek tanrıları oluşturuyor. Atum ve Ra çoğu kez yaratanın ezeli ve güneşli yanının temsilcisi olarak kabul ediliyor. Varoluş döngüsünün her bir başlangıç ve bitiş sürecinde Atum kadim sularda bir yılan ya da yılan balığı kılığına giriyor. Bazı Mısır uzmanları Atum ve apophis yılanını kaosun olumlu ve olumsuz yönleri olarak yorumluyor. Atum tüm yaşamın gizil gücüne sahiptir. Kadim höyüğü oluşturduğunda Atum yaratmak için bir yere sahip oluyor. Burada ilk çift cinsiyetli tanrıları dünyayı getiriyor. Tanrıların babası ve annesi olarak Atum en kutsal ve asil tanrıdır. Not: resimde ise tanis’e götürülen bir dikili taşta kral ikinci Ramses atum’a tapınıyor.( kaynak Geraldine Pinch.)
Reklam
Ozymandias - Percy Bysshe Shelley
Antik diyarlardan bir gezgine rastladım. İki büyük ve çıplak taş bacak, dedi; Duruyor çölün ortasında dikili. Hemen yanında, kumların üzerinde, Yarısı yere gömülmüş bir çehre; O çatık kaşları ve soğuk dudakları Belli ki, onu çok iyi resmetmiş heykeltıraşı. Öykünen bir el ve besleyen bir yürek ile, Öyle bir damgalamış ki tutkuları o cansız şeylere, Dayanabilmeyi başarmış ta bu güne. Kaidesinde ise şu sözler yazılı: "Benim adım Ozymandias, kralların kralı; Eserlerime bak ki, bilesin haddini." Fakat hiçbir şey kalmamış geri. Ve o yok olmakta olan harabenin dört bir yanında, Yalnız ve dümdüz kumlar uzanıyor uzaklara. *Kaynaklara göre II. Ramses'in (ra + moses: ra'nın oğlu) diğer adıdır. Percy Bysshe Shelley kendisine ithafen aynı isimle bir şiir yazarak, "Dünya Sultan Süleyman'a bile kalmadı" minvalinde bir nazım kaleme almıştır.
Ramses II (1303 m.ö. - 1213 m.ö.) Mısır'ın son büyük Firavun'uydu, 90 yaşına kadar yaşadı, 152 çocuğu oldu, kızıl saçlıydı ve hayattayken boyu 190 cm'ydi.
Tarihteki ilk yazılı antlaşma
M.Ö. 13. yüzyılda II. Ramses döneminde Mısır yeni bir gelişim içindedir. II. Ramses, Önasya’daki bir diğer güç olan Hitit İmparatoru Muvattali’ye karşı Kadeş’te savaşır ve Kadeş antlaşmasını yapar. Anlaşma metni Karnak Tapınağında duvara kazınmış, Hitit metni ise Hattuşa’da pişmiş toprak levhalar üzerinde ele geçmiştir.
Günaydın hayırlı başarılı bir hafta geçirmenizi dilerim
Ben bu sabah sağdaki vatandaş gibi uyandım.. Kendimi biraz mumyalanmış hissediyorum 😄 Ama arkadaş firavun firavun diye düşündüğümüz adamın bilgisayarda portresini çıkartmışlar... Düşünsene bu adam Tanrıyım diye yeryüzünde dolaşıyordu. Tipe bak hizaya gel derler ya bizde... Not: Ramses II (1303 İ.Ö. -1213 İ.Ö.) Mısır'ın son büyük Firavunuydu, 90 yaşına kadar yaşamış, 152 çocuğu olmuş, kızıl saçlıydı ve hayattayken 190 cm boyundaydı.
Reklam
2.Ramses ( Mısır Firavunu )
"Ben krallar kralı Ozymandias , eserlerimin azametine bakın ve yüceliğim karşısında eğilin!"
"Köle olmak paha biçilmez bir mülktür” diyordu. Çok şey istiyordu mısır halkından, Firavun Ramses . Başladım anlatmaya ateşin etrafında ateşi. “Eski mısır söylenceleriyle." Deniz Sarıtop / Edebiyat Dergisi
Bütününü arayan parçalar
Şans rastgele girdiğin bir sahafta 20 yıldır aradığın ve sadece 4.süne sahip olduğun Ramses serisinin 1 2 3 ve 5. kitabını set halinde buluvermektir:)
“Köle olmak paha biçilmez bir mülktür” diyordu. Çok şey istiyordu mısır halkından, Firavun Ramses . Başladım anlatmaya ateşin etrafında ateşi. “Eski mısır söylenceleriyle.” Deniz Sarıtop denizsaritopsiirleri.wordpress.com
84 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.