Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bedir gazasına katılan sahabilerden İtban ibni Malik (Allah Ondan razı olsun) şöyle demiştir: Ben kavmim Beni Salime namaz kıldırırdım. Benim evimle onlar arasında bir vadi bulunuyordu. Yağmur yağdığı zaman mescide gitmek benim için zorlaşıyordu. Bu yüzden Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’e geldim ve şöyle dedim: -Ey Allah’ın Rasulü
Ebu Zer (Allah Ondan razı olsun)'dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem), Allah’ın şöyle buyurduğunu haber vermiştir: “Kim bir hayır ve iyilik işlerse ona on kat sevap vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük ve günah işlerse onun da karşılığı kendisi kadardır artmaz ya da tamamen bağışlarım. Kim bana bir karış yaklaşırsa ben ona bir arşın yaklaşırım. Bir arşın yaklaşana ben bir kulaç yaklaşırım. Bana yürüyerek gelene ben koşarak gelirim. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla yeryüzünü dolduracak kadar günahla huzuruma gelirse, ben de onun günahları kadar bağışlama ile karşılarım.” (Müslim, Zikir 22)
Reklam
Adî ibni Hâtim (Allah Ondan razı olsun)'dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: “Rabbiniz arada bir tercüman bulunmaksızın mutlaka hepinizle konuşacaktır. O gün kişi sağına bakar önceden gönderdiği hayırlı işleri ve sevabını görür, soluna bakar yine önceden işlediği kötülükleri ve günahları görür. Önüne bakar önünde de sadece cehennemi görür. Öyleyse yarım hurmayla da olsa cehennemden korunmaya çalışınız, hayırlı amellerinizi artırınız.” (Buhari, Zekat 9, Müslim, Zekat 67)
Din adamları/Allah dostları ve âlimleri onları, günah olan sözleri söylemekten ve haram yemekten menetselerdi ya!" İşte bunun içindir ki, başkalarının gıybeti yapılırken, on- ların yanında oturup sessiz kalmak ve müdahalede bulunma mak haramdır. Çünkü Allah şöyle buyurmuştur: إِنَّكُمْ إِذَا مِثْلُهُمْ " Yoksa siz de onlar gibi olursunuz ."32 İşte bunun içindir ki Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdular: الْمُغْتَابُ وَالْمُسْتَمِعُ شَرِيكَانِ فِي الْإِثْمِ " Gıybet yapan da, dinleyen de günah işlemekte ortaktırlar "
Sayfa 46 - Maide /63, Nisa/140, İbn-i Ömer TaberiKitabı okudu
Haram, dini tehlikeye sokan bir zehirdir. Helal ise, azı yararlı olandır. Çoğu ise zararlıdır. Oruç tutmanın amacı da, insana helali de az yedirtmektir. Çünkü Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: كَمْ مِنْ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صَوْمِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَالْعَطش "Nice oruç tutanlar vardır ki, tuttuğu orucundan kendisine sadece açlık ve susuzluğu kâr olarak kalır."34
Sayfa 45 - ÇelikKitabı okudu
Ebu Hüreyre (Allah ondan razı olsun)'den rivayet edildiğine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: "İmanı en olgun olan kimseler ahlakı en güzel olan kimselerdir. En hayırlılarınız hanımları için en hayırlı davranışta bulunanlardır." (Tirmizi , Rada 11)
Reklam
Nevvas ibni Sem'an (Allah ondan razı olsun) şöyle demiştir: Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'e iyilik ve kötülüğün, günah ve sevabın ne olduğunu sordum. Buyurdular ki: "İyilik gerçek müslümanlık, sevaba vesile olan şeyler, güzel ahlaktan ibarettir. Günah ve kötülük ise insanın kalbini tırmalayan ve başka kimselerin bilmesini istemediğin şeydir." (Müslim, Birr 14)
Yine Enes (Allah ondan razı olsun)'den bildirildiğine göre şöyle demiştir. Ben Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'in ellerinden daha yumuşak ne bir atlasa ne bir ipeğe dokunmuş değilim. Onun vücudunun kokusundan daha hoş bir koku da koklamadım. Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'e on yıl hizmet ettim bana hiçbir sefer öf bile dememiştir. Yaptığım bir şeyden dolayı niçin böyle yaptın? demediği gibi, yapmadığım bir şey sebebiyle şöyle yapsan olmaz mıydı? da dememiştir. (Buhari, Savm 53, Müslim, Fezail 82)
Yine Ebu Hüreyre (Allah ondan razı olsun)'den rivayet edildiğine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: Allah şöyle buyurmuştur: "İzzet, şeref, yücelik ve kudret benim gömleğim, büyüklük benim elbisem sayılır. Bunlardan biri kendisinde varmış gibi davranan bana ortak olmak isteyen olursa ona azab ederim." (Müslim, Birr 136)
Harise ibni Vehb (Allah ondan razı olsun), Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'i şöyle buyururken dinledim, demiştir. "Size cehennemliklerin kimler olduğunu haber vereyim mi? Katı kalbli, kaba, malını hayırdan esirgeyen ve kibirli kimselerdir." (Buhari, Eyman 9, Müslim, Cennet 47)
Reklam
Enes (Allah ondan razı olsun) şöyle demiştir: Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'in devesi Adba yarışta birinciliği başkasına devretmezdi veya diğer develer onu geçmeye yaklaşamazlardı. Günün birinde devesiyle gelen bir bedevi Adbâ'yı geçti. Bu durum müslümanlara ağır geldi. durumu anlayan Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: "Dünyada yükselen bir şeyi alçaltmak Allah'ın değişmez bir kanunudur." (Buhari, Cihad 59)
Ebu Hüreyre (Allah ondan razı olsun)'den rivayet edildiğine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) : "Allah'ın gönderdiği her peygamber mutlaka koyun gütmüştür", buyurdu. Bunun üzerine sahabileri: Sende mi güttün ya Rasulallah? Diye sordular. Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem): "Evet Mekkelilerin koyunlarını Kararît denilen yerde güderdim", buyurdu. (Buhari, İcara 2)
1.172 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.